Garbingų apdovanojimų skyrimas iššaukė diskusijas

Vilniuje gyvenantį žurnalistą, kraštotyrininką Antaną Šimkūną su gimtuoju kraštu sieja glaudūs, šilti ryšiai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pirmą kartą Pasvalio miesto ir Pasvalio krašto garbės piliečių vardo suteikimo istorijoje šis garbingas apdovanojimas suteiktas jau į amžinybę iškeliavusiam žmogui – iš Stebeikių kaimo (Pumpėnų sen.) kilusiam filologui, daugiatomės Visuotinės lietuvių enciklopedijos vyriausiajam redaktoriui Antanui Račiui (1936–2021). Pasvalio krašto garbės piliečio vardas taip pat suteiktas iš Petraičių kaimo kilusiam (Daujėnų sen.), Vilniuje gyvenančiam žymiam žurnalistui, pernai 90 metų jubiliejų minėjusiam Antanui Šimkūnui. Savivaldybės administracijos informaciniais pranešimais abi kandidatūros „Darbe“ jau buvo pristatytos.

Šiemet Pasvalio krašto premija – 2 tūkst. Eur – skirta Vaidotui Gikiui – už Pasvalio krašto kultūros puoselėjimą, iniciatyvą prikeliant naujam gyvenimui Raubonių vandens malūną-karšyklą-verpyklą, senojo vilnos amato tradicijų puoselėjimą, naujo, patrauklaus lankytino objekto sukūrimą Pasvalio rajone, darbą su jaunimu ir visa Raubonių kaimo bendruomene. 

Vaidotas Gikys krašto premijos nusipelnė už Raubonių vandens malūno-karšyklos-verpyklos atgimimą, vilnos amato tradicijų puoselėjimą. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Už Pasvalio krašto istorijos įamžinimo veiklą rajono Savivaldybės padėkos raštu apdovanotas kraštotyrininkas Algimantas Stalilionis. 

Minėtus sprendimus priėmė trečiadienį posėdžiavusi Savivaldybės taryba. Pasvalio krašto garbės piliečio regalijos ir premija bus įteiktos gruodžio 6-ją Kultūros centro Baltojoje salėje vyksiančio miesto 525-ųjų metinių minėjimo metu.

Išsakytos abejonės, pastabos 

Nors 2009 m. priimti ir vėliau papildyti Pasvalio krašto garbės piliečio vardo nuostatai numato galimybę teikti šį garbingą apdovanojimą ir mirusiems asmenis, tačiau vis dėlto sprendimas iššaukė diskusijas ne tik dėl šios nuostatos. „Nejaugi nebeturime šio garbingo titulo vertų gyvų medikų, pedagogų, kultūros ir kitų sričių darbuotojų? Kodėl mes užmirštame čia gyvenančius ir dirbančius žmones?“ – retoriškai klausė Vladas Linkevičius. Krašto garbės piliečio vardo suteikimo komisijai vadovaujantis Vilhelminas Janušonis sakė, kad posėdyje jis siūlė Savivaldybės tarybai teikti tik vieną kandidatūrą, tačiau komisijos daugumos nuomonė buvo kita. Jis informavo, kad komisijos posėdyje nuskambėjo pasiūlymas suteikiant krašto garbės piliečio titulą skirti ir piniginę premiją. „Jei krašto premijos laureatas gauna 2 tūkst. eurų, manau, jog garbės piliečiui turėtų būti skiriami 4–5 tūkst. eurų“, – svarstė V. Janušonis. 

Algirdas Mulevičius savo kalboje dar kartą įvardino A. Šimkūno nuopelnus gimtajam kraštui, o Gediminas Žardeckas aiškino, kodėl garbės piliečio vardo vertas A. Račis. Nė vienas Savivaldybės tarybos narys nepareiškė pageidavimo atskirai balsuoti už kiekvieną kandidatūrą. Už tai, kad A. Račiui (po mirties) ir A. Šimkūnui būtų suteikti Pasvalio krašto garbės piliečių vardai, balsavo 17 Savivaldybės tarybos narių, 3 – susilaikė. 

Kiekvienais metais, artėjant gruodžio 6-ąją minimai Pasvalio miesto dienai, Savivaldybės administracija kviečia siūlyti kandidatus Krašto premijai gauti. Šiemet buvo gautos penkios rekomendacijos, iš jų svarstytos tik dvi, kuriomis siūlyta apdovanojimą skirti V. Gikiui ir A. Stalilioniui. Pateiktas rekomendacijas nagrinėjo ir savo verdiktą priėmė Pasvalio muzikos mokyklos direktorės Bronislavos Mainonienės vadovaujama Krašto premijai gauti vertinimo komisija. Jai priklauso Savivaldybės tarybos nariai Vilhelminas Janušonis, Algirdas Mulevičius, Helena Naglazienė, Rimantas Želvys, Pasvalio krašto muziejaus ir Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos darbuotojos Bronislava Lapinskaitė bei Audronė Likienė. Prieš Savivaldybės tarybos posėdį kandidatūros apsvarstytos komitetuose. 

Už tai, kad V. Gikiui būtų paskirta Krašto premija, balsavo 20 Savivaldybės tarybos narių, o vienas elektroninio balsavimo metu savo nuomonės nespėjo išreikšti. 

Prieš balsavimą dėl Savivaldybės padėkos rašto skyrimo V. Linkevičius sakė, kad abi svarstytos kandidatūros buvo lygiavertės. Todėl, Savivaldybės tarybos nario nuomone ir padėkos raštą gaunančiam asmeniui reikėtų skirti bent tūkstantį eurų. Tačiau nenurodė, iš kokios biudžeto „eilutės“ pinigus paimti. Meras G. Gegužinskas priminė, kad praėjusiais metais Savivaldybės padėkos raštu apdovanotas V. Gikys taip pat negavo jokio finansinio paskatinimo. Taigi, kad V. Linkevičiaus pasiūlymas taptų realybe, pirmiausia reikia keisti krašto premijos skyrimo nuostatus. 

Už minėtą sprendimo projektą balsavo 20 Savivaldybės tarybos narių, vienas susilaikė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.