Pasvalio ligoninėje nebeliks akušerijos-ginekologijos ir vaikų ligų skyrių

Trečiadienį vyksiančiame Savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstomas Pasvalio ligoninės struktūrinių permainų klausimas. Ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas pateikė skaičiais ir faktais argumentuotą siūlymą nuo kitų metų balandžio 30 d. uždaryti akušerijos-ginekologijos ir pediatrijos (vaikų ligų) skyrius.

Minėtas siūlymas nėra tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Jį padiktavo, deja, toliau prastėjanti demografinė situacija. Tad kasmet mažėjant gimdyvių ir mažųjų pacientų skaičiui, finansiškai neapsimoka išlaikyti abu pustuščius skyrius. Juolab kad dauguma specialistų atvažiuoja iš Panevėžio ir kitų miestų.

Ligoninės vadovas R. Rastauskas minėjo, kad per pastaruosius dešimt metų vaikų ligų skyrius dirbo nuostolingai dėl anksčiau minėtos priežasties – vis mažėjančio pacientų skaičiaus. Išplitus COVID-19 pandemijai, nuo praėjusių metų lapkričio 15 d. skyriaus palatas užėmė kovidiniai pacientai. Kiek atslūgus pandemijos bangai, šiemet kovo 24 d. įkurtas izoliacinis skyrius, o nuo rugsėjo 28 d. vėl atidarytas COVID-19 skyrius, kuris iki šiol veikia. Taigi, vaikų ligų skyriaus jau daugiau nei metus laiko nebėra. „Nuo vasario 1 d. nedarbo valandomis, per išeigines ir šventes vaikams teikiamos tik ambulatorinės skubios pagalbos paslaugos. Per mėnesį sulaukiame vidutiniškai nuo 15 iki 45 mažųjų pacientų, iš jų nuo 5 iki 10 per mėnesį išsiunčiame į Respublikinę Panevėžio ligoninę“, – aiškino R. Rastauskas. Atsitraukus COVID-19 bangai, buvusio vaikų ligų skyriaus palatas užims palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientai. Pašnekovas priminė, kad Biržų, Kupiškio, Pakruojo ligoninėse taip pat uždaryti vaikų ligų skyriai. 

Apie vieną iš ligoninės pasididžiavimų – modernų akušerijos-ginekologijos skyrių, kuriam buvo panaudotos ir Lietuvos–Šveicarijos bendradarbiavimo programos lėšos, buvo nemažai rašyta ir kalbėta. Deja, nei moderniausia įranga ir sudarytos puikios sąlygos gimdyvėms nepaskatino gimstamumo nei mūsų, nei kaimyniniuose rajonuose, kur tokių skyrių seniai nebėra. 2018 m. sulaukta 170 gimdyvių, 2020 m. – 153, 2020 m., kai dėl pandemijos skyrius ilgą laiką buvo uždarytas, – 79, o šiemet per 9 mėnesius – tik 74. Teikiant akušerijos paslaugas, visą parą turi būti ginekologas, du akušeriai bei neonatologas (naujagimių gydytojas) ar pediatras. 

Ligoninės vyriausiasis gydytojas pateikė skyriaus finansinius-ekonominius rodiklius, kurie dėl mažėjančio gimdyvių skaičiaus kasmet blogėja. „Neigiamas akušerijos-ginekologijos skyriaus piniginis balansas turi didelės įtakos ligoninės finansiniams rodikliams. Visiems skyriaus darbuotojams reikia mokėti atlyginimą pagal darbo sutartis. Todėl nukenčia kitų skyrių darbuotojų atlyginimai, nes reikia padengti akušerijos-ginekologijos skyriaus patiriamus nuostolius“, – toliau aiškino R. Rastauskas. 

Dar prieš ketverius metus, 2017-aisiais, Pasvalio ligoninė kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydama leisti uždaryti akušerijos-ginekologijos skyrių. Tuomet buvo gautas atsakymas, kad turi būti tęsiama Lietuvos–Šveicarijos bendradarbiavimo programa, kuri baigsis 2022 m. balandžio 30 d. Kaip jau minėjome, skyriaus modernizacijai skirta šios programos lėšų. Nutraukus veiklą anksčiau paminėto termino, būtų tekę grąžint visą paramos sumą – 440 tūkst. eurų. 

Tad ligoninės vyriausiasis gydytojas R. Rastauskas neatsitiktinai prašo Savivaldybės tarybos uždaryti akušerijos-ginekologijos ir vaikų ligų skyrių ne nuo, tarkim, sausio 1 d., o nuo kitų metų balandžio 30-osios. Nors vaikų ligų skyrius jau daugiau nei metai „egzistuoja“ tik dokumentuose. 

Uždarius akušerijos-ginekologijos skyrių, visa moderni įranga lieka. „Žinoma, ne visos mums reikės. Pravers, pavyzdžiui, narkozės aparatas, operacinis stalas ir kita smulkesnė įranga. Tuo tarpu gimdymo lovos, naujagimių staleliai ir kita specifinė skyriaus įranga bus parduodama per aukcioną. Gal atsiras pirkėjų. Šiandien dar negaliu pasakyti, kam bus panaudotos skyriaus patalpos“, – svarstė R. Rastauskas. 

Pasvalio ligoninės vadovas patikino, kad apie minėtus siūlomus struktūrinius pertvarkymus jau informuoti pediatrijos ir akušerijos-ginekologijos skyrių darbuotojai. „Dalis darbuotojų bus perkelti į kitus skyrius, kiti – išsiųsti į perkvalifikavimo kursus. Atleisti numatoma daugiausia pensinio amžiaus darbuotojų. Vaikų ligų skyriaus personalas, išskyrus gydytojus, dirba COVID-19 bei palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuose. Todėl tikimasi, kad viduriniosios grandies personalo darbuotojų atleisti nereikės. Darbo Pasvalio ligoninėje neteksiančių abiejų skyrių medikų išeitinėms pašalpoms reikės apie 90 tūkst. eurų. Svarstome ginekologo pusę etato palikti konsultacinėje poliklinikoje“, – kalbėjo R. Rastauskas. 

Neskubės priimti sprendimo 

Telefonu kalbinta Savivaldybės tarybos socialinių reikalų, sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė gydytoja Nijolė Matulienė minėjo, kad komiteto posėdyje Pasvalio ligoninės vyriausiojo gydytojo R. Rastausko siūlymai ir argumentai detaliai išnagrinėti. „Priimant bet kokius sprendimus, pirmiausia turime atsižvelgti į gyventojų poreikius. Apie tai kalbėsime Savivaldybės tarybos posėdyje ir nereikėtų skubėti priimti sprendimo“, – tikino komiteto vadovė N. Matulienė. 

Kartu ji pripažino, kad nepalanki demografinė situacija verčia nebeatidėlioti pertvarkos. Nes ir taip daug laiko sugaišta besikartojančioms kalboms. Pašnekovė priminė, kad spalio pradžioje Panevėžyje vykusiame regiono posėdyje Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos atstovai, remdamiesi statistiniais rodikliais, pristatė šalies sveikatos apsaugos viziją. Kalbėta apie ligoninių tinklo pertvarką. Daugelio rajonų ligoninių tendencija aiški – didėja palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų poreikis. 

Daug diskutuojama, kodėl į rajonus nesiseka privilioti jaunų gydytojų. N. Matulienė minėjo, kad viena iš priežasčių – nedideli atlyginimai. Socialinių reikalų, sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė sutiko su R. Rastausko argumentais, kad uždarius nuostolingus skyrius atsirastų galimybė padidinti algas likusiems ligoninės darbuotojams.

ginekologas Klaipėdoje

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.