Prašo punktualumo ir kantrybės

Prasmingą dieną – prasmingi darbai: Pasvalio PASPC slaugytojų komanda Sausio 13-ąją atvyko skiepyti Lavėnų socialinės globos namų darbuotojų ir gyventojų. Asmeninio albumo
nuotrauka

Iki pirmadienio mūsų rajone vakcina nuo COVID-19 ligos yra paskiepytas 641 gyventojas: 505 moterys ir 136 vyrai. 

Vakcinacija atliekama griežtai vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytais prioritetais. 

Jau paskiepyti visi to pageidavę ir koronavirusu nesirgę Pasvalio ligoninės, Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro ir privačių sveikatos priežiūros įstaigų, vaistinių, odontologijos kabinetų darbuotojai, socialinės globos įstaigų darbuotojai ir gyventojai, taip pat socialinės globos paslaugas gyventojų namuose teikiantys darbuotojai, ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių pacientai. 

Pasvalio PASPC slaugytojos skiepijo ir Lavėnų socialinės globos namų, kurie priklauso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, darbuotojus bei gyventojus. 

Netikėta situacija susiklostė Pasvalio socialinės globos centro Senelių namuose. Absoliuti dauguma šių namų gyventojų koronavirusu jau persirgo. O persirgę žmonės trims mėnesiams iš skiepijamųjų sąrašo iškrenta, nebent greitasis testas parodo, jog žmogaus organizme neaptikta antikūnų, kitaip tariant, jog nesusiformavo imunitetas. Nesirgę koronavirusu buvo tik du Senelių namų gyventojai, bet atlikus greituosius testus paaiškėjo, jog vieno jų organizme antikūnai jau susiformavę – tikėtina, kad žmogus sirgo be ligos simptomų. Tad skiepas kol kas teko tik vienam Senelių namuose gyvenančiam senjorui.

Paskiepijus minėtas prioritetines gyventojų grupes, jau pradėti skiepyti 80 metų sulaukę senjorai. Po to, atitinkamai pagal amžių, skiepytis bus kviečiami žmonės, perkopę 65-erius metus. 

Skiepytojų komandoje dirbanti slaugytoja Nijolė Mitkienė Laisvės gynėjų dieną pasipuošė apsaugos skydeliu su tautine simbolika. Asmeninio albumo
nuotrauka

Ne tik mūsų rajono, bet ir visos šalies medikams didelis iššūkis bus paskiepyti namuose slaugomus, negalinčius judėti ligonius, ypač jei jie gyvena atokiuose kaimuose ar vienkiemiuose. Šiuo metu naudojamai „Pfizer“ vakcinai taikoma sudėtinga „šalčio kelio“ logistika ir labai svarbu, kad nei viena vakcinos dozė nebūtų sugadinta. Viename vakcinos flakone yra šešios vakcinos dozės ir neretu atveju jomis reikėtų paskiepyti šešių toli vienas nuo kito esančių vienkiemių gyventojus. Važiuojant tokį kelią, išlaikyti saugią vakciną – gana sudėtinga. Tikimasi, kad greitu laiku pasirodys kitų gamintojų vakcinos, kurių naudojimas galbūt bus paprastesnis. 

Kada atvykti skiepytis, užsiregistravę pacientai bus informuoti telefonu, kurį jie nurodė registruodamiesi. 

„Tik norim visų jų labai nuoširdžiai paprašyti: skiepytis atvykite tiksliai paskirtu laiku. O jei dėl svarbių priežasčių atvykti negalėsite, būtinai apie tai praneškite iš anksto, – į pacientus kreipiasi Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro slaugos administratorė Irena Trinskienė. – Atidarytą vakcinos flakoną būtina sunaudoti per trumpą laiką, o jame yra šešios skiepų dozės. Jeigu kuris žmogus neatvyks sutartu laiku, sugrius tos dienos skiepų grafikas. Mums karštligiškai teks ieškoti kito, tą pačią prioritetinę eilę atitinkančio žmogaus, kad nebūtų prarasta brangi vakcinos dozė. Dėl tokių nesklandumų vakcinaciją atliekančioms slaugytojoms tenka patirti didelį stresą, o jos ir taip dirba labai sunkiai bei įtemptai, nes atsakomybė – didžiulė. 

Džiaugiuosi mūsų vaistinių, odontologų kabinetų darbuotojų atsakingumu ir punktualumu, nes skiepydami juos nepatyrėme jokių nesklandumų. 

Kartu noriu visų paprašyti kantrybės, nes kol kas gauname tik nedidelius vakcinos kiekius, tad, kol ateis eilė ir žmogus bus pakviestas skiepytis, gali tekti palūkėti.“ 

Dar neaišku ir kada bus pradėti skiepyti vaikai. Lietuvoje dabar naudojama „Pfizer“ vakcina galima skiepyti vyresnius kaip 16 metų pacientus, nes vakcinos poveikis vaikams kol kas pakankamai neištirtas. Belieka tikėtis, kad netrukus bus patvirtinta ir vaikams tinkama vakcina. 

Prieš pat Naujuosius metus pirmąja vakcinos doze paskiepytų keliolika Pasvalio ligoninės COVID-19 skyriuose budėjusių medikų jau sulaukė ir antrojo skiepo. Sausio 6–8 dienomis vakcinuoti per pustrečio šimto medicinos įstaigų darbuotojų antrą vakcinos dozę gaus šiomis dienomis, nes po pirmosios daroma trijų savaičių pertrauka. Paskiepijus antrąja vakcinos doze, imunitetas susiformuoja maždaug per savaitę. 

Pastarosiomis dienomis mūsų rajone registruotų naujų susirgimų skaičius pastebimai sumažėjo, per dieną patvirtinama tik po keli nauji atvejus. Daugiausia naujų COVID-19 ligos atvejų Pasvalio krašte buvo užfiksuota praėjusių metų gruodžio 4-ąją – net 50, gruodžio 9-ąją – 47, gruodžio 11 ir 23 dienomis – po 41. 

Vakcina nuo COVID-19 mūsų rajono gyventojai skiepijami Pasvalio ir Joniškėlio poliklinikose, visose ambulatorijose ir Bendrosios praktikos gydytojų kabinetuose. 

Registruotis galima šiais telefonais: 

Pasvalio poliklinika: 8 658 52 996; 

Joniškėlio poliklinika: 38 335; 

Daujėnų ambulatorija: 48 234; 

Krinčino ambulatorija: 44 292; 

Pumpėnų ambulatorija: 43 636; 

Pušaloto ambulatorija: 46 619; 

Vaškų ambulatorija: 41 125; 

Saločių ambulatorija: 40 359; 

Raubonių BPG: 41 421; 

Namišių BPG: 47 237.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.