10 vėjo energetikos naudų: nuo švaresnės aplinkos iki stipresnės bendruomenės

UAB „Ignitis renewables“ vėjo elektrinių parkas Tauragėje.

Energija iš atsinaujinančių elektros šaltinių kaip vėjas, saulė prisideda prie švaresnės aplinkos kūrimo, o tai, kaip teigia tarptautinės žaliosios energetikos bendrovės „Ignitis renewables“ atstovas Paulius Kalmantas, turi teigiamos įtakos žmonių gyvenimo kokybei ir sveikatai.  

„Ignitis renewables“ iniciatyva, atsinaujinanti energetika Lietuvoje lemia ir didesnę prie vėjo elektrinių parkų įsikūrusių vietos bendruomenių gerovę. 

Tad kokios 10 aktualiausių žaliosios energetikos naudų?

  1. Švaresnė aplinka

    Vienas svarbiausių atsinaujinančios energetikos privalumų – nauda aplinkai. Vėjo elektrinės yra švarus būdas gaminti energiją. Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos duomenimis, vėjo jėgainėje pagaminus vieną elektros energijos kilovatvalandę paliekamas 10 gramų anglies dvideginio pėdsakas, gamtinėmis dujomis kūrenamoje elektrinėje – apie 40 kartų , o elektros energijos gamybai deginant anglį – net 90 kartų didesnis.

    2. Nauda sveikatai

      Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, oro taršos poveikis susijęs su maždaug vieno iš aštuonių pasaulio gyventojų mirtimi. Prieš pradedant vystyti vėjo elektrinių parką, atliekamas Poveikio aplinkai vertinimas, kuris ir parodo, kur gali būti vystoma vėjo energetika, kad ji neturėtų reikšmingo poveikio tiek žmogui, tiek gamtai. Kadangi atsinaujinanti energetika sudaro galimybes gyventi švaresnėje aplinkoje, ji gali turėti teigiamos įtakos ir žmonių sveikatai.

      3. Mažinama klimato kaita

        Klimato kaitos pavyzdžių ieškoti toli nereikia – praėjusių metų vasarą Lietuvą nusiaubė didžiulė kruša, šiemet stebėti didžiuliai potvyniai. Mūsų klimato juostai nebūdingų gamtos reiškinių ateityje, jei nebus imtasi svarbių žingsnių, gali gerokai padaugėti. O vienas iš būdų mažinti klimato kaitą – atsinaujinanti energetika.

        4. Didėja energetinė nepriklausomybė

          Vystomi atsinaujinančios energetikos projektai ir jau esami pajėgumai leidžia dalį elektros energijos pasigaminti patiems, taip sumažinti iškastinio kuro naudojimą bei importą. Taip galime pasigaminti elektros energiją patys ir didinama šalies energetinė nepriklausomybė. 

          5. Finansinės nauda

            Vystant energetikos projektus nuolat pildomas šalies, savivaldybės biudžetas. Elektros energijos gamintojas moka pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto ir pelno mokesčius. Mokama ir gamybos įmoka, kuri skiriama šalia vėjo elektrinių parkų įsikūrusioms bendruomenių gerbūviui ir gyventojams. 

            Be to, nuo pat statybų pradžios, įmonė „Ignitis renewables“ bendruomenėms teikia papildomą savanorišką paramą – iki šiandien jau įgyvendinta arba finansuota 16 projektų už maždaug 350 tūkst. Eurų.

            6. Padedama vietos verslui

              Atsinaujinančios energetikos projektų vystymas gali prisidėti ir prie didesnių galimybių verslui sukūrimo. Įrenginėjant ir prižiūrint vėjo bei saulės elektrinių  parkus reikia apgyvendinimo, maitinimo ir kitų paslaugų į savivaldybę atvykstantiems specialistams. 

              „Ignitis renewables“ ir programa #EnergySmartSTART Tauragėje šiuo metu vykdo edukacinį užsiėmimą „Vėjo spalva – žalia“. Tai vietos bendruomenės projektas, kviečiantis turistus iš visos Lietuvos į edukaciją, kurios metu bendrovės valdomų vėjo elektrinių parke galima ir pasisemti teorinių žinių apie energetiką. Tai skatina turizmą, kuria naujas darbo vietas (edukacijas veda vietos gyventojai). 

              7. Naujos darbo vietos

                2023 metų pavasarį Tauragėje startavo „Ignitis renewables“ iniciatyva – edukacijos apie vėjo energetiką. Jas veda – vietos bendruomenės nariai. Siekdama šviesti visuomenę ir įtraukti vietos bendruomenes į edukacines veiklas, #EnergySmartSTART programa, bendradarbiaudama su viešąja įstaiga „Žaliasis regionas“ ir Tauragės rajono savivaldybės administracija, pristatė pirmąją Lietuvoje edukaciją apie vėjo energetiką – „Vėjo spalva – žalia“. Nemokamos edukacijos vykta Lauksargių bendruomenės namuose ir šalia „Ignitis renewables“ valdomo vėjo elektrinių parko, o jas veda „Ignitis grupės“ įmonių darbuotojų apmokyti Tauragės rajono bendruomenių nariai.

                8. Stiprinama bendruomenė 

                  „Ignitis renewables“ stengiasi stiprinti šalia atsinaujinančios energetikos parkų įsikūrusias bendruomenes, teikia paramą jų socialiniams, švietimo, meno, kultūros, mokslo ir sporto projektams. 

                  Lietuvoje „Ignitis renewables“ žengė papildomą žingsnį – rūpinasi šalia vystomų, statomų ar jau veikiančių įmonės atsinaujinančios energetikos parkų gyvenančių bendruomenių gerove. Gerųjų pavyzdžių toli ieškoti nereikia – Mažeikių, Kretingos, Tauragės, Jurbarko ir Klaipėdos rajonuose įgyvendinta daugybė projektų įrengiant bendruomenių susibūrimams, renginiams ar sporto varžyboms organizuoti skirtas patalpas, gerinant vietovių apšvietimą. 

                  9. Prisidedama prie mokinių švietimo

                    Energetikai didžiulį dėmesį skiria ir mažiesiems, todėl kuria jiems pritaikytas programas. Vienos jų – apie energijos taupymą, kitos – supažindinančios su energetikos sektoriumi, įtraukiančios savo sričių mokytojus, visuomenėje žinomus asmenis. 

                    Atsakingai vartoti energiją tampa ypač svarbu siekiant sumažinti neigiamą įtaką gamtai ir klimatui. Vis tik pastebima, kad jaunajai kartai trūksta žinių ir įgūdžių efektyvaus energijos vartojimo srityje, o ši tema nebūtinai atranda deramą vietą švietimo programose. Siekiant situaciją keisti Tauragėje pristatyta pirmoji nacionalinės reikšmės energetinio efektyvumo švietimo programa, kuri jau 2023 m. pritaikyta ir Plungės rajone. 

                    Gabiausi vaikai, studijuojantys su energetika susijusius mokslus, turi galimybę gauti „Ignitis renewables“ stipendijas.

                    10. Neišsenkantis šaltinis

                      Žalioji energija gaunama iš atsinaujinančių energijos išteklių, dėl to labai maža tikimybė, jog jų kada nors pritrūks. Pavyzdžiui, saulė planuoja šviesti dar bent kelis milijardus metų, vėjas irgi yra neišsenkantis, tad ištekliai nesumažės iki tol kol švies saulė ir pūs vėjas. Taip pat, jei žiūrėtume į ateitį, atsinaujinančios energijos turėtumėme turėti tikrai daug ir ne tik pasigaminti mums reikiamą poreikį, bet ir tapti eksportuojančia elektros energiją šalimi.

                      Komentuok su Facebook

                      Ar skaitėte?

                      Parašykite komentarą

                      El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

                      Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.