Pasvalio baseino renovaciją tikisi baigti laiku

Jau netrukus Pasvalio baseinas pasipuoš nauju „rūbu“. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pasvalio baseinas niekuomet per daug nesiskundė klientų trūkumu. Vandens malonumais noriai mėgaujasi tiek vietiniai, tiek aplinkinių rajonų gyventojai. Todėl, kai lapkričio pradžioje baseinas buvo uždarytas renovacijai (apie tai, kad Pasvalio sporto mokykla laimėjo Sporto rėmimo fondo konkursą ir gavo 220 000 eurų, kurių didžioji dalis bus skirti baseinui atnaujinti, rašėme dar rugsėjo mėnesį), ne vienas gūžčiojo pečiais – kodėl tokie darbai vyksta ne vasarą, kai baseinas neveikia, o per patį sezono įkarštį?

Tad iki planuojamų darbų pabaigos likus maždaug mėnesiui, nusprendėme užsukti į Pasvalio sporto mokyklą ir pasidomėti, kaip vyksta baseino renovacija ir ar iš tiesų nebuvo galima visko paankstinti. 

– Viskas lyg ir paprasta, kol nesusiduri su tokiais dalykais. Iš šalies gali atrodyti, jog vos tik gauni finansavimą, tą pačią akimirką į banko sąskaitą įkrenta pinigai ir gali pradėti darbus. Realybė – kitokia. Visur yra biurokratinės procedūros, kurios gerokai užvilkina laiką. Finansavimą gavome balandžio pabaigoje ir iš karto pradėjome veikti. Pateikėme agentūrai dokumentus vertinimui. Ne vietoje padėtas kablelis ar šauktukas – jau sugaištos 2–3 savaitės – toks nustatytas terminas duoti atsakymą. Tada atėjo vasara ir darbuotojai, kurie buvo atsakingi už mūsų projektą… išėjo atostogų. Liepos 1 d. išleidome baseino vandenį ir jau tikėjomės, kad rugpjūtį prasidės darbai. Deja, bet dėl biurokratinių mechanizmų darbai nusikėlė į rudenį. Mes niekur nevėlavome, viską pateikėme laiku, – tikina Sporto mokyklos direktorė Rasa Balčiauskienė. 

Neapsiėjo be staigmenų 

Pasvalio baseinas dabar keistai tuščias ir „plikas“ – nei žmonių, nei vandens, nei visiems įprastos mėlynos dangos. 

Pasirodo, nuėmus pastarąją, rangovų laukė „dovanėlė“. 

– Tokiuose projektuose beveik niekuomet neapsieinama be staigmenų. Iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo paprasta – seną dangą nuimti ir pakeisti nauja. Bet niekada nežinai, ką rasi po ja. Taip atsitiko ir šį kartą. Pats baseinas statytas dar sovietmečiu. Kai paskutinį kartą buvo renovuojamas, siekiant jį pagilinti, papildomai išbetonuotos (paaukštintos) baseino sienos. Nuėmus dangą paaiškėjo, kad toje vietoje, kur senas betonas liečiasi su nauju, per visą perimetrą atsirado įtrūkimas, – apie nenumatytus darbus pasakoja renovacija užsiimančios UAB „Svalex“ direktorius Egidijus Zapustas. 

UAB „Svalex“ darbų vykdytojas Šarūnas Ulianskas (kairėje) apžiūri, kaip darbuotojai betonuoja baseino įtrūkimus. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Sutrūkę vandens kaskadų purkštukai, vandens nubėgimo trapai – dar vienas „priedas“ prie netikėtos „dovanos“.

– Su subrangovais pasitarėme, jog visa tai būtina tvarkyti dabar, nes kai bus uždėta nauja danga – nieko nebepakeisi, – sakė E. Zapustas. 

Defektai nebuvo numatyti projekto sąmatoje ir bendrą darbų kainą padidino dar beveik 11 000 eurų. 

– Parašėme prašymą Sporto rėmimo fondui, nes žinome, jog pas juos dar yra rezervas. Jei pinigų iš ten negausime – ieškosime iš Savivaldybės lėšų. Darbus bet kokiu atveju baigsime, – jau po mūsų apsilankymo baseine telefonu sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Petkevičius. 

Darbus planuoja baigti numatytu laiku 

Mūsų apsilankymo metu baseine dirbo du žmonės. Paklaustas, ar spės baigti visus darbus iki numatyto laiko – gruodžio 31 d., E. Zapustas šyptelėjo: 

– Ne skaičiuje esmė. Buvo atvažiavęs vienas subrangovo specialistas ir per dvi dienas nuėmė visą baseino dangą. Mūsų aštuonių žmonių brigada būtų dirbusi ne mažiau kaip tris dienas. Viską lemia ne žmonių kiekis, o jų kvalifikacija. Šiandien (pokalbis vyko praeitą trečiadienį – aut. pastaba) baigiame betonuoti įtrūkimus. Tam užsisakėme iš Skandinavijos sandėlių (Lietuvoje tokių nėra) specialius mišinius. Buvome išsikvietę konsultacijai ir tų mišinių gamintojų atstovą. Technologiškai reikia savaitės, kad tas mišinys sustingtų. Kitą savaitę atvažiuoja specialistai dėti naujos baseino dangos. Jei staigmenų daugiau nebus – danga turėtų būti paklota iki gruodžio 10 dienos. Planuojam, jog naujas neįgaliųjų liftas bus taip pat įrengtas ik Kalėdų. Tad visus darbus turėtume baigti laiku, – svarsto UAB „Svalex“ vadovas. 

Bėgimo takų keitimas – paskutinėje eilėje 

Po remontuojamas patalpas mus lydinti Sporto mokyklos direktorė Rasa Balčiauskienė rodo naujai įrengtas patalpas, skirtas persirengti neįgaliesiems. 

– Šioje vietoje kažkada buvo numatytas masažo kabinetas, bet jis taip ir neprigijo. Dabar čia galės patogiai persirengti į baseiną atvykę žmonės su negalia. Anksčiau tokios vietos nebuvo ir kartais jiems tekdavo net prašyti leisti persirengti administracijos darbuotojų kabinetuose. 

Sporto mokyklos direktorė Rasa Balčiauskienė ir UAB „Svalex“ direktorius Egidijus Zapustas – nusiteikę optimistiškai: baseino renovacijos darbai bus baigti, kaip ir planuota. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Vadovė pasakojo, jog po renovacijos šiek tiek pasikeis ir pats baseinas. 

– Vienas plaukimo takelis bus padarytas ne toks gilus, kaip likusieji. Tai padaryta plaukimo mokytojų iniciatyva. Pradinių klasių mokiniai, atvykę mokytis plaukti, nepasiekdavo dugno. Dabar ši situacija pasikeis iš esmės. Be to, bus patogiau sportuoti ir baseine mankštas lankantiems žmonėms. 

Rūbinėse atnaujintas persirengimo spinteles su išmaniu atrakinimo mechanizmu parūpins konkursą laimėjusi UAB „Taiklu“. 

Iš visų numatytų darbų vėliausiai bus keičiama bėgimo takų danga. 

– To vėlgi paprašė plaukimo mokytojai. Kadangi dabar sportininkai neturi kur plaukti, jie persikėlė į sporto salę, kur tobulina savo fizinį pasirengimą. Natūralu, kad tokioje situacijoje salės užimtumas labai didelis. Tad nusprendėme bėgimo takus keisti tik tuomet, kai vaikai sugrįš į baseiną, – darbų planus atskleidė Rasa Balčiauskienė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.