Valdžia „geryn“ – žmogus tolyn

Kartais mūsų skaitytojai teiraujasi, iš kur gimsta „Dėdės Juzės“ siužetai. Atsakymas visuomet tas pats – iš gyvenimo ir… valdžios. Pastarąją, ačiū Dievui, turime tokios lakios fantazijos, jog visokio plauko grafomanai dar ilgai turės darbo. 

Prieš metus Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), liaudyje vadinama tiesiog – žemėtvarka, buvo prijungta prie Aplinkos ministerijos. Tai buvo kažkokių aukštesnių jėgų sugalvoto plano dalis, apkaišyta visiems iki skausmo girdėtomis frazėmis „optimizacija“, „darbo efektyvinimas“, „patogesnių žmogui paslaugų kūrimas“. 

Kuo mūsų valstybėje baigiasi noras padėti žmogui, esame visi patyrę ne kartą – geriau būna kam tik nori, bet ne žmogui.

Kaip iš rašto 

NŽT reforma tęsiama ir jau nuo sausio pirmos dienos 50 NŽT teritorinių skyrių bus sujungti į penkis žemės tvarkymo ir administravimo skyrius. Specialistai rajonuose liks, bet… žmonių neaptarnaus. 

Paklausite – kaip taip gali būti? 

Mes to paties paklausėme Nacionalinės žemės tarnybos prie Aplinkos ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Ruslano Golubovo ir gavome labai išsamų atsakymą.

„Kaip Jums, ko gero, žinoma, nuo 2024 m. sausio 1 d. šiuo metu esantys 50 NŽT teritorinių skyrių jungiami į 5 žemės tvarkymo ir administravimo skyrius (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio). 

Todėl nuo ateinančių metų keičiama ir asmenų aptarnavimo tvarka. Planuojama, kad asmenys, pageidaujantys atvykti į konsultaciją gyvai, bus priimami tik: 

• Centriniame padalinyje (J. Lelevelio g. 6, Vilnius); 

• Kauno apygardos žemės tvarkymo ir administravimo skyriuje. 

Priėmimui bus būtina išankstinė registracija. Iš anksto užsiregistruoti vizitui bus galima Nacionalinės žemės tarnybos interneto svetainės www.nzt.lt skiltyje „Asmenų aptarnavimas“, užpildžius registracijos formą ir gavus patvirtinimą apie sėkmingą registraciją bei paskambinus telefonais 8 706 86 666 arba 8 706 85 087. Neužsiregistravę asmenys bus aptarnaujami, jei tuo metu nėra konsultuojami iš anksto užsiregistravę asmenys. 

Aukščiau nurodytais telefonais taip pat bus teikiama informacija Tarnybos kompetencijai priskirtais klausimais. Bendro pobūdžio klausimus galima teikti ir el. paštu nzt@ nzt.lt 

Išankstinė registracija vizitui įvedama atsižvelgiant į asmenų pageidavimus ir pasiūlymus, nes leis asmenims sutaupyti laiko ir gauti konsultaciją iš anksto žinomu laiku, taigi nereikės laukti eilėje. 

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad į NŽT dažnai atvykstama dėl klausimų, dėl kurių atvykti nėra būtina, pvz., nemaža dalis atvykstančių asmenų tiesiog atneša pateikti jau parašytus prašymus arba skundus. Todėl maloniai primename, kad prašymus ir skundus patogiau pateikti:

• el. paštu, pasirašytus kvalifi – kuotu el. parašu (.adoc, .pdf formatu) arba pateikiant pasirašyto prašymo skaitmeninę kopiją (.pdf formatu), kai teikiama nzt@nzt.lt arba teritorinių skyrių bendraisiais el. pašto adresais, skelbiamais Tarnybos interneto svetainės skiltyje „Struktūra ir kontaktinė informacija“; • per Elektroninius valdžios vartus (www.epaslaugos.lt), kai pasirenkama paslauga „Asmens skundo ar prašymo priėmimas bei nagrinėjimas“; 

• paštu (J. Lelevelio g. 6, 01102 Vilnius).” 

Surašyta gražiai, tvarkingai ir teisingai. Žmonės apie tokią išsamią informaciją sako – „kaip iš rašto“. O kas bus, jei tą raštą pabandysime paskaityti iš kitos pusės, paprasto žmogaus akimis.

Išėjo iš krašto… 

Gerbiamo Ruslano Golubovo pateikta informacija – suprantama ir su labai aiškia žinute – mūsų valstybė modernėja, o jos valdymas ir žmonių aptarnavimas persikelia į gerokai patogesnę bei pigesnę skaitmeninę erdvę. 

Tik ar ta erdvė visiems pasiekiama? 

NŽT atstovo informaciją išvertus į žmonių kalbą, viskas tampa ne taip gražu. 

Pagal naują tvarką, kuri įsigalios jau po trijų savaičių, jei šių eilučių skaitytojas sugalvotų parduoti ar nusipirkti žemės, jums reikėtų kompiuteriu užpildyti reikiamus dokumentus ir išsaugoti juos reikalaujamu .adoc, arba .pdf formatu. Tada naudojantis elektroninės bankininkystės „Smart ID“ programėle (suvedus PIN1 ir PIN 2 kodus), arba elektroninio parašo sistema (reikės suvesti SPIN1 arba SPIN2) pasirašyti ir išsiųsti kur reikia. Jūs – žmonės protingi, tad tikrai žinote, kad tiek vienu, tiek kitu atveju jums reikės išmaniojo telefono su specialia įdiegta programėle, kad galėtumėte valdyti visus šiuos procesus. 

Atrodo sudėtingai? Baikite juokus – Vilniaus specialistų nuomone, su tuo susitvarkytų net aštuoniasdešimties metų senjoras. 

Pametėt žemės bylutę? Reikia kokio nors dokumento, susijusio su žemės pirkimu, pardavimu, nuoma? Pasvalio NŽT jūsų niekas neaptarnaus. Prašom rašyti laišką į „centrą“. Tik nepamirškite – tam vėl reikės „šokti su kardais“ su „Smart ID“, mobiliuoju parašu ir kitomis protingomis „patackomis“. 

Šiuolaikinė kanceliarinė kalba – iššūkis ne tik senam, bet ir jaunam. Juk nepakanka parašyti „Aš, Petras, parduodu Jonui tris hektarus žemės, esančius šalia Mūšos.“ Kadastriniai duomenys, koordinatės, kodai – velnias koją gali nusilaužti. 

Iki šiol dokumentus užpildyti padėdavo rajonuose esantys specialistai. Nuo Naujųjų metų, regis, teks viską daryti savarankiškai. 

Surašėte ne taip? Nieko tokio – gausite pranešimą. Tik tam, kad jį perskaitytumėte, vėl greičiausiai reikės jungtis per „išmanius vartus“. 

Norėsite „gyvos“ pagalbos? Prašom! Jūsų lauks Vilniuje ar Kaune. Tiesa, tik iš anksto užsiregistravus ir „svetainės www.nzt.lt skiltyje „Asmenų aptarnavimas“ užpildžius registracijos formą ir gavus patvirtinimą apie sėkmingą registraciją bei paskambinus telefonais 8 706 86 666 arba 8 706 85 087.“ 

Svyra rankos tai perskaičius? Daugiau optimizmo – juk viskas tik dėl jūsų labo! 

Kerta tarsi kirviu 

Žemė – kasdienė ūkininkų duona. NŽT mums pateiktą informaciją paprašėm pakomentuoti Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriaus pirmininkę Liną Židonienę. 

– Taip gražu, kaip parašyta, būna tik pasakose. Visi tie kirviu nukertami pakeitimai nieko gero neatneša. Visada yra pamirštami vyresnio amžiaus žmonės, kurie neturi galimybių suformuoti skenuotų dokumentų ir tuo labiau neturi elektroninio pašto. Kad ir kaip mes norėtume žengti su technologijom koja kojon, dar nemažai žmonių nesinaudoja kompiuteriu. Labai gaila, kad Vilniuje sėdintys mąsto tik apie lengvesnį dokumentų reguliavimą ir tikrinimą, bet kaip tie dokumentai juos pasieks, nesusimąsto. Aišku, NŽT vadovybė taupo lėšas, bet galėtų tai daryti ne taip drastiškai. Bent jau paliktų rajonuose dokumentų priėmimo skyrių, nes fiziškai senyvo amžiaus žemės savininkai tikrai neturės galimybės nuvykti į Vilnių ar Kauną jų pateikti. Žinoma, yra galimybė ką nors įgalioti, tačiau tai jau papildomos tiek laiko, tiek notaro išlaidų sąnaudos.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.