Jau džiovinamas parakas Seimo rinkimų batalijoms

Balsavimo teisę turintys gyventojai šiemet net kelis kartus bus kviečiami atlikti savo pilietinę pareigą. Gegužės 12 d. rinksime valstybės prezidentą ir tą pačią dieną organizuojamas privalomasis referendumas dėl dvigubos pilietybės. Jei nė vienas pretendentų į šalies vadovus nesulauks daugiau kaip pusės atėjusiųjų palankaus verdikto, po dviejų savaičių, gegužės 26 d., vyks pakartotinis balsavimas. Jame dalyvautų du daugiausia balsų gavę kandidatai.

Birželio 9 d. rinksime Europos Parlamentą. Iš 705 vietų jame bus 11-ka Lietuvos atstovų. Kandidatų sąrašus kelia politinės partijos. 

Nors Seimo rinkimų diena oficialiai dar nepaskelbta, tačiau Konstitucijos 57 straipsnyje yra įtvirtinta eilinių parlamento rinkimų data – spalio antras sekmadienis. Šiemet tai – spalio 13-oji. Daugelis politologų sutaria, kad pastarieji rinkimai bus patys įdomiausi ir labiausiai intriguojantys. 

Nors Seimo rinkimai dar tik už septynių mėnesių, tačiau didžiausios partijos jau rikiuoja savo kandidatus tiek 71-oje vienmandatėje apygardoje, tiek daugiamandatėje, kurioje 70 parlamentarų renkami pagal partijų ir jų koalicijų sąrašus. Mums, be abejo, įdomiausia, kokie kandidatai bandys įgyti rinkėjų pasitikėjimą Žiemgalos rytinėje apygardoje. Į jos teritoriją įeina visas Pasvalio rajonas ir dalis kaimyninio Pakruojo rajono teritorijos. Palyginus su 2020 m. rudenį vykusiais Seimo rinkimais, Pakruojo rajono dalis apygardoje dar labiau padidėjo. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimu, prie Žiemgalos rytinės rinkimų apygardos prijungtos Ūdekų, Bardiškių ir Mikoliškio rinkimų apylinkės. Anksčiau jos priklausė Žiemgalos vakarinei apygardai. 

Žinomi keli kandidatai 

Net keliose feisbuko paskyrose pasirodė pranešimai, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) į rinkiminę kovą Žiemgalos rytinėje apygardoje deleguoja Joniškėlio miesto seniūną, atsargos kapitoną Donatą Dilį. Toks sprendimas buvo priimtas Joniškėlio kultūros namuose organizuotame TS-LKD Pasvalio rajono skyriaus susirinkime.

Šešis kartus Seimo nariu išrinktas TS-LKD Pasvalio rajono skyriaus pirmininkas Antanas Matulas susirinkime pakartojo tai, ką anksčiau ne kartą buvo viešai pareiškęs – daugiau vienmandatėje apygardoje kandidatuoti į Seimą nebeketina. Be D. Dilio, kandidatu buvo pasiūlytas ir Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas. Tačiau jis atsisakė dalyvauti varžytuvėse ir pakvietė partiečius paremti D. Dilio kandidatūrą. Taip pat nuspręsta pasiūlyti į TS-LKD kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje įrašyti D. Dilio, A. Matulo ir P. Balčiūno pavardes. 

Pradėjus domėtis kitų partijų ketinimais, paaiškėjo, kad kai kurios politinės jėgos dėl savo kandidatų Žiemgalos rytinėje apygardoje apsisprendė dar pernai. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) siūlys UAB „Žeimelio trikotažas“ vadovės verslo plėtrai Ilonos Gelažnikienės kandidatūrą. Praėjusią Savivaldybių tarybų kadenciją ji vadovavo Pakruojo rajono Savivaldybės administracijai. Prieš metus I. Gelažnikienė pagal socialdemokratų partijos sąrašą išrinkta į kaimyninio rajono Savivaldybės tarybą, vadovauja Ekonomikos ir finansų komitetui. Telefonu kalbintas LSDP Pasvalio skyriaus pirmininkas Stanislovas Kiudis sakė, kad skyriaus nariai pritaria ir remia I. Gelažnikienės kandidatūrą. 

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ valdyba dar pernai pritarė, kad šiai politinei jėgai Žiemgalos rytinėje apygardoje atstovaus Pasvalio skyriaus vadovė Jūratė Jovaišienė. Linkuvos gimnazijoje matematikos mokytoja dirbanti politikė yra mūsų rajono Savivaldybės tarybos opozicijos lyderė, demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos pirmininkė bei Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narė. 

Seimo rinkimuose ketina dalyvauti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Pasvalio rajono skyriaus vadovas, Savivaldybės tarybos narys verslininkas Igoris Malinauskas. Telefonu kalbintas LVŽS Pakruojo rajono skyriaus pirmininkas Alvydas Žuvininkas sakė, kad pritaria tokiai bendrapartiečio politinei ambicijai. Tačiau galutinį verdiktą dar turės priimti LVŽS taryba. 

Lietuvos regionų partijos Pasvalio skyriaus pirmininkė Monika Balnytė-Skaringienė patikino, kad tikrai bus keliamas kandidatas Žiemgalos rytinėje rinkimų apygardoje. Anot pašnekovės, Regionų partijos kandidato ar kandidatės pavardę greičiausiai sužinosime po Europos Parlamento rinkimų.

Tuo tarpu Darbo partijos Pasvalio skyriaus vadovas, Savivaldybės tarybos narys, verslininkas Rimas Želvys telefonu sakė, kad „darbiečiai“ savo kandidato Žiemgalos rytinėje rinkimų apygardoje dar neturi. 

Tad prie dabar jau žinomų keturių pretendentų greičiausiai prisidės dar tiek pat ar daugiau. Prieš ketverius metus per Seimo rinkimus Žiemgalos rytinėje apygardoje turėjome galimybę rinktis net iš 11 kandidatų. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.