Miškams už medkirčius pavojingesnės vėtros ir ligo

Teigiama, kad miškai užima maždaug trečdalį Lietuvos teritorijos. Pasvalio rajonas – vienas iš mažiausiai miškingų šalyje: mūsų krašte miškams likę tik apie 16 proc. bendro ploto. Tokia situacija beveik nepakitusi išlieka pastaruosius kelis dešimtmečius. Ir permainų niekas nežada.

Neverta tikėtis, kad miškai sužaliuos apleistuose, žemdirbių nebenaudojamuose laukuose. Todėl neturėtume stebėtis, jog ir ateinantiems 2017 metams miško kirtimo planai mūsų rajone numatyti beveik tokie patys kaip šiemet ar pernai. Kaip teigė Biržų miškų urėdijos miškotvarkos inžinierius Andrius Samulionis, kitąmet mūsų rajone pagrindiniais kirtimais turėtų būti kertama apie 122 hektarai valstybinio miško. „Kirtimo planus, atsižvelgdama į mokslininkų rekomendacijas, nustato Aplinkos ministerija. Dažniausiai – penkeriems metams į priekį. Tad Pasvalio rajone bendras pagrindinių kirtimų plotas pastaraisiais metais lieka beveik vienodas. O jei skiriasi – tai tik vienu kitu hektaru. Tai neturi jokios reikšmės, nes ne visada metiniai planai būna įvykdomi“, – aiškino urėdijos miškotvarkos inžinierius.

Iš planuojamo kitąmet iškirsti 122 ha bendro ploto plyni kirtimai sudarys apie 93 ha, atvejiniai – apie 29 ha.

Daugiausia – apie 61 ha miško turėtų būti iškirsta Kriklinių girininkijoje. Plyni kirtimai sudarys 54 ha, atvejiniai – 7 ha. Šios, didžiausios mūsų rajone, girininkijos miškuose šiemet kertama 49 ha. Iš jų 38 ha – plynai, 11 ha – atvejiniais.

Joniškėlio girininkijoje kitąmet planuojama iškirsti 35 ha miško. Iš jų 23 ha plynai, o 12 ha numatyta atvejiniams kirtimams. Šiemet šios girininkijos miškuose pagrindiniais kirtimais turi būti iškirsta apie 44 ha. Plynai 32 ha, atvejiniais – 11 ha.

Labiausiai pagrindinių kirtimų norma ateinančiais metais sumažės Pasvalio girininkijoje. Čia plynai bus iškirsta 15, o atvejiniais – 10 hektarų miško.

Šiemet pagrindiniams kirtimams šios girininkijos miškuose skirta 37 ha. Iš jų 29 ha kertama plynai.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-11-24 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.