Ministerija savo pažadus tęsės ir iš savivaldybių biudžeto

Spalio pradžioje susitikime su kultūros ministre dalyvavę šalies savivaldybių vadovai buvo pakviesti pasirašyti Memorandumą „Dėl bendradarbiavimo siekiant didinti savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų darbo apmokėjimą“. Memorandume išsakomas siekis 2019–2021 metais didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus, o valstybei ir savivaldybėms vienoda dalimi prisidėti prie jų darbo užmokesčio didinimo.

Savivaldybės, siekiančios gauti papildomą Vyriausybės finansavimą savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojams, pasirašyti Memorandumą turėjo iki spalio 12 dienos. Mūsų rajono Savivaldybės tarybos nariai už prisijungimą prie šio Memorandumo balsavo vienbalsiai, nes dėl klausimo esmės sutarė visi: atlyginimai kultūros ir meno darbuotojams, be abejo, turi didėti.

Kartu ne vienas tarybos narys pastebėjo, jog Kultūros ministerija savo pažadus, duotus šalies kultūros darbuotojų protesto mitingo išvakarėse, nori perkelti ant savivaldybių pečių. Juolab kad ir pačios Kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson rašte, išsiuntinėtame visoms savivaldybėms, yra štai toks perspėjimas: „Atkreipiame dėmesį, kad Memorandume pasiūlytas finansavimo modelis, Vyriausybei prisidedant prie savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimo didinimo, bus taikomas tik Memorandumo dalyviams“.

Kitiems metams kultūros darbuotojų atlyginimams numatyta papildomai skirti 3,5 mln. eurų. Pusę šios sumos skirtų Vyriausybė, siekianti, kad kitą pusę skirtų savivaldybės. Kiekvienos jų indėlis, didinant vieno darbuotojo atlyginimą, būtų maždaug 19 eurų.

„Kultūrai skiriamos lėšos sukuria ne tik pridėtinę ekonominę vertę, bet ir didina regionų bei vietos savivaldos patrauklumą, stiprina kultūrinį identitetą. Tačiau savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai yra vieni mažiausių viešajame sektoriuje. Siekiant išvengti neigiamų pasekmių kultūros politikos raidai, būtina užtikrinti nuoseklų savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų augimą. Todėl inicijavome Memorandumo tarp Kultūros ministerijos ir savivaldybių pasirašymą.

Memorandumu siekiama bendromis pastangomis didinti savivaldybių kultūros darbuotojų atlyginimus, panaikinant atotrūkį nuo švietimo darbuotojų atlyginimų per 2019–2021 metus“, – rašoma Memorandumo tekstą lydinčiame Kultūros ministerijos rašte.

Panašūs žodžiai yra ir pačiame Memorandumo tekste. Jame taip pat numatyta 2019 metais Vyriausybės ir savivaldybių sprendimais skirti papildomą finansavimą savivaldybių kultūros įstaigų darbuotojų atlyginimams didinti, „taikant vienodo papildomo prisidėjimo principą: savivaldybė papildomai skiria ne mažiau nei savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimams didinti skiria Vyriausybė“.

Svarstant sprendimą dėl Memorandumo pasirašymo Savivaldybės tarybos posėdyje, jos narys Rimvydas Mitkus retoriškai klausė, kaip vertinti tokią Kultūros ministerijos poziciją.

Rajono meras Gintautas Gegužinskas sakė, jog savivaldybes savotiškai bandoma įsprausti į kampą. Jei Memorandumo jos nepasirašytų, iš karto būtų apkaltintos, jog nesirūpina kultūros darbuotojais, nes nenori skirti pinigų jų algoms padidinti.

– Atvykus į minėtą spalio pradžioje įvykusį kultūros ministrės ir savivaldybių vadovų susitikimą, mums iš karto buvo paduotas Memorandumo tekstas, kad čia pat jį pasirašytume. Tačiau ir pagal Vietos savivaldos įstatymą, ir pagal Savivaldybės tarybos sprendimu priimtą Savivaldybės vardu sudaromų sutarčių bei susitarimų sudarymo bei pasirašymo tvarkos aprašą sutartys dėl bendradarbiavimo su valstybės institucijomis, kitomis savivaldybėmis gali būti pasirašomos tik esant išankstiniam Savivaldybės tarybos pritarimui. Tai aš ir priminiau susitikime su ministre, – minėjo G. Gegužinskas. – Tiesa, kai kurių savivaldybių vadovai Memorandumą pasirašė nieko nelaukę, per patį susitikimą. Bet juk jame kalbama apie finansinius Savivaldybės įsipareigojimus. Tad ministrės paprašiau Memorandumo tekstą išsiuntinėti savivaldybėms, kad jos galėtų savo taryboms parengti sprendimo projektą. Netrukus kiekviena savivaldybė gavo iš ministerijos atsiųstą kvietimą prisijungti prie Memorandumo bei patį Memorandumą. Teko skubiai sušaukti neeilinį Tarybos posėdį, nes savo pritarimą ar nepritarimą Memorandumui reikėjo pareikšti iki spalio 12 dienos.

– Bet kokia iniciatyva yra gerai, todėl reikia ją palaikyti. Žinoma, galima ir nieko nedaryti, kitaip tariant, sėdėti rankas sudėjus. Galima svajoti ir prašyti, kad Vyriausybė kultūros darbuotojų atlyginimus padidintų ne 19, o 1900 eurų, bet pirmiausia būtina, kad tie pinigai įplauktų į šalies biudžetą, – balsuoti už jungimąsi prie Memorandumo kolegas ragino tarybos narė Neringa Trinskienė.

Rimvydas Mitkus priminė, jog Kultūros ministerijos vadovu dirbant Šarūnui Biručiui, atlyginimai kultūros darbuotojams buvo didinami kas pusę metų. O nuo dabartinės ministrės kadencijos pradžios praėjo jau dveji metai, bet šiuo klausimu nematyti jokio judesio.

– Aš pats buvau mitinge prie šalies Vyriausybės, į kurį suėjo ir suvažiavo daug kultūros darbuotojų – ir profesionalaus, ir mėgėjiško meno atstovų. Buvo atėjusi ir ministrė, bet, nepasakius nieko konkretaus, apsisuko ir vėl išėjo. Mitinguotojus toks ministrės elgesys tikrai užgavo. Ar esat girdėję, kad savivaldybės būtų gavusios raštą su prašymu iš savo biudžeto kelti, tarkim, policijos pareigūnų atlyginimus? Turbūt ne. Tačiau dėl kultūros darbuotojų atlyginimo didinimo kažkodėl yra kitaip. Įžeidė mus ir Premjero Sauliaus Skvernelio pastaba, kad jau kitąmet kultūrininkams atlyginimas padidės 21 euru ir tai neva „nėra trupiniai“. Todėl jis nemanąs, jog kultūros atstovams savo nuomonę reikėtų reikšti piketuojant… – mitinge patirtais įspūdžiais dalijosi R. Mitkus. – Žinoma, aš irgi balsuosiu už tai, kad Memorandumą mūsų Savivaldybė pasirašytų. Vis dėlto tokiais būdais, kokius pasitelkia Kultūros ministerija, kurti kultūros politiką vargu ar yra normalu.

Kolegai pritarė ir tarybos narys Vilhelminas Janušonis:

– Iniciatyvos yra gerai, bet ne tada, kai jos daromos tik dėl pačių iniciatyvų. Aš taip pat balsuosiu už mūsų Savivaldybės dalyvavimą Memorandume – kitos išeities mums niekas nesiūlo. Tačiau tai, kad kultūros darbuotojų atlyginimai pakils dviem ar trim dešimtimis eurų, mano nuomone, priešingai negu Premjero, bus tik mažas duonos trupinėlis.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.