Ligoninės vadovo algos svarstymas skendo aistrų verpetuose

Opozicinės demokratų sąjungos frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai (iš kairės) Alfonsas Pulokas, Neringa Trinskienė, Jūratė Jovaišienė, Vladas Linkevičius siūlė naujajai ligoninės vyriausiajai gydytojai neskubėti skirti kintamosios algos dalies. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Visiems žinomas liaudiškas pastebėjimas – žagsėjimas reiškia, kad tave be perstojo kažkas mini. Tokį nemalonų pojūtį vakar turėjo jausti Pasvalio ligoninės vyriausiojo gydytojo konkursą laimėjusi Sandra Matulienė. Vakar posėdžiavusi Savivaldybės taryba beveik pusvalandį ginčijosi dėl ligoninės vadovo algos, tiksliau, dėl jos kintamosios dalies dydžio. Be abejo, emocijų pliūpsnius iššaukė ir tai, kad konkurso laimėtoja yra Seimo nario Antano Matulo žmona.

Prieš pradedant svarstyti minėtą klausimą, iš posėdžių salėje buvusių 25-ių Tarybos narių liko 21. Apie savo nusišalinimą dėl galimo interesų konflikto paskelbė Regina Mitrienė, Julija Rastauskaitė, Petras Drevinskas ir Zenonas Zimkus. R. Mitrienė pati dirba ligoninėje, o kitų trijų Savivaldybės tarybos narių su šia gydymo įstaiga susiję artimieji. 

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės gydytoja Renata Nevulytė paaiškino, kokiais teisės aktais nustatomos ligoninės vyriausiojo gydytojo pastovioji ir kintamoji mėnesinio darbo užmokesčio dalys. Viešosios įstaigos statusą turinčios Pasvalio ligoninės steigėjas yra Savivaldybės taryba, tačiau ligoninės vadovui ir kitiems darbuotojams algos mokamos iš Privalomojo asmens sveikatos draudimo fondo lėšų. Dėl pastovios algos dalies – 4 590 Eur neatskaičius mokesčių – ginčų nekilo. Nes jos dydžio keisti vietos valdžia negali. Tačiau Savivaldybės tarybai suteikta teisė nustatyti kintamąją darbo užmokesčio dalį, kuri gali siekti nuo 0 iki maksimalios 20 proc. ribos. Pagal dabar galiojančius teisės aktus, į darbą naująjį ligoninės vadovą priims Savivaldybės meras. Jam taip pat suteikta teisė, atsižvelgiant į darbo rezultatus, skirti mėnesinio atlyginimo kintamąją dalį. Žinoma, neperžengiant Savivaldybės tarybos nustatytos ribos. Sprendimo projekte buvo įrašyta viršutinė 20 proc. riba.

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vadovo Igorio Malinausko (antroje eilėje, iš dešinės) nuomone, Savivaldybėje klesti „švogerizmas“ – valdančiajai partijai lojalių asmenų ir giminaičių įdarbinimas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Tai ir supykdė opozicinių frakcijų atstovus. Bene labiausiai reiškėsi Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vadovas Igoris Malinauskas. Kaip ir rinkiminės kampanijos metu, jis kalbėjo apie Savivaldybėje klestintį „švogerizmą“. Šiuo žargonu I. Malinauskas vadino, jo nuomone, konservatoriams-krikščionims demokratams palankių asmenų ir giminaičių įdarbinimą. Vienas iš tokių pavyzdžių, anot Savivaldybės tarybos nario, buvo birželio 15 d. organizuotas konkursas Pasvalio ligoninės vyriausiojo gydytojo pareigoms užimti. Konkurse dalyvavo vienintelė pretendentė – S. Matulienė. I. Malinauskas priminė, kad dabartiniam ligoninės vadovui Rolandui Rastauskui pastovioji ir kintamoji darbo užmokesčio dalys būdavo tvirtinamos atskirais sprendimais. Savivaldybės tarybos narys nuogąstavo, kad ligoninei pradėjus vadovauti S. Matulienei, gali prasidėti šios gydymo įstaigos privatizacijos procesas. „Į „durnus“ pastebėjimus atsakyti negaliu“, – neiškentęs replikavo posėdžiui pirmininkavęs meras Gintautas Gegužinskas. 

Dėl suprantamų priežasčių sunkiai emocijas sekėsi valdyti tos pačios frakcijos atstovei Nijolei Matulienei. Keturis dešimtmečius ligoninėje dirbusi gydytoja priminė, kad slaugytojos gauna tik apie 800 Eur atlyginimą. Savivaldybės tarybos narė stebėjosi, kad ligoninės vadove tapsiančiai vadybininkei, dar nepradėjus dirbti, siūlomas kintamosios algos dalies maksimumas. Anot N. Matulienės, kadenciją baigiantis dabartinis ligoninės vyriausiasis gydytojas R. Rastauskas pats atlieka nemažai medicininių paslaugų, todėl yra vertas minėto pastoviosios algos priedo. 

„Ar ligoninės vyriausiojo gydytojo darbo užmokesčio kintamoji dalis yra paveldima?“ – stebėjosi opozicijos lyderė ir demokratų sąjungos frakcijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkė Jūratė Jovaišienė. Noru avansu pamaloninti būsimą ligoninės vadovę piktinosi ir kiti šios frakcijos nariai Neringa Trinskienė, Vladas Linkevičius, Alfonsas Pulokas. Lietuvos regionų partijos frakcijos pirmininkas Gediminas Žardeckas siūlė ligoninės vyriausiojo gydytojo darbo užmokesčio kintamosios dalies klausimą svarstyti kitų metų balandį, kada jau bus aiškūs veiklos rezultatai. 

Tuo tarpu valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos vadovas Šarūnas Varna ir jai priklausantis Vilhelminas Janušonis kvietė balsuoti už sprendimo projektą ir pasitikėti meru, kuris ir skirs konkrečią kintamosios algos dalį, atsižvelgdamas į darbo rezultatus. Atsakydamas I. Malinauskui apie „savų ir giminaičių“ įdarbinimą, Š. Varna atkreipė dėmesį, kad labai trūksta norinčiųjų ir gebančiųjų dirbti vadovais bei gerų specialistų. Tai byloja, pavyzdžiui, ilgokai užsitęsusi UAB „Pasvalio butų ūkis“ direktoriaus pareigoms užimti konkurso istorija. 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos pirmininkas Šarūnas Varna ir jai priklausantis Vilhelminas Janušonis siūlė pasitikėti meru, kuris ir nustatys konkretų kintamosios
algos dalies dydį.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pradėjus kartotis mintims, meras pasiūlė baigti diskusijas. Savivaldybės vadovo nuomone, svarstomo klausimo nereikėtų sieti su konkrečia pavarde. Nors konkursas Pasvalio ligoninės vyriausiojo gydytojo pareigoms užimti įvyko birželio 15 d., posėdžio metu meras sakė, kad dar nėra gavęs laimėtojos prašymo priimti į darbą. Naujoji ligoninės vyriausioji gydytoja turėtų pradėti dirbti nuo rugsėjo 21 d. 

Iš posėdžių salėje likusio 21-o Savivaldybės tarybos nario 11 balsavo, kad naujam ligoninės vadovui būtų nustatyta pastovioji ir iki 20 proc. kintamoji darbo užmokesčio dalys. Septyni buvo prieš, trys susilaikė. Taigi, balsų dauguma sprendimas buvo priimtas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.