„Čekių skandalo“ įkarštyje savivaldybių tarybų nariams ir merams pasiūlyti dar sotesni pietūs

 Pixabay nuotr.

Žinomo žurnalisto, laidų vedėjo, visuomenininko Andriaus Tapino prieš kelis mėnesius pradėta akcija „Skaidrinam“ kaip reikiant supurtė šalies politinį pamatą. Pasirodo, kad daug išrinktų vietos valdžios atstovų priesaikos žodžius apie sąžiningą darbą greitai pamiršo. Vadinamojo „čekių skandalo“ metu paaiškėjo, kad akiplėšiškai buvo klastojami dokumentai kanceliarinėms išlaidoms pagrįsti.

Pirmoji iš A. Tapino užkurtos pirties išlėkė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovė Jurgita Šiugždinienė, paaiškėjus, kad ministrė buvo įsipainiojusi į kanceliarinių išlaidų apmokėjimo tvarkos skandalą Kauno miesto savivaldybės taryboje. Tuo tarpu supykę Seimo valdantieji surengė iš anksto pasmerktą žlugti pirmalaikių rinkimų spektaklį. Maža to, parlamentarai, užsimoję iš savivaldos išrūkyti minėtą pasipinigavimo landą, drėbtelėjo aukso maišą visų savivaldybių tarybų nariams. Seimas priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis keičiamas tarybos narių darbo apmokėjimo modelis. Jis turėtų įsigalioti nuo liepos 1-osios. Vietoj kompensacijų už kanceliarines išlaidas Savivaldybių tarybų nariai turėtų gauti fiksuotas mėnesines išmokas, kurios siektų 20 proc. mero algos. Opozicijos lyderiui, komitetų, komisijų pirmininkams atlygio kartelė kilstelėta iki 24 proc., komitetų pirmininkų pavaduotojams – iki 22 proc. mero algos dydžio. Savivaldybių tarybų reglamentuose turi būti nustatytas tvarka, kaip ir kiek bus mažinamas atlyginimas posėdžius praleidinėjantiems tarybų nariams.

Išmokų buvo atsisakę du tarybos nariai 

Apie praėjusią kadenciją galiojusią išmokų tvarką ir neseniai Seimo priimtus pakeitimus praeitą savaitę kalbėjomės su meru Gintautu Gegužinsku bei Savivaldybės kontroliere Rima Juodokiene. Pirmiausia ilgametis rajono vadovas G. Gegužinskas paaiškino, kad iki priimtų Vietos savivaldos įstatymo pataisų, anksčiau išmokų už transporto, kanceliarines ir kitas išlaidas tvarka visose 60 savivaldybių buvo nevienoda. Praėjusios 2019–2023 m. kadencijos mūsų rajono Savivaldybės tarybos nariai galėjo gauti iki pusės minimalios mėnesinės algos dydžio išmokas. Tokia tvarka buvo įtvirtinta ir Savivaldybės tarybos reglamente. Kadangi beveik kasmet minimali mėnesinė alga didėjo, tad augo ir tarybos nariams išmokamų kompensacijų sumos. 2019 m. pusė minimalios mėnesinės algos sudarė 277,5 Eur, 2020 m. – 303, 2021 m. – 321 , 2022 m. – 365 Eur. Šiemet minimali mėnesinė alga, neatskaičius mokesčių, siekia 840 Eur, tad Savivaldybės tarybos narių kanceliarinėms išlaidoms skiriama po 420 Eur. 

Meras G. Gegužinskas ir Savivaldybės kontrolierė R. Juodokienė informavo, kad praėjusią kadenciją du Savivaldybės tarybos nariai – verslo įmonės vadovas Antanas Kairys ir ūkininkas Vilhelminas Janušonis – buvo atsisakę išmokų už vadinamąsias kanceliarines išlaidas. Jie į Savivaldybės tarybą buvo išrinkti pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatų sąrašą. 

Meras minėjo, kad per 2019– 2023 m. kadenciją Savivaldybės tarybos nariams už kanceliarines išlaidas buvo išmokėta 262 tūkst. Eur. 

Tuo tarpu kiti išrinktieji – vieni mažiau, kiti daugiau – pasinaudojo teisėta galimybe imti valdiškus pinigus. 

Savivaldybės tarybos nariai gavo išmokas ne tik už kanceliarines, transporto ir kt. išlaidas, jiems taip pat mokama už dalyvavimą komitetų, komisijų, Savivaldybės tarybos posėdžiuose. Žinoma, suderinus darbo grafiką su pagrindine darboviete. Didesnį atlyginimą gaunantiems Savivaldybės tarybos nariams paprasčiausiai neapsimokėdavo tai daryti. Už dalyvavimą posėdžiuose Savivaldybės tarybos nariams per ketverius metus iš biudžeto atseikėta 52 tūkst. 367 Eur. Taigi, iš viso per ketverius metus mūsų rajono Savivaldybės tarybos nariai iš biudžeto gavo per 320 tūkst. Eur.

Auditą prašė atlikti Specialiųjų tyrimų tarnyba 

Gegužės 17 d. Savivaldybei gavus Specialiųjų tarnybų (STT) raštą „Dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimo“, Kontrolės ir audito tarnyba pasidomėjo, ar Savivaldybės tarybos narių išlaidų kompensavimas 2022 metais atitiko visus šį procesą reglamentuojančius teisės aktus ir Savivaldybės tarybos reglamentą. 

Kaip jau minėjome, du tarybos nariai – V. Janušonis ir A. Kairys – per visą kadenciją neėmė nė cento kanceliarinėms išlaidoms. Atlikto audito išvadose bylojama, kad pernai tik keturi tarybos nariai (išvadose pavardės neminimos – aut.) išnaudojo visą kanceliarinėms išlaidoms skirtą pinigų limitą. Trys išnaudojo nuo 40 iki 59 proc. numatytų lėšų; keturi – 70–89 proc. ir dvylika – 90–99 proc. 

Savivaldybės tarybos reglamente numatytos penkios kompensuojamų išlaidų rūšys: iš biudžeto buvo apmokami Savivaldybės tarybos narių telefoniniai pokalbiai, interneto paslaugos; transporto priemonių techninis aptarnavimas, remontas, draudimas, taksi paslaugos, viešojo transporto bilietai; ataskaitų parengimas, spausdinimas, platinimas, viešosios informacijos rengėjų teikiamų paslaugų apmokėjimas; kanceliarinių prekių įsigijimas; biuro patalpų nuomos išlaidos. 

Praėjusiais metais vieno Savivaldybės tarybos nario kanceliarinėms išlaidoms kompensuoti kiekvieną mėnesį buvo numatyta po 365 Eur. Per metus išlaidų suma sudarė 4 380 Eur. Šį skaičių padauginus iš 25 (tiek yra Savivaldybės tarybos narių), susidarytų 109 tūkst. 500 Eur. Tačiau prireikė mažiau – 89 tūkst. 500 Eur. Iš šios sumos liūto dalis – 84,4 tūkst. Eur arba 94 proc. – skirta transporto išlaidoms kompensuoti: degalams, remontui, draudimui. 

Visi 23 kompensacijų neatsisakę tarybos nariai prašė padengti transporto išlaidas. Tačiau nė vienas nepageidavo, kad iš biudžeto būtų apmokėtas ataskaitų spausdinimas ir platinimas. 

Praėjusiais metais Savivaldybės tarybos nariai už mokesčių mokėtojų pinigus į mašinas pylė 49,8 tūkst. litrų kuro už 81,5 tūkst. Eur. Nuo 2 501 iki 2 997 litrų kuro per metus į automobilius prisipylė septyni tarybos nariai; nuo 2 001 iki 2 500 l – dešimt; nuo 1 501 iki 2 000 l – du; nuo 1 001 iki 1 500 l – trys ir vienam tarybos nariui užteko 985 l kuro. 

Devyni tarybos nariai už kurą atsiskaitė 3–4 banko kortelėmis; septyni – 1–2; du – 1, po vieną – 8, 9 ir 10 bankų kortelėmis. Du tarybos narai už kurą mokėjo grynaisiais. Dauguma tarybos narių kurą pylėsi rajono teritorijoje esančiose degalinėse. Trys – trijų, o vienas – net penkių savivaldybių teritorijose esančiose degalinėse. 

Audito išvadose teigiama, kad administracijai pateikti kompensaciją pagrindžiantys dokumentai atitinka Finansinės apskaitos įstatyme nustatytus reikalavimus. Toliau rašoma, kad, pavyzdžiui, Savivaldybės tarybos reglamente transporto išlaidų apribojimai nenumatyti ir nereikalaujama pagrįsti kelionės būtinumo tarybos nario veiklai. „Kur parašyta, kad negalima piltis degalų ne iš Pasvalio rajone esančių degalinių?“ – retoriškai klausė Savivaldybės kontrolierė R. Juodokienė, kai užsiminėme apie didžiausią kompensuojamų išlaidų šaltinį. 

Kadangi pažeidimų nerasta, tad, anot pašnekovės, vargu ar verta tikrinti, kaip išlaidų kompensavimo procesas vyko per kitus trejus kadencijos metus. Belieka tik priminti, kad demokratinėse šalyse politikai turi paisyti ne tik teisinių, bet ir moralinių standartų. 

Baigdama pokalbį R. Juodokienė sakė, kad visuomenininkas, žurnalistas A. Tapinas kol kas neprašė jokių duomenų apie Savivaldybės tarybos kanceliarinių išlaidų kompensavimą.

Nuo liepos 1-osios didėja merų atlyginimai 

Nuo liepos 1-osios nustatyta ne tik nauja savivaldybių tarybų narių, bet ir merų darbo apmokėjimo tvarka. Savivaldybių vadovų atlyginimų koeficientai priklausys nuo gyventojų skaičiaus. Mūsų rajonas patenka į 15–50 tūkst. gyventojų turinčių savivaldybių skaičių. Pareiginėms merų algoms apskaičiuoti buvo pasirinktas naujas bazinis dydis – 1 785,4 Eur – vidutinis 2022 m. mėnesinis darbo užmokestis. Jis bus dauginamas iš skirtingų koeficientų, priklausomai nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus. Savivaldybių vadovams nebebus mokami priedai už stažą. 

Minėtos savivaldybių grupės, į kurią patenka mūsų rajonas, merų algoms taikomas koeficientas 3. Tai reiškia, kad mūsų rajono mero alga nuo liepos 1-osios sieks 5 356 Eur neatskaičius mokesčių, o į rankas – 3 240 Eur. Šių metų pirmąjį ketvirtį mero G. Gegužinsko mėnesio alga buvo 4 425 Eur neatskaičius mokesčių. 

Taigi, nuo liepos 1-osios 20 proc. mero algos sudarys 1 071 Eur. Tiek per mėnesį „ant popierius“, o į rankas – per 800 Eur turėtų gauti mūsų rajono Savivaldybės tarybos narys. Turbūt ne vienam skaitytojui pamačius šį skaičių šmėstelėjo į galvą mintis, ar nevertėtų per kitus rinkimus įsisiūlyti į kokią partiją ar burtis į rinkimų komitetą. 

Įsigaliojus naujai Savivaldybės tarybos narių darbo apmokėjimo tvarkai, paskaičiuota, kad per ketverius metus reikės maždaug 1 mln. 200 tūkst. Eur. Beveik 900 tūkst. Eur arba keturis kartus daugiau nei per praėjusią kadenciją. Žiniasklaidoje jau pasirodė publikacijų, kad mažų savivaldybių biudžetams nauja tarybos narių darbo apmokėjimo tvarka bus nepakeliama. 

Nors liepos 1-oji jau čia pat, rengiant šią publikaciją Vietos savivaldos įstatymo pataisų Prezidentas dar nebuvo pasirašęs. Jei per dešimt dienų nuo priimto įstatymo ar jo pataisų pateikimo Prezidentui šalies vadovas nepasirašo ir negrąžina Seimui pakartotinai svarstyti, juos per tris dienas savo parašu patvirtina parlamento pirmininkas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.