Visuomeninės sporto tarybos posėdžiai žada aštrias diskusijas

Visuomeninės sporto tarybos pirmininku paskirtas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos vadovas Šarūnas Varna. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Savivaldybės tarybos kadencijos laikotarpiui sudaromos įvairios visuomeninės tarybos ir komisijos. Jų priimti nutarimai įsigalioja, kuomet patvirtina Savivaldybės taryba. Visuomeninių tarybų ir komisijų sudarymo istorija byloja, kad bene daugiausia ginčų sulaukia Sporto tarybos narių dėlionė. Viena iš priežasčių – Taryboje svarstomi sporto klubų finansavimo klausimai. Daugiausia iečių sulaužoma, kuomet prasideda diskusijos dėl pinigų skyrimo Lietuvos krepšinio lygoje rungtyniaujančiai profesionaliai Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vyrų krepšinio komandai.

Ne išimtis buvo 2023–2027 m. kadencijos laikotarpio naujos tarybos sudarymo procesas. Jis vyko rugpjūčio 23 d. Savivaldybės tarybos posėdyje. 

Sprendimo projektą pristačiusi Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Bajoriūnaitė priminė, kad pagal nuostatus į Visuomeninę sporto tarybą savo narius turi teisę deleguoti Savivaldybės taryba, bendruomenės, Sporto mokykla. Pranešėja informavo, kad į Visuomeninę sporto tarybą pasiūlyti šie asmenys: Sporto mokyklos direktorė Rasa Balčiauskienė, Manikūnų seniūnaitis Vygintas Ilgutis, Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Savickas, Savivaldybės tarybos nariai Vilhelminas Janušonis, Audrius Mažuolis, Šarūnas Varna, Gediminas Žardeckas ir Igoris Malinauskas.

Prieš pradedant svarstyti pateiktas kandidatūras, posėdžiui pirmininkavęs meras Gintautas Gegužinskas pacitavo Savivaldybės tarybos darbo reglamento punktą, kuris numato visuomeninių tarybų, komisijų, išskyrus Etikos ir antikorupcijos, sudarymo principus. Visuomeninėse tarybose, komisijose proporcingai turėtų būti atstovaujama visoms Savivaldybės taryboje esančioms politinėms jėgoms. „Iš pasiūlytų penkių Savivaldybės tarybos narių, trys atstovauja opozicijai, du – pozicijai. Tačiau proporcija turėtų būti atvirkščia“, – pastebėjo meras G. Gegužinskas. Jis minėjo, kad kalbėta su Darbo partijos atstovais, kurie į Visuomeninę sporto tarybą pasiūlė Gediminą Andrašūną. Posėdžio pirmininko nuomone, „už borto“ turėtų likti paskutinis mažumos pasiūlytas kandidatas – Valstiečių ir žaliųjų frakcijos pirmininkas Igoris Malinauskas. Ankstesnių kadencijų Savivaldybės tarybos posėdžiuose jis aktyviai ragino nutraukti „Pieno žvaigždžių“ komandos finansavimą iš rajono biudžeto. 

Po tokio posėdžio pirmininko pastebėjimo pirmas iš Savivaldybės tarybos narių žodžio paprašė I. Malinauskas. Jis be užuolankų emocingai pareiškė, kad meras nori su juo „susirokuoti“, t. y. susidoroti už pernelyg didelį aktyvumą. Anot Savivaldybės tarybos nario, jis nesiveržia į Visuomeninę sporto tarybą, tačiau tokį mero ir konservatorių-krikščionių demokratų žingsnį įvardino kaip negarbingą. I. Malinausko pasisakymą meras G. Gegužinskas suprato kaip atsisakymą kandidatuoti į Sporto tarybą. Tačiau I. Malinauskas reikalavo, kad savo verdiktą balsavimu pareikštų Savivaldybės taryba. Tada meras pasiūlė svarstymą pratęsti po 15-kos minučių pertraukos, kad nuslūgtų emocijų protrūkis. Per pertrauką meras siūlė opozicijai apsispręsti, kurie du nariai iš trijų pasiūlytų bus deleguoti į Visuomeninę sporto tarybą. Priešingu atveju, posėdžio pirmininkas siūlytų alternatyvų balsavimą. Jo neprireikė, nes po pertraukos opozicijos lyderė Jūratė Jovaišienė informavo, kad A. Mažuoliui atsiėmus savo kandidatūrą, Visuomeninėje sporto taryboje opozicijai atstovaus I. Malinauskas ir G. Žardeckas. 

Visuomeninės sporto tarybos pirmininku meras pasiūlė skirti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininką Šarūną Varną. Alternatyvi kandidatūra į pirmininkus nebuvo pateikta. Už šį sprendimą balsavo 24 nariai. Balsavime nedalyvavo Š. Varna. 

Taigi, Š. Varnos vadovaujamos Visuomeninės sporto tarybos nariais tapo R. Balčiauskienė, V. Ilgutis, R. Savickas, G. Andrašūnas, V. Janušonis, I. Malinauskas ir G. Žardeckas. Pirmajame naujos kadencijos Visuomeninės sporto tarybos posėdyje bus išrinktas pirmininko pavaduotojas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.