Šiukšlintojai vis labiau tuština Savivaldybės piniginę

Neseniai atsiradęs sąvartynas prie buvusio Kubiliūnų dvaro. Saločių seniūnijos nuotr.

Nors apie atliekų rūšiavimą ir apie tai, kaip negražu šiukšlėmis dergti savo kraštą, kalbama seniai, tačiau šie žodžiai nepasiekia teršėjų. Jeigu ir pasiekia – nubėga kaip vanduo nuo žąsies. Kaip įprasta, daugiausia nelegalių sąvartynų atsiveria pavasarį. Apie šią problemą vėl buvo kalbama praėjusią savaitę vykusiame seniūnijų vadovų pasitarime.

Atkreiptas dėmesys, kad aplinkos teršėjai pastaruoju metu ypač pamėgo netoli valstybės sienos su Latvija esančias nuošalias teritorijas. Vieną iš tokių „dovanėlių“ piktadariai paliko Kubiliūnų kaimo teritorijoje šalia buvusio dvaro, valstybinėje žemėje. Joje „išdygo“ nemenka suversto asbestinio šiferio ir kitokio statybinio laužo krūva. Kitas nelegalus sąvartynas šiemet aptiktas netoli Brenčių, apleistos sodybos vietoje. Šiame šiukšlyne daugiausia buvo sumesta įvairaus dydžio padangų.

„Vieni dergia, o kiti turi kuopti“ – byloja taiklus liaudies posakis. Atliekų tvarkymo įstatymas įpareigoja savivaldybes, nenustačius teršėjų, pačioms likviduoti nelegalius sąvartynus. Visa tai kainuoja nemažus pinigus. Savivaldybės administracijos strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Apolonija Lindienė informavo, kad pernai nelegalių šiukšlynų likvidavimas Savivaldybei atsiėjo 28 tūkst. eurų – išvežta 117 tonų atliekų, iš jų – 46 tonos padangų. Deja, teigiamų poslinkių kol kas nematyti. Šiemet per pirmąjį ketvirtį jau išvežta apie 20 tonų atliekų iš nelegalių sąvartynų. Tai Savivaldybei kainavo 5 tūkst. 400 eurų. Niekadarių suverstos atliekos išvežtos iš Pasvalio miesto, Daujėnų, Krinčino, Saločių ir kitų seniūnijų. 

A. Lindienė paaiškino, kad praėjusiais metais padidėjo Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro vadinamasis „vartų mokestis“. Jei 2021 m. už toną atvežtų atliekų užtekdavo sumokėti 51 eurą, tai šiemet jau reikia 120 eurų. Taigi už piktadarių „prikiaulinimą“ Savivaldybė turi mokėti vis daugiau. O juk tie pinigai galėtų būti skiriami, pavyzdžiui, gatvių asfalto duobėms „lopyti“ ar suklypusiems šaligatviams taisyti. 

Anot A. Lindienės, teršėjai darosi vis gudresni – atvežtose šiukšlėse nepalieka pėdsakų, galinčių padėti nustatyti asmenį. Užuot pristatę nebereikalingus baldus, buitinę techniką į stambių gabaritų atliekų aikšteles Pasvalyje ir Joniškėlyje, piktadariai dažniausiai šlamštą išverčia nuošaliose apleistose sodybose, buvusių fermų, sandėlių griuvėsiuose, pamiškėse prie atokių kaimo keliukų. 

Už aplinkos teršimą numatyta administracinė bauda iki 600 Eur. Teisę bausti piktavalius turi seniūnai. Visa bėda, kad, kaip sakoma, nepagautas – ne vagis. Praėjusiais metais pavyko nutverti tik vieną šiukšlintoją. Gruodžio mėnesį Pušaloto seniūnijos darbo organizavimo inžinierius Dainius Guokas pastebėjo į Kauklių kaimą atvažiuojančią sunkiasvorę mašiną su statybinėmis atliekomis. Vairuotojas įsuko į buvusio Kauklių dvaro teritoriją ir ruošėsi išversti atvežtą šlamštą prie jau pūpsančių šešių krūvų statybinių atliekų. Inžinierius paskambino laikinai Pušaloto seniūno pareigas einančiam Joniškėlio miesto vadovui Donatui Diliui. Į nurodytą vietą atvykęs seniūnas iškvietė policijos ir aplinkos apsaugos pareigūnus. Išaiškinta, kad statybinis laužas į Kauklius buvo vežamas iš Panevėžio rajono. Statybos įmonė turėjo ne tik išsivežti apie 120 kub. m atliekų, bet ir sumokėti baudą už aplinkos teršimą. 

Aplinka būtų kur kas tvarkingesnė ir labiau džiugintų akį, jei ne keistas dalies žmonių įprotis savo šiukšles išmesti tik už nuosavos sodybos teritorijos. D. Dilys minėjo, kad šios savaitės pradžioje pavyko pričiupti vieną senyvo amžiaus Kauklių kaimo gyventoją, kuri iš namų atbogintą kibirą fekalijų išpylė toje pačioje vietoje, kur pernai buvo suverstos statybinės atliekos. Nutverta garbaus amžiaus teršėja aiškino, kad ji „nieko blogo nepadarė“, nes šioje vietoje seniai pilamos šiukšlės. 

Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė A. Lindienė įsitikinusi, kad sutramdyti aplinką teršiančius ir Savivaldybės biudžetą tuštinančius piktadarius gali padėti tik žmonių neabejingumas. „Juk šiukšlės – seni baldai, sofos, šiferio lakštai ir kt. – ne karučiu atvežamos“, – kalbėjo A. Lindienė, ragindama gyventojus būti pilietiškus ir nedelsiant pranešti apie pastebėtus aplinkos dergėjus. 

Saločių seniūnas Sigitas Savickas sakė ketinantis imtis ir techninių drausminančių priemonių – pamėgtose nelegalių sąvartynų vietose planuoja pastatyti stebėjimo kameras.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.