Pasvalio krašto garbės piliečių gretas papildys mūsų bičiulė iš Norvegijos

Antradienį, Pasvalio miesto įkūrimo dienos šventėje, Pasvalio miesto garbės piliečio regalijos bus įteiktos dar vienam šio vardo laureatui. Rajono savivaldybės tarybos nutarimu, šis garbingas vardas suteiktas Norvegijos Karalystės pilietei Marit Kolloen. Tai gera pasvaliečių bičiulė, nuo 2001 metų aktyviai bendradarbiaujanti su mūsų rajonu, bei tokiai draugystei telkianti Drangedalo savivaldybės gyventojus, taip pat Telemarko grafystės, Skien miesto gydymo ir socialinės pagalbos paslaugas teikiančias įstaigas.

Bendradarbiavimą su Pasvalio kraštu Marit Kolloen pradėjo dirbdama Drangedalo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja. Būdama atsakinga už švietimo sritį, itin domėjosi mūsų rajono mokyklų situacija. M. Kolloen nuolat dirbo ir iki šiol tebedirba Drangedalo savivaldybės draugystės su Pasvaliu komitete, šiuo metu jam vadovauja.

Svarbia M. Kolloen indėlio į bendradarbiavimą su Pasvaliu dalimi tapo projektai, įgyvendinami kartu su Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centru. Tai Leonardo da Vinči mobilumo projektas „Komandinio darbo įgūdžių tobulinimas užsienio šalių sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigose“, projektai „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimas Pasvalio rajono savivaldybės jaunimui“, „Pasvalio, Biržų ir Telšių sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų bei vadovų gebėjimų stiprinimas, pasinaudojant Norvegijos patirtimi“. M. Kolloen pasirūpino, kad Drangedalo savivaldybė būtų įtraukta kaip šių projektų partneris. Ji visapusiškai padėjo, kad būtų sudarytos galimybės mūsų rajono atstovų – medikų, socialinių darbuotojų – delegacijoms susipažinti su Norvegijos Karalystėje veikiančia sveikatos priežiūros sistema, pasisemti gerosios patirties. Dalyvaujant norvegų ekspertams surengti medikų mokymai ir Pasvalyje.

Drangedalo savivaldybė padėjo įkurti priešmokyklinio ugdymo grupę Ustukių mokykloje. Marit Kolloen rū- pesčiu šios mokyklos atstovai ir bendruomenės slaugytoja viešėjo Drangedalo mokyklose, parsivežė daug geros patirties. Marit, organizuodama labdaros renginius Drangedale ir ieškodama rėmėjų, pasirūpino, kad būtų pakeisti Ustukių mokyklos koridorių langai, padėjo įsigyti sporto inventoriaus.

Didelis dėmesys skiriamas abiejų šalių mokytojų ir mokinių bendradarbiavimui. M. Kolloen iniciatyva Pasvalio krašte lankėsi ne viena norvegų mokytojų delegacija, dalijosi patirtimi su ustukiečiais. Gyvybinga yra ir mokinių mainų programa. Ustukiuose du kartus lankėsi Drangedalo mokinių, mokytojų, tėvų delegacijos, o ustukiečių vaikai ir mokytojai viešėjo Drangedale: vaikai kartu su bendraamžiais mokėsi, leido laisvalaikį, bendraudami tobulino anglų kalbos žinias.

Stiprėja ir kultūriniai ryšiai. Ustukių tautinių šokių kolektyvas „Šėltinis“ dalyvavo Drangedalo miesto šventėje, reprezentavo Pasvalį ir Lietuvą. Jau antrus metus Pasvalio miesto šventėje koncertuoja folkloro grupė iš Drangedalo.

M. Kolloen nuoširdus darbas plėtojant draugiškus savivaldybių santykius, pagalba įgyvendinant projektus, įvertintas ir Norvegijos Karalystėje. Lietuvos garbės konsulas Telemarko grafystėje dr. Carl Tom Carsten 2015 m. Drangedalo savivaldybei įteikė padėkos raštą.

„Per šešiolika bendradarbiavimo su Pasvaliu metų M. Kolloen daug prisidėjo prie rajono švietimo, kultūros, medicinos sričių puoselėjimo bei tobulinimo. Savo asmeniniu pavyzdžiu ji skatina ir mus, pasvaliečius, gyventi kitaip, dalintis turima patirtimi, žiniomis, puoselėti draugystę“, – rašoma Lėvens pagrindinės mokyklos direktorės Linos Rauckienės rašte, kuriame šios mokyklos Ustukių skyriaus bendruomenė siūlo suteikti Marit Kolloen Pasvalio krašto garbės pilietės vardą.

Panašų siūlymą Pasvalio krašto garbės piliečio vardo suteikimo komisijai parašė ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Vilius Povilionis bei rajono savivaldybės administracija. Savivaldybės taryba nusprendė suteikti Pasvalio krašto garbės piliečio vardą Marit Kolloen – už nuopelnus plėtojant Pasvalio rajono ir Norvegijos karalystės Drangedalo komunos bendradarbiavimą bei paramą Pasvalio krašto žmonėms.

Kiekvienais metais gruodžio mėnesį, Pasvalio miesto įkūrimo dieną, įteikiama ir Pasvalio krašto premija. Ji gali būti skiriama asmeniui arba kolektyvui: už tų metų pasiekimus, už ilgametį indėlį į Pasvalio krašto gerovę, kultūrą, už Pasvalio vardo garsinimą. Šiemet šios premijos laureatu tapo Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos dailės mokytojas Boleslovas Tuskėnas. Savivaldybės taryba pritarė visuomeninės kultūros tarybos rekomendacijai ir nusprendė Pasvalio krašto premiją skirti Boleslovui Tuskėnui – už reikšmingus pasiekimus ugdant jaunąją kartą, puoselėjant kultūrą ir etnokultūrą, už gebėjimą suburti bendruomenę bendriems tikslams, aktyvų dalyvavimą laisvalaikio organizavimo veikloje, už Pasvalio krašto vardo garsinimą, dalyvaujant kūrybinėse parodose, pilietinėse akcijose.

Tuo pačiu Savivaldybės tarybos sprendimu nutarta Savivaldybės padėkos raštu apdovanoti Pasvalio kultūros centro Vaškų skyriaus administratorių Mindaugą Garalevičių – už aktyvią kultūrinę veiklą, vaikų ir jaunimo užimtumo, profesionalumo ir meniškumo skatinimą.

Visi apdovanojimai bus įteikti gruodžio 6-ąją, per Pasvalio miesto įkūrimo šventę, kuri 18 val. prasidės Pasvalio kultūros centro salėje.

Nuotraukoje: Marit Kolloen,  Balys Tuskėnas ir Mindaugas Garalevičius.

Toma GIEDRYTĖ

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.