Ekstremalioji situacija paskelbta ir mūsų rajone

Mūsų rajono laukuose dar nenuimta 20 proc. pasėlių. Neabejojama, jog jie jau pražuvo.

Užvakar posėdžiavusi Savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisija nutarė skelbti Pasvalio rajone ekstremaliąją
situaciją. Gausaus lietaus užtvinditame mūsų rajone ištisi plotai pasėlių skęsta vandenyje, neįmanoma sėti žieminių kultūrų, taip pat nedirbami pūdymai. Darbai stoja ir žemės ūkio produkciją superkančiose bendrovėse. Kaip informavo posėdžio dalyvius Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Sabienė, mūsų rajone dar nenukulta daugiau nei 5000 hektarų pasėlių. Šis skaičius artimiausiu metu tikriausiai tik didės, nes nuostolių skaičiavimas dar tęsiasi.
Laukuose likusių vasarinių kviečių grūdai jau sudygę varpose. Tad jie nebetiks ir pašarui. Daugiausia nuostolių turės pupų augintojai. Jau dabar aišku, kad apie 90 procentų šios kultūros pasėlių žuvo: beveik visos pupos sudygusios ankštyse. Jų kulti nebereikės – liks tik užarti.
Taigi žala padaryta gan didelė. Todėl Ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkas Savivaldybės administracijos
direktorius Rimantas Užuotas, perskaitęs rugsėjo 20 dieną Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriaus kreipimąsi „Dėl ekstremaliosios situacijos paskelbimo Pasvalio rajono savivaldybėje“, paprašė komisijos narius ir posėdyje dalyvaujančius specialistus įvertinti kreipimesi išdėstytus faktus dėl gausaus lietaus padarytų nuostolių žemės ūkio sektoriui ir apsvarstyti galimybę rajono teritorijoje skelbti ekstremaliąją situaciją.
A. Sabienė komisijos nariams pristatė iš ūkininkų gautus pranešimus apie gausaus lietaus sukeltą žemės ūkio augalų žūtį bei nurodytų tokių vietų patikrinimų aktuose nustatytų teritorijų plotą (30 ha). Taip pat buvo akcentuota, kad dėl įmirkusios dirvos laiku neįmanoma atlikti ne tik derliaus nuėmimo, bet ir žemės įdirbimo bei sėjos darbų.

Visą straipsnį skaitykite 2017-09-23 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.