Paslauga, kuria mielai naudojasi ir trumpam sugrįžę emigrantai

Nuo pat prieš septynerius metus įkurto Pasvalio ligoninės Diabetinės pėdos kabineto darbo pradžios
jame darbuojasi bendrosios praktikos slaugytoja Jolanta Merkelienė.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Kai prieš septynerius metus Pasvalio ligoninėje duris atvėrė Diabetinės pėdos kabinetas, jo reikalingumu niekas neabejojo. Bet tada turbūt dar nedaug kas įsivaizdavo, kad čia teikiamos paslaugos bus tokios paklausios, kad jomis naudosis ne tik mūsų rajone gyvenantys žmonės, bet apsilankyti skubės ir svečiose šalyse dirbantys kraštiečiai, gimtinėn sugrįžę trumpų atostogų. 

Nors kabinetas buvo įkurtas pirmiausia galvojant apie cukriniu diabetu sergančius ir daug bėdų dėl pėdų pakenkimų turinčius žmones, jame mielai laukiami visi, kas nori pasirūpinti savo kojų higiena, turėti gražius nagus ir pėdas. 

Nuo pat Diabetinės pėdos kabineto įkūrimo pradžios jame dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja Jolanta Merkelienė savo pacientams atlieka gydomojo pedikiūro procedūras: šalina nuospaudas, suragėjusią odą, karpo arba su specialia šlifavimo įranga tvarko sveikus ir sustorėjusius, deformuotus nagus, gydo įaugusius ar grybelio pažeistus nagus, sausą pėdų odą tepa minkštinamuoju kremu, konsultuoja, kaip prižiūrėti nagus ir pėdas, kaip išvengti jų pažeidimų bei kaip elgtis tokioms bėdoms atsiradus. 

Jolanta yra baigusi diabetinės pėdos priežiūros specializacijos kursus, tad diabetu sergantiems žmonėms gali kvalifikuotai patarti, kaip rūpintis savo kojomis, kurios, užklupus šiai klastingai ligai, tampa ypač jautrios ir greitai pažeidžiamos, kaip sulėtinti ar pristabdyti įvairių su diabetu susijusių komplikacijų progresavimą. Gydytojų nuomone, didžiosios dalies kojų pažeidimų ir net amputacijų būtų galima išvengti, jei pacientai mokėtų tinkamai prižiūrėti pėdas, pasitartų su diabetinės pėdos specialistais, nuolatos atliktų gydomąjį pedikiūrą ir tinkamai šalintų pėdų odos suragėjimus, nuospaudas, jei profesionaliai būtų gydomos pėdos žaizdos ir opos. Todėl diabetu sergantiems žmonėms per metus rekomenduojama atlikti keturias gydomojo pedikiūro procedūras – kartą per tris mėnesius. Jei kojose jau yra atsivėrusių opų, kai žaizdas reikia tvarstyti, lankytis Diabetinės pėdos kabinete būtina dar dažniau. 

Turint šeimos gydytojo siuntimą, šios paslaugos tokiems pacientams yra nemokamos. 

Kitiems Diabetinės pėdos kabineto lankytojams už gydomojo pedikiūro procedūras reikia susimokėti, nors jų kainos čia tikrai nedidelės. Kiekvienai procedūrai skiriama apie valandą, nors būna, kai užtrunkama gerokai ilgiau. Jolanta minėjo, jog pasitaiko ir labai užleistų bėdų, kai sustorėjusio ar ligos pažeisto nago įprastais būdais jau nebeįmanoma nukirpti, kai, bandydami tą padaryti, nagą, o kartais ir visą pirštą, tik dar labiau sužaloja. 

Anot Jolantos Merkelienės, žmogus iš pradžių galbūt gėdijasi prašyti paslaugos, todėl vis delsia, bet laikui bėgant problema tik didėja ir kartais jau prireikia net chirurgo pagalbos. 

„Gerai, jei žmogus, ypač garbaus amžiaus, turi rūpestingų artimųjų, kurie juo pasirūpina ir dėl gydomojo pedikiūro paslaugos į mus kreipiasi nelaukdamas, kol bėdos įsisenės, – sako mūsų pašnekovė. – Dažnai pas mus žmones chirurgai atsiunčia, kai mato, jog įaugusio nago operuoti dar nebūtina, kad galima pagelbėti jo formą ir augimą koreguojant specialiomis priemonėmis. Ypač daug bėdų dėl įaugusių nagų turi jaunimas. Viena iš dažniausių priežasčių, matyt, yra nepatogi, nors ir madinga avalynė, taip pat pėdų traumos, ortopedinės problemos. Dėl panašių bėdų, o ypač dažnai – dėl didelių, skausmingų nuospaudų, ateina iš užsienio grįžę emigrantai. Dirbantys statybose ar kitus panašius darbus privalo dėvėti sunkius batus su metaliniais apsaugos apkaustais, o tokia avalynė greitai deformuoja nagus ir pėdas. Nuospaudos spaudžia gilesnius pėdos sluoksnius ir žmogus jaučia didelį diskomfortą. Kad pašalintos nuospaudos nebeatsinaujintų, būtina pašalinti ir jas išprovokavusį dirgiklį: atsisakyti nepatogios avalynės, minkštinti pėdų odą, jas tinkamai ir nuolat prižiūrėti. 

Visos paslaugos yra atliekamos ypač steriliais instrumentais. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Ateina pas mus žmonės, prieš tai apsilankę grožio paslaugų salonuose: ten, jei, tarkim, mato grybelio pažeistus nagus, tokio kliento paprasčiausiai nepriima: pasiūlo pirmiausia išsigydyti ligą ir tik tada sugrįžti pas juos. 

Turiu nemažai pacientų, kurie Diabetinės pėdos kabinete lankosi nuo pat jo darbo pradžios. Mano pacientų amžius labai įvairus: vaikai, jaunuoliai, suaugusieji, garbaus amžiaus senoliai… Atvyksta ne tik Pasvalio krašto, bet ir kaimyninių rajonų gyventojai. 

Pas neįgalius, nevaikštančius, dėl ligos prie patalo prikaustytus žmones jų artimieji mane nusiveža į namus. Pasiėmusi visus reikalingus instrumentus ir priemones ten ir sutvarkau savo pacientų nagus, pasirūpinu jų pėdų priežiūra. Neretai žinią senam ar neįgaliam žmogui, kuriam būtina tokia paslauga, bet pats susitvarkyti nebepajėgia, apie mane perduoda seniūnijų socialinės darbuotojos. Nuvažiuoju ir į mūsų rajone esančias socialinės globos įstaigas – Pasvalio senelių, Lavėnų socialinės globos, Grūžių vaikų globos namus. 

Tik noriu priminti, jog visais atvejais – ir turint šeimos gydytojo ar endokrinologo siuntimą, ir naudojantis mokama gydomojo pedikiūro paslauga, ir norint išsikvieti mane į namus – pirmiausia būtina užsiregistruoti ligoninės Konsultacinės poliklinikos registratūroje“. 

Jolanta Merkelienė užsiminė, jog kasmet jaučiamas gydomojo pedikiūro paslaugų poreikio sezoniškumas. Pavasarį šis poreikis visada didesnis, nes, šiltą avalynę keičiant atviroms basutėms, visi nori dailių nagų ir švelnių pėdų. 

Kabinete yra šiuolaikiška gydomojo pedikiūro procedūroms reikalinga įranga, visi būtini medikamentai, speciali patogi pacientui skirta kėdė. Visos paslaugos saugios, atliekamos ypač steriliais instrumentais. 

Pėdų odai minkštinti ir drėkinti, nagams apsaugoti nuo skilinėjimo ar nuo grybelio naudojamos jau trečią šimtmetį skaičiuojančios žinomos vokiečių firmos Gehwol priemonės: kremai, balzamai, purškalai, nutrynimų ir nuospaudų išvengti padedantys pleistrai… Jų įsigyti savo reikmėms pacientai gali ir ligoninės vaistų kioskelyje. 

Diabetinės pėdos kabinete dirbanti Jolanta Merkelienė cukriniu diabetu susirgusius žmones moko ne tik kojų priežiūros subtilybių, bet ir kitų svarbių dalykų: kaip teisingai susileisti insuliną, kaip sutarti su užklupusia liga. Tie, kuriems teko su Jolanta pabendrauti, įsitikino, jog ji yra ne tik puiki slaugytoja, bet ir labai nuoširdi patarėja.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.