Savivaldybės įmonių pelnas – nevienodas

Iš keturių mūsų rajono Savivaldybės įsteigtų ir jai priklausančių uždarųjų akcinių bendrovių 2015 metais trys dirbo pelningai, viena juos baigė nuostolingai.

Stato už savo lėšas

Daugiausia grynojo pelno, kaip jau įprasta, gavo UAB „Pasvalio vandenys“ – per 33 tūkst. eurų. 10 tūkst. eurų iš šios pelno sumos nutarta skirti dividendams, kuriuos, kaip vienintelė bendrovės akcijų savininkė, gaus rajono Savivaldybė, 6,7 tūkst. eurų – įmonės darbuotojų premijoms, 2 tūkst. pervesta į įstatymų numatytus rezervus. Likusį pelną susumavus su ankstesnių metų nepaskirstytu pelnu, į kitus metus perkelta 316,5 tūkst. eurų bendrovės pelno.

„Pasvalio vandenys“ eksploatuoja Pasvalio bei Joniškėlio miestų, 45 gyvenviečių vandentiekos ir vandenvalos ūkį: 170 km vandentiekio bei 98 km nuotekų tinklų, 67 artezinius gręžinius, 54 nuotekų siurblines, 19 nuotekų biologinio valymo įrenginių.

Požeminio vandens ištekliai mūsų rajone gerokai viršija jo poreikius. UAB „Pasvalio vandenys“ direktorius Algimantas Mataitis minėjo, jog visų vandenviečių sanitarinė būklė gera. 34-iose vandenvietėse atliktas požeminio vandens išteklių aprobavimas.

Pagrindiniai geriamojo vandens vartotojai mūsų rajone yra didžiausios Pasvalio krašto įmonės – Pasvalio sūrinė ir UAB „Kurana“.

Bendrovė didelį dėmesį skiria geriamojo vandens kokybei gerinti. Pernai „Pasvalio vandenims“ buvo perduoti Norgėlų kaimo vandentiekos objektai. Naujas geriamojo vandens gręžinys įrengtas Grūžių kaime. Bendrovė už savo lėšas yra sumontavusi ir dabar eksploatuoja vandens gerinimo ir nugeležinimo įrenginius Pasvalio ir Joniškėlio miestų, Pušaloto, Vaškų, Mikoliškio, Ustukių, Daujėnų, Girsūdų, Saločių, Narteikių, Kiemelių, Pajiešmenių, Žilpamūšio gyvenviečių vandenvietėse, o pernai – dar ir Raubonių bei Talačkonių vandenvietėse. Kalno, Tetirvinų, Meškalaukio, Kiemėnų, Kriklinių, Krinčino, Grūžių, Namišių, Rinkūnų, Švobiškio, Vilkiškių gyvenviečių vandenvietėse vandens gerinimo įrenginiai sumontuoti už Europos Sąjungos paramos lėšas, o Deglėnų, Kraštų, Nakiškių ir Sabonių kaimų vandenvietėse – už bendras „Pasvalio vandenų“ ir per Vietos veiklos grupę gautas ES lėšas. Dabar net 95 proc. viso mūsų rajono teritorijoje tiekiamo geriamojo vandens atitinka higienos normos reikalavimus. Tik tose vandenvietėse, kur geriamojo vandens gerinimo įrenginių dar nėra, viršijamas bendrosios geležies kiekis, kai kuriuose kaimuose – ir vandens drumstumas. Naudodama savo sukauptas lėšas „Pasvalio vandenų“ bendrovė geriamojo vandens kokybę gerins ir šiemet.

Kainų nedidino šešiolika metų

Pernai Pasvalio mieste užfiksuoti 148 vandentiekio tinklų gedimai, rajono gyvenvietėse – 172. Tokiais atvejais atkasti gruntą reikia ne visada: avarijos vietoje į esamą ketinį vamzdį įveriamas plastikinis, kurio atsparumas ir kokybė – daug geresni. „Pasvalio vandenys“ eksploatuoja Pasvalio ir Joniškėlio miestų bei 17 rajono gyvenviečių nuotekų šalinimo bei valymo sistemas. Daugelyje gyvenviečių nuotekų valyklų būklė yra kritiška. Jos labai susidėvėjusios, pasenę ir nuotekų tinklai – kai kur jų nusidėvėjimas siekia net 65–75 proc. Per 2015 metus Pasvalio mieste užfiksuoti 124 nuotekų tinklų užsikimšimo atvejai (tarp jų – gedimai nuotekų šuliniuose ir tinkluose), kaimo gyvenvietėse nuotekų tinklai buvo užsikimšę 224 kartus.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-05-05 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.