Vestuvių planuotoja Viktorija kuria ypatingas akimirkas

Vestuvių tema rašančių žurnalų kolekcionavimas Viktoriją Krasinskę nuvedė link nuosavo vestuvių
planuotojos verslo.
Autorės nuotr.

Verslininkų Editos ir Vitalijaus Rutkauskų dukra Viktorija Krasinskė trečius metus sėkmingai dirba vestuvių planuotoja. Moteris siekia pakeisti įsigalėjusią visuomenės nuomonę, kad ši paslauga nėra prabangos atributas ir skirta užimtiems, savo laiką taupantiems žmonėms.

Grįžo į tėvų namus 

Viktorijos vaikystė ir jaunystė prabėgo Šimonių kaime. Aštuonerius metus mokėsi Ustukių pagrindinėje mokykloje, vėliau – Petro Vileišio gimnazijoje. 

Šiaulių universitete pabandė studijuoti ekonomiką, įsivaizdavo, jog darbas finansų srityje sukurs saugią ateitį, tačiau jau pirmose paskaitose suprato, kad pataikė ne ten. 

Klaidos nepabūgo ir per mėnesį pakeitė specialybę į tai, kas tuo metu pasirodė įdomiau, – burnos higienos studijas Panevėžio kolegijoje. 

– Įstojusi mokytis sužinojau, kad laukiuosi, – šypsena papuošia Viktorijos veidą. – Mokslai patiko, tad nusprendžiau baigti bent pirmą kursą. Pirmuosius metus baigiau puikiais balais, pasiėmiau akademines atostogas ir iškeliavau auginti vaiko. 

Sukūrusi šeimą drauge su vyru Luku ėmė Pasvalyje ieškoti erdvaus, gyvenimui su vaiku pritaikyto buto. Neradus tinkamo, pagalbos ranką ištiesė Viktorijos tėvai, pasiūlę apsigyventi savo namuose Šimonių kaime. 

– Pasidarėme remontą ir laimingai gyvename. Galbūt kažkada persikelsime į Pasvalį, bet tikrai ne už jo ribų. Dideli miestai nevilioja. Savame krašte jauku ir gera. Čia vieni kitus pažįstame. 

Mintys apie vestuves padėjo įveikti nerimą 

Energija trykštanti Viktorija prisipažįsta, jog gimus pirmam vaikui jos neaplenkė neretai mamas ištinkantys psichologiniai sunkumai. 

– Man labai padėjo artimųjų palaikymas, psichologinės ir saviugdos knygos, pasivaikščiojimai lauke. Pamažu į gyvenimą vėl sugrįžo šviesa, lengvumas. 

Kapstantis iš sunkių emocijų Viktorijos mintys vis grįždavo į jos vestuves. Šviesūs prisiminimai glostė sielą.

Nejučia pradėjo rinkti senus bei pirkti naujus vestuvių tematika rašančius žurnalus. Skaitė, sistemino informaciją. Kažkuriuo metu pagalvojo, kad galbūt jos žinios įdomios ir kitiems. Taip instagramo socialiniame tinkle, o vėliau ir feisbuke atsirado paskyra „Tavo meilės pasaka“, kurioje Viktorija dalinasi mintimis ir patarimais vestuvių klausimais. 

Internetiniai įrašai netruko sulaukti susidomėjimo bei teigiamų reakcijų. Tai paskatino žengti dar vieną žingsnį – paskelbti, kad gali padėti jaunavedžiams planuoti vestuves. 

– Mano veiklos pradžia ir miela, ir juokinga. Surinkus didelę kolekciją žurnalų, aš nemaniau tapsianti vestuvių planuotoja. Man buvo tiesiog labai įdomu ir smagu. Rašiau straipsnius, dalinausi mintimis, bendravau su sekėjais. Turėjau savo virtualią erdvę, kurioje jaučiausi komfortiškai. Tiesą pasakius šeima net nežinojo, kuo užsiimu – viskas buvo per daug neapčiuopiama ir nerealu. O kartą vyras manęs paklausė, ką aš čia rašau? Labai bijojau, kad parodžiusi, kuo užsiimu, sulauksiu pašaipų. Tačiau Lukas ne tik nesijuokė, bet ir nusistebėjo, kiek daug turiu sukaupusi informacijos. Ši reakcija man buvo pats geriausias palaikymas. Mintis, jog galiu pradėti vestuvių planuotojos veiklą, nebeatrodė tokia paika. 

Nemokamų paslaugų nevertina 

Atšventus pirmąjį dukros gimtadienį, Viktorija ėmėsi darbo. Norėdama įgyti patirties, paskelbė, kad vestuves gali padėti suplanuoti nemokamai. 

– Tai buvo klaida ir didžiulė pamoka. Žmonės nevertina nemokamų paslaugų. Jie reikalauja daug, nejaučia savo, kaip užsakovų, atsakomybės, o padarius darbą net nepadėkoja. Pamoka išmokta. Savo paslaugas privalo apmokestinti net ir pradedantieji. 

Kad šventė pavyktų, būtina aptarti visas, net pačias smulkiausias, detales. Asmeninio albumo nuotr.

Šiuo metu Viktorija klientams siūlo kelis paslaugų paketus – vestuvių planuotojos konsultaciją, vestuvių organizavimą ir koordinavimą, vestuvių dienos plano sudarymą bei rekomendacijas ir patarimus pagal bendrai sutartą biudžetą. 

– Labiausiai džiaugiuosi, kai užsakovas man patiki visus vestuvių organizavimo rūpesčius. Stengiuosi, kad būtų įvykdyti visi jaunavedžių reikalavimai. Tiesa, tam reikia nemažai lankstumo ir gerų planavimo įgūdžių. Beje, niekuomet nesistengiu per prievartą įpiršti savo nuomonės. Esu tik jaunųjų patikėtinė. Tai jų, o ne mano šventė. 

Viktorija pasakoja, jog svarbiausia dviejų žmonių bendro gyvenimo šventė prasideda nuo pokalbio apie vestuvių viziją.

Vėliau derinamos detalės – pobūvio vieta, muzikantai, vedėjai, fotografai, dekoracijos, ieškomi paslaugų tiekėjai ir t. t. 

– Šiuo metu vyrauja noras jaustis kuo laisviau. Dažni gamtos motyvai, siekis, kad vestuvės būtų kuo labiau suasmenintos, kuo labiau atspindėtų besituokiančiųjų gyvenimą. Pamenu, tuokėsi du chemikai. Jie vietoj vazų rinkosi mėgintuvėlius. 

Nori pakeisti požiūrį į profesiją 

Nors viešai save pristato kaip renginių organizatorę, pagrindinė veikla – vestuvių planavimas. 

– Juk tai viena labiausiai jaudinančių švenčių žmogaus gyvenime. Gera žinoti, kad kažkam padėjai sukurti nepamirštamas akimirkas. 

Lukas, Liepa, Viktorija ir Motiejus. Asmeninio albumo nuotr.

Per tuos kelerius metus Viktorijos šeima padidėjo, tad verslą tenka derinti ir su pustrečių metų Liepos bei kiek daugiau nei metukų amžiaus Motiejaus auginimo rūpesčiais. 

– Kartais vienoje rankoje tenka laikyti samtį, o kitoje – telefoną, ir bendrauti su klientu, – šypsosi pašnekovė. 

Viktorijai apmaudu girdėti visuomenėje vis dar pasitaikantį požiūrį, jog vestuvių planuotojai siekia tik pasipinigauti. 

– Dažniausiai mano klientai – daug dirbantys, užsiėmę žmonės, kurie nenori (ir neturi laiko) apkrauti savęs organizaciniais rūpesčiais, o tiesiog mėgautis švente. O jei tai nedidelės vestuvės artimųjų rate, tokiems žmonėms nuoširdžiai patariu viską daryti patiems. Aš galiu duoti patarimų, nukreipti, kur reikia, ir jie puikiai susitvarkys. Esu įpratusi dirbti su didesnės apimties vestuvėmis, tad tokiose mažose šventėse būčiau priversta tik imituoti darbą. To tikrai nenoriu. Vestuvių organizavimas – labai atsakinga galimybė išreikšti save, todėl dirbu taip, kad nereikėtų meluoti nei sau, nei klientui. 

Dažniausi klientai – didžiųjų miestų gyventojai, tačiau Viktorija yra padėjusi susituokti ir ne vienai mūsų rajono porai. Ypač dažnai į ją kreipiasi kitur gyvenantys kraštiečiai, norintys savo santykius įteisinti tėviškėje. 

– Kiekviena pora, kuri į mane kreipiasi – motyvuoja tobulėti. Džiaugiuosi, kad pasirinko būtent mane, ir jaučiu didelę atsakomybę už jų šventę. Kartais su manimi susisiekia likus metams iki vestuvių. Tai pakankamai ilgas laikas, per kurį užsimezga ne tik dalykiniai, bet ir asmeniniai ryšiai. Tai, kad tu artimiau pažįsti žmogų, leidžia dar labiau suasmeninti jo šventę, padaryti ją ypatingą, tokią, apie kurią jis svajoja. Ir, žinoma, labai smagu, kai tie santykiai nenutrūksta, kai klientai tampa tavo draugais. 

Tarp teorijos ir praktikos 

Moteris prisipažįsta, kad geriausias mokytojas jos versle – praktika. Tačiau būtinos ir teorinės žinios. Viktorija baigė kursus pas renginių planuotoją Ivetą Oželytę, mokėsi pas dekoratorę Simoną Paulauskę, tobulino žinias nuotoliniuose anglų kalbos kursuose. 

– Dar vis yra galimybė grįžti į burnos higienos studijas, tačiau dvejoju, ar ja pasinaudosiu. Jaučiuosi laiminga vestuvių planuotojos amplua ir jei jau nuspręsčiau tęsti mokslus, greičiausiai rinkčiausi pramogų industriją, renginių organizavimą. Kita vertus – svarbiausia ne mokslai, o tai, kiek savęs žmogus investuoja ir kiek džiaugsmo teikia vykdoma veikla. Jau dabar žinau, kad šią vasarą organizuosiu dešimt vestuvių. Jaučiuosi laiminga!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.