Bendra nuosavybė – bendri ir rūpesčiai

 

daugiabutis-001

Daugiabučių namų bendro naudojimo patalpos neretai tampa kaimynų nesutarimų priežastimi. Būna, kad daugiabučių namų gyventojai nė nežino, kad laiptinė, stogas, sienos, pamatai, inžinerinė įranga, t. y. vandentiekio, šildymo sistemos ar kitas bendro naudojimo turtas yra visų namo gyventojų nuosavybė, todėl už ją ir atsakingi jie visi.
Aiškumo šiuo klausimu suteiks Savivaldybės tarybos neseniai patvirtintos G yvenamųjų ir bendro naudojimo patalpų bei inžinerinių įrenginių naudojimo taisyklės. Iki šiol tokių taisyklių Savivaldybė neturėjo. Naujajame dokumente yra numatyta butų ir kitų patalpų, esančių daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, bendrojo naudojimo objektų, įskaitant namo aplinką, inžinerinių įrenginių naudojimo bei priežiūros tvarka ir atsakomybė už taisyklių reikalavimų pažeidimus. Taisyklės yra privalomos tiek daugiabučių namų gyventojams, tiek jose įsikūrusioms įmonėms ar įstaigoms.
Ką privalu įsileisti į butą
Taisyklėse sakoma, jog visi daugiabučio namo bendro naudojimo objektai butų ir kitų patalpų savininkams priklauso bendrosios dalinės nuosavybės teise. Kiekvienam patalpų savininkui priklausanti bendrosios nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir viso namo patalpų naudingojo ploto santykiui. Už bendro naudojimo objektų priežiūrą yra atsakingas bendrosios nuosavybės valdytojas, t. y. daugiabučio namo savininkų bendrija, butų ir kitų patalpų savininkų jungtinės veiklos sutartimi įgaliotas asmuo ar Savivaldybės administracijos direktoriaus paskirtas namo bendro naudojimo objektų administratorius.
Keisti namo patalpų paskirtį, pertvarkyti inžinerines sistemas ir įrenginius, namo konstrukciją, fasadą, balkonus galima tik teisės aktų nustatyta tvarka.
Naudojantis gyvenamosiomis ir bendro naudojimo patalpomis nevalia pažeisti kitų šių patalpų naudotojų teisių ir teisėtų interesų. Šias patalpas privalu naudoti taip, kad jos atitiktų savo paskirtį, įregistruotą Nekilnojamojo turto registre.
Inžinerinės įrangos avarijų atveju patalpų savininkai privalo į butą ar kitas patalpas įleisti tarnybinius pažymėjimus pateikusius avarinės tarnybos darbuotojus. Bendrijos pirmininką, jungtinės veiklos sutartimi įgaliotą asmenį, namo bendro naudojimo objektų administratorių, namo techninį prižiūrėtoją, pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtoją, už pastato šilumos ūkį atsakingą asmenį, vandens, dujų, šilumos ir elektros energijos tiekimo įmonių darbuotojus, jei jie pateikia tarnybinius pažymėjimus, privalu įsileisti, kad jie galėtų bute ar kitose patalpose atlikti inžinerinės įrangos apžiūrą bei patikrinti individualios apskaitos prietaisų rodmenis. Į minėtas patalpas turėtume įleisti ir daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto vykdytojus, turinčius leidimą modernizuoti pastatą: pakeisti, suremontuoti ar rekonstruoti bendro naudojimo inžinerinius įrenginius. Projekto vykdytojai privalo iš anksto suderinti darbų atlikimo laiką su patalpų naudotojais.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-11-11 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.