Seimui pavaldi institucija prievarta pakėlė kainas

UAB „Pasvalio vandenys“ direktorius Algimantas Mataitis stebisi
vienašališku komisijos nutarimu. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Šiais straipsnio pavadinimo žodžiais UAB „Pasvalio vandenys“ direktorius Algimantas Mataitis išreiškė savo pasipiktinimą Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vienašališku nutarimu nuo 2019 m. balandžio 1 d. Pasvalio rajone padidinti apskaitos prietaisų apžiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos kainas. 

Priminsime, jog 2018 m. liepos 12 d. Nr. 03E-216 nutarimu Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija suderino naujas UAB „Pasvalio vandenys“ geriamojo vandens tiekimo, nuotekų surinkimo bei apskaitos prietaisų eksploatacijos bazines kainas ir pateikė jas tvirtinti Pasvalio rajono savivaldybės tarybai. Vadovaujantis minėtu dokumentu, Pasvalio rajono savivaldybės taryba 2018 m. spalio 24 d. sprendimu Nr. T1-221 iš dalies tenkino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nutarimą Nr. 03E-216.

 Pasvalio rajono savivaldybės taryba sumažino geriamojo vandens bei nuotekų surinkimo kubinio metro kainą po 0,01 € už kub. m ir paliko galioti 2017 m. balandžio 27 d. sprendimu Nr. T1-88 patvirtintą apskaitos prietaiso aptarnavimo kainą. 

Deja, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija apskaitos prietaisų apžiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos kainas nustatė vienašališkai. Butų savininkams šis mokestis padidėjo 7 centais už butą per mėnesį, individualių namų savininkams – po 5 centus per mėnesį už kiekvieną apskaitos prietaisą. 

Nors vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugas pasvaliečiams teikianti įmonė (UAB „Pasvalio vandenys“) ir rajono Savivaldybė, kuriai priklauso ši pelningai dirbanti bendrovė, kainų didinimui atkakliai priešinosi, niekas jų nuomonės nepaisė. Neva didinti jas būtina todėl, kad taip yra numatyta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos parengtoje ir patvirtintoje kainų nustatymo metodikoje ir vien dėl pasvaliečių nenoro tas kainas didinti metodikos niekas nekeis. 

Metodiką, pagal kurią vandens tiekimo įmonės kartu su mokesčiu už savo paslaugas privalo skaičiuoti ir vadinamąjį abonementinį mokestį, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino 2006 metais. Tačiau „Pasvalio vandenų“ įmonė – vienintelė Lietuvoje – tokio mokesčio neprašė net vienuolika metų. Visas šias išlaidas pelningai dirbanti bendrovė prisiimdavo pati, nuo jų apsaugodama savo klientus. Galų gale, reikalaujant tai pačiai Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, prieš porą metų apskaitos prietaisų aptarnavimo kainas Savivaldybės taryba patvirtino. Ir štai staiga dar vienas akibrokštas – minimos komisijos vienašališkas nutarimas tas kainas didinti. 

Neatmetama galimybė dėl šio nutarimo kreiptis į teisines institucijas. 

Priminsime, jog „Pasvalio vandenų“ įmonei bei rajono Savivaldybei, ginant gyventojų interesus nuo reikalavimo padidinti geriamojo vandens ir nuotekų kainas, yra tekę bylinėtis net teismuose. 2010 metais į teismą kreipėsi tuometis Vyriausybės atstovas Leonas Alesionka, prašydamas Pasvalio rajono Savivaldybės tarybą įpareigoti, kad ši patvirtintų Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos suderintas kainas, gerokai didesnes negu jos buvo iki tol. Bylą laimėjo Savivaldybė, o geriamojo vandens kaina Pasvalio krašte lieka viena iš mažiausių Lietuvoje. Be to, už „Pasvalio vandenų“ įmonės uždirbtas lėšas 46-šiose bendrovės eksploatuojamose vandenvietėse sumontuoti ir veikia geriamojo vandens gerinimo įrenginiai. Likusiose 6 vandenvietėse geriamojo vandens gerinimo įrenginiai bus sumontuoti iki 2019 m. balandžio pradžios. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.