Ūkio ministras sakė remsiąs Verslo slėnio idėją

Ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių (dešinėje) pasvaliečiai sutiko prie įvažiavimo į Pasvalį, kur ketinama įkurti Verslo slėnį. Vido DULKĖS nuotrauka

Praėjusį penktadienį Pasvalyje lankėsi ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius. Šio vizito iniciatorius Seimo narys Antanas Matulas ir rajono vadovai svečią sutiko prie įvažiavimo į miestą – prie planuojamo Verslo slėnio, šalia „Via Baltica“ magistralės. Anot ministrą į mūsų kraštą pakvietusio parlamentaro, kad verslininkų laukiamas projektas būtų sėkmingai įgyvendintas, prireiks ir Ūkio ministerijos paramos. O apie ją kalbėti bus daug tvirčiau, jei ministerijos vadovas viską pamatys savo akimis ir išgirs iš pačių verslininkų lūpų.

Kvies vietos verslininkus ir amatininkus

Ministras Mindaugas Sinkevičius sakė nuoširdžiai pritariąs pasvaliečių sumanymui, kuris yra palankus smulkiajam verslui bei turizmo plėtrai. Juo labiau kad projektą imtasi įgyvendinti kompleksiškai: Savivaldybė įsigijo žemės sklypą, kuriame įsikurs Verslo slėnis, su Susisiekimo ministerija tariamasi, kad čia būtų įrengta erdvi aikštelė sustoti turistų automobiliams, autobusams, krovinius gabenančioms mašinoms. Šalia sklypo, kurį iš privataus asmens pirko Savivaldybė, dar yra nemažas valstybinės žemės gabalas, kuris galėtų būti panaudotas, jei ateityje Verslo slėnį prireiktų plėsti. Tačiau pirmiausia teks derėtis su Energetikos ministerija ir ESO (buvusi LESTO) bendrove, kad šiame sklype stovintys aukštos įtampos elektros linijos stulpai būtų panaikinti, kitaip tariant, laidai pakeisti į po žeme nutiestus kabelius. Verslo slėnyje numatyta statyti paviljoną, kuriame savo gaminamą produkciją „Via Baltica“ magistrale keliaujantiems žmonėms galės siūlyti ir savo klientų ratą plėsti vietos verslininkai, amatininkai, ūkininkai. Bus kviečiami ir tie, kas norės teikti autoserviso, maitinimo bei kitas tarp pakeleivių paklausias paslaugas. Tikimasi, kad visa tai privilios sustoti, o po to ir patį Pasvalį aplankyti daug „Via Baltica“ magistrale keliaujančių turistų bei kitais reikalais važiuojančių žmonių – ir tautiečių, ir užsieniečių, o Pasvalio krašto verslininkai galės populiarinti ir realizuoti tai, ką jie gamina. Kita labai svarbi, įkurti Verslo slėnį skatinanti priežastis – atsiras naujų darbo vietų.

Ministras ragavo ir mero duonos

Savivaldybės salėje surengtame ūkio ministro ir Pasvalio krašto verslininkų susitikime mūsų rajono meras Gintautas Gegužinskas svečią pristatė ir kaip buvusį savo kolegą, ne vienerius metus dirbusį Jonavos rajono savivaldybės meru.

O Seimo narys Antanas Matulas šmaikštavo:

– Kai socialdemokratų partija rinko savo pirmininką, pasvaliečiai labai aiškiai ir stipriai palaikė į šį postą kandidatavusį ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių. Todėl aš nė nedvejodamas jį pakviečiau apsilankyti Pasvalyje.

Parlamentaro įsitikinimu, ministerijos vadovas, pats ragavęs rajono mero duonos, žino ir supranta savivaldybių problemas, regioninės politikos niuansus ir apverktiną jos situaciją. Žodžiu, tai jaunas ir energingas žmogus, kuris neskraido padebesiais, o tvirtai stovi ant žemės.

– Iš tiesų, aš noriu su jumis kalbėtis apie labai žemiškus reikalus, – atvirai diskutuoti pasvaliečius kvietė Mindaugas Sinkevičius. – Iš pirmo žvilgsnio situacija Lietuvoje lyg ir nėra prasta. Prognozuojama, kad ekonomika šiemet augs 3 proc. Tačiau baugina faktas, kad 2016 metais Lietuvą paliko net 50 tūkst. šalies gyventojų. Prarandam jaunus, mokslus baigusius žmones, kvalifikuotus darbuotojus. Mane baugina ir kai kurios žadamos skubotos reformos – urėdijų, universitetų – ir pan. Sugriauti, kas sukurta, yra labai lengva, bet ką pasiūlysim vietoj to. Viskas koncentruojama sostinėje, didmiesčiuose, o nukenčia, žinoma, rajonų savivaldybės. Žmones dar labiau atitolintume nuo paslaugų, nors vis kalbame, kad jas reikia artinti prie žmogaus. Šiandien šalyje, deja, yra tarsi dvi Lietuvos. Tai sostinės, na gal dar kelių didmiesčių Lietuva, kur geri atlyginimai, daug darbo vietų, visos žmogui būtinos paslaugos, netrūksta pramogų. Ir periferija, kur viso to pasigendame. Mano manymu, kiekvienas regionas turėtų gauti stiprų impulsą, kuris išjudintų vietos verslą, padėtų jam atgyti ir suklestėti. Neieškoti laimės svetur, o pasilikti savo gimtinėje žmones paskatintų galimybė turėti padoriai apmokamą darbą, įsigyti būstą, užtikrinti gerovę savo šeimai. Todėl turime ieškoti svertų, kaip skatinti vietos ir užsienio verslą kurtis ne tik didmiesčiuose, bet ir regionuose. Investuotojams būtina pasiūlyti mokesčių lengvatų, galimybę naudotis esama infrastruktūra. Mane žavi jūsų iniciatyva šalia Pasvalio įkurti Verslo slėnį. Pagirtina, kad ne tik svajojat, bet ir esat sudėlioję aiškias mintis bei kryptis. Pažadu, jog mes stengsimės jums pagelbėti. Kartais ne viskas einasi taip sparčiai, kaip norėtųsi, bet tikiu, kad per šią mano, kaip ūkio ministro, ir jūsų rinkto Seimo nario Antano Matulo kadenciją minėtą projektą įgyvendinti pavyks. O visus verslininkus kviečiu nuolat domėtis, kokią realią finansinę pagalbą verslui vienu ar kitu metu gali suteikti Europos Sąjunga ir mūsų šalies Ūkio ministerija. Vos sulaukę injekcijų iš ES fondų, mes tuos pinigus įvairiais pavidalais atiduodam verslui – tad nepraleiskit progos. Jei pageidausite, galim surengti jūsų susitikimą su investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ specialistais, kurie atsakys į jums aktualius klausimus.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-11 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.