Ūkininkai klausė: kam per griežti žemės saugikliai?

Neseniai vykusiame Lietuvos ūkininkų sąjungos prezidiumo posėdyje vienas iš aktualiausių klausimų buvo ruošiamas ir jau Vyriausybei pateiktas Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pakeitimo projektas, kurio nuostatos, ūkininkų manymu, yra ydingos ir pavojingos. Jame siūloma liberalizuoti žemės ūkio paskirties žemės pardavimą – lengvinti galimybę įsigyti šios paskirties žemę tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, sudaryti vienodas sąlygas pirkti žemes ir užsieniečiams.

Šiame posėdyje dalyvavęs ir aktyviai diskutavęs LŪS Pasvalio skyriaus pirmininkas Vilhelminas Janušonis „Darbui“ sakė, jog ūkininkai stebėjosi ir atvirai klausė: kam iš tiesų iki šiol veikiantys saugikliai pasirodė esantys pernelyg griežti, jei patys ūkininkai šiandien veikiančiu įstatymu nesiskundžia.

Žemės ūkio ministerijos atstovai teigė, jog įstatymo pakeitimai parengti atsižvelgiant į Europos Komisijos pastabas. Visų pirma siūloma pakeisti kriterijus, taikomus asmenims, ketinantiems pirkti žemę. Europos Komisijos nuomone, kvalifikaciniai reikalavimai, neva, prieštarauja laisvo kapitalo judėjimo ir įsisteigimo laisvei.

Įstatymo keitimo projekte numatoma atsisakyti žemės pirkėjui keliamo reikalavimo daugiau kaip 50 proc. pajamų gauti iš žemės ūkio veiklos. Be to, atsisakoma reikalavimo turėti žemės ūkio išsimokslinimo diplomą, o vietoje to siūloma apsiriboti profesinio pasirengimo ūkininkauti pažymėjimu (baigti kursus ar pan.). Pasiūlytuose pakeitimuose yra numatyta, jog žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas bus privalomas tais atvejais, jei valstybės, kurioje gyvena žemę perkantis asmuo, teisės aktai taip pat numato pasėlių deklaravimą. Pagal dar vieną pasiūlymą žemės ūkio paskirties žemę galėtų įsigyti asmuo, nebūtinai įregistravęs ūkininko ūkį ar turintis profesinį pasirengimą ūkininkauti: svarbu, kad jis paskutinius penkerius metus nuolat ir nepertraukiamai vykdė žemės ūkio veiklą.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-09 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.