Chuliganams Kalėdų nereikia?

Šią originalią Pasvalio krašto muziejaus kalėdinę puošmeną savaitgalį sugadino chuliganai. Pasvalio krašto muziejaus nuotr.

Antroji advento savaitė išaušo ypač niūri. Pasvalio krašto muziejaus kalėdinė instaliacija buvo piktybiškai sugadinta. Pirmadienio ryte atėję darbuotojai buvo priblokšti – dviračio pedalai išlaužyti, laidai nutraukti, o ir pats mechanizmas – susprogdintas. Chuliganai, matyt, prasiautė paryčiui, nes sekmadienį dešimtą valandą puošmenos dar buvo savo vietoje. Apie įvykį pranešta, peržiūrima kamerose užfiksuota vaizdinė medžiaga, – „Darbui“ sakė Krašto muziejaus dailininkas Paulius Ramanauskas.

O puošmenos idėja – labai graži, „draugiška“ aplinkai bei piniginei. Minant dviratį, nušviesti Krašto muziejaus eglučių kiemelį, papuoštą kalėdinėmis lemputėmis. Įžiebti Kalėdas patiems. Deja, dar ne visi supranta – tai, kas vieša, nėra skirta niokoti. Priešingai – tai skirta mums visiems. Kad įkvėptų mus būti geresnius. Tik to reikia mokytis patiems. 

Telefonu kalbintas Paulius neslėpė pykčio ir apmaudo: „Reikėjo specialiai minti be proto, kad taip sugadintum. Kas liūdniausia – nėra žmogiškumo. Ir pats mačiau, kai vaikai dviratį mina per stipriai. Jiems bajeris. Bet juk matai, kad jau laužai?“ 

– Visada yra tikimybė, kad kas nors nutiks elektronikai. Tikrai, žmonės dar nepratę, kad gali instaliacijas liesti. Na, ir sekasi mums (nusijuokia). Ir Martyno Gaubo „galvą“ kažkas mieste ridinėjo, bendravome su policija… Traukiame kultūros „mėgėjus“, – su ironija pasakojo P. Ramanauskas. 

Instaliacija kainavo ne tik pinigų, bet ir laiko, pastangų. Muziejininkė Vida Dodienė pasiūlė taupią, tvarią idėją – nešvaistyti lėšų visą parą šviečiančioms lemputėms, bet suteikti galimybę žmonėms patiems pajusti įsižiebiančią Kalėdų dvasią. Pauliaus, Jolitos, Vytauto ir Stanislovo komanda kūrė inovatyvią puošmeną. Patys ir eglučių į mišką važiavo. Kai išvydo darbą suniokotą, jau galvojo viską išmesti ir spaudoje padėkoti už „kalėdinę“ nuotaiką… Bet rankų visgi nenuleido. Jei žmonės neįpratę būti sąmoningi – reikia juos tiesiog įpratinti. Su elektrikais jau sutarta, naujos dalys jau užsakytos. Kalėdinės švieselės vėl sužibs.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.