Iš dalies kompensuos individualių valymo įrenginių statybos išlaidas

Rugsėjo 29 posėdžiavusi Savivaldybės taryba patvirtino individualių nuotekų valymo įrenginių įrengimo išlaidų dalinio kompensavimo tvarką. Sprendimo projektą parengė Savivaldybės administracijos strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Apolonija Lindienė.

Tai gera žinia, gyventojams, kurie savo lėšomis nuotekų valymo įrenginius įsirengė nuo šių metų pradžios. Nors posėdžio metu buvo kilę nedidelių ginčų dėl datos, tačiau atskaitos taškas paliktas toks pat, kaip buvo numatytas projekte – 2021 m. sausio 1 d. Išlaidų kompensavimo suma – 800 eurų. Jos gali tikėtis individualių ir dvibučių, daugiabučių namų gyventojai, savo gyvenamąją vietą Savivaldybėje deklaravę ne vėliau kaip prieš 2 metus iki paraiškos pateikimo laiko. Nuotekų valymo įrenginių statybos darbai privalo būti baigti pagal atitinkamus teisės aktus. Svarbu atkreipti dėmesį į dar vieną svarbią sąlygą – iš dalies išlaidos bus kompensuojamos tik tiems pareiškėjams, kurie neturi techninės galimybės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų ir tokie tinklai neplanuojami įrengti artimiausius 3 metus. 

Pagal patvirtintą išlaidų kompensavimo tvarką, Savivaldybės administracija ne vėliau kaip iki balandžio 1 d. privalo paskelbti kvietimą teikti paraiškas nuotekų valymo įrenginių išlaidų daliniam kompensavimui gauti. Informacija bus skelbiama Savivaldybės internetinėje svetainėje www.pasvalys.lt Taip pat kvietimas gali būti viešinamas seniūnijose, rajono laikraštyje „Darbas“. 

Paraiškos bus priimamos iki kitų metų spalio 1 d. Savivaldybės administracijoje. Su nustatytos formos paraiška bus privalu pateikti šiuos dokumentus: Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą (ne senesnį kaip vieno mėnesio) apie nuosavybės teise įregistruotą pastatą ir žemės sklypą, kuriame įrengti įrenginiai; įrenginių statybą leidžiančio dokumento kopiją; jei žemės sklypas priklauso ne vienam savininkui, kito (-ų) savininko (-ų) rašytinį sutikimą (-us), kad neprieštarauja įrenginių įrengimui; Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos teritorinio padalinio rašytinį sutikimą dėl numatytų darbų atlikimo (jei įrenginys valstybinėje žemėje); pareiškėjo gyvenamosios vietos deklaraciją; pareiškėjo vardu išrašytų medžiagų, įrenginių įsigijimo, darbų ir kitas išlaidas pagrindžiančius dokumentus (PVM sąskaitas faktūras, sąskaitas faktūras) ir išlaidų apmokėjimą įrodančius dokumentus (banko arba kitos kredito įstaigos sąskaitos išrašus, kasos kvitus ir kt.); įrenginių eksploatacinių savybių deklaraciją (nuotekų valymo įrenginio sertifikatas); įrenginio tiekėjo (gamintojo) ar statybos darbus atlikusio rangovo pasirašytą sumontuotų nuotekų valymo įrenginių (toliau – NVĮ) paleidimo-derinimo darbų akto kopiją; sutarties su NVĮ gamintoju ar kitu asmeniu dėl NVĮ eksploatacijos arba įrenginio savininko įsipareigojimo užtikrinti NVĮ eksploataciją pagal gamintojo pateiktą instrukciją ir valytų nuotekų laboratorinę kontrolę kopiją; UAB „Pasvalio vandenys“ išduotą pažymą, kad nėra techninių galimybių prisijungti prie centralizuotų nuotekų surinkimo tinklų; išlaidų dalinio kompensavimo prioritetus įrodančius dokumentus.

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta paraiškų vertinimo komisija, prioritetą skirs šioms asmenų grupėms: daugiavaikėms šeimoms; socialinę paramą gaunantiems asmenims; jei būste gyvena neįgalus asmuo: įrašytiems į rezervinį sąrašą kompensacijai gauti. 

Komisija, įvertinusi paraiškas ir sudariusi eilę, atvažiuos apžiūrėti nuotekų valymo įrenginių ir teiks siūlymą Savivaldybės administracijos direktoriui. 

Individualių nuotekų valymo įrengimo išlaidos iš dalies bus kompensuojamos Savivaldybės biudžeto lėšomis.

„Pasvalio vandenims“ priklausančiais buitinių nuotekų tvarkymo tinklais naudojasi tik apie 51 proc. rajono gyventojų, Pasvalio mieste – apie 98 proc., Joniškėlyje – apie 65 proc. Nėra tiksliai žinomas skaičius vartotojų, kurie turi techninę galimybę prisijungti prie minėtų tinklų. Bendras buitinių nuotekų tinklų ilgis rajono savivaldybės teritorijoje 2020 metais sudarė 129,76 kilometrų. „Pasvalio vandenys“ eksploatuoja 20 valymo įrenginių. 

Panašius sprendimus dėl kompensavimo anksčiau jau yra patvirtinusios Šakių, Molėtų, Alytaus rajonų, Rietavo, Pakruojo ir kai kurios kitos šalies savivaldybės. Kompensacijų sumos svyruoja nuo 300 iki 1000 eurų. Pavyzdžiui, kaimynai pakruojiečiai už individualų nuotekų valymo įrenginį ir jo įsirengimą skiria 600 Eur, o už nuotekų kaupimo rezervuarą ir jo įsirengimą 300 Eur kompensacijas. Šiemet į Pakruojo savivaldybės tarybos sudarytą komisiją, rugpjūčio pabaigos duomenimis, jau kreipėsi per 130 gyventojų. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.