Ūkininkams iš Manikūnų – išskirtinė padėka iš Seimo

metu ukis 2
Konkurso „Metų ūkis 2015“ Pasvalio krašte nugalėtojai – Ustukių kaimo ūkininkai Vidmantas ir Svajonė Janeliūnai.

Praėjusį šeštadienį Kaune, Girstučio kultūros centre, tradiciškai pagerbti geriausieji šalies ūkininkai – konkurso „Metų ūkis 2015“ nugalėtojai bei prizininkai. Šioje šventėje viešėjo ir būrelis pasvaliečių – konkursą laimėjusių Pasvalio krašto ūkininkų bei jų pasveikinti atvažiavusių žmonių.

Mūsų rajone vykusiame šiemečiame „Metų ūkio“ konkurse nugalėjo Ustukiuose ūkininkaujantys 400-ies hektarų augalininkystės ūkio šeimininkai Vidmantas ir Svajonė Janeliūnai. Antrą vietą konkurso komisija skyrė Manikūnų kaimo ūkininkams Gintautui ir Ingai Aglinskams, turintiems pieno ūkį ir gaminantiems gardžius sūrius. Trečią vietą pelnė 73 hektarus žemės dirbantys ir 120-ies šeimų bityną prižiūrintys Vilkiškių kaimo ūkininkai Linas ir Aida Lipnickai.

Svarbiausia – pastebėti pažangą

Konkurso „Metų ūkis“ rezultatų apibendrinimo ir jo laimėtojų pagerbimo ceremonija įprastai rengiama lapkritį – laiko ratui baigiant apsukti dar vienerius metus. Tai tarsi simbolinės žemdirbiškų darbų ciklo pabaigtuvės, graži proga bent trumpam stabtelėti ir pasidžiaugti tais, kieno darbai šiemet pasiekė naują ūkininkavimo pakopą.

Į darbščių ir talentingų kaimo žmonių pagerbimo šventę atvyko Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, keletas Seimo narių, mokslo įstaigų vadovų, žemdirbių savivaldos organizacijų atstovų.

Anot Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininko Jono Talmanto, „Metų ūkis“ – senas, prasmingas tradicijas turintis žemdirbiškas konkursas, rengiamas jau 22-ą kartą. Pirmajame, 1994 metais vykusiame „Metų ūkio“ konkurse dalyvauti galėjo ūkininkai, turintys ne mažiau kaip 10 hektarų žemės. Bet šio reikalavimo jau seniai nebeliko: šiandien pirmiausia atsižvelgiama į tai, ar ūkis, nesvarbu kokio dydžio jis būtų, pastaraisiais metais yra padaręs realią ir kuo didesnę pažangą. Per du dešimtmečius, prabėgusius nuo pirmojo konkurso, ūkiai gerokai pastambėjo, tačiau tarp laimėtojų yra labai įvairaus dydžio ūkių.

Lietuvos ūkininkų sąjungos sprendimu konkursas gali būti organizuojamas visose šalies savivaldybėse. Tačiau į respublikinę apdovanojimų šventę paprastai kviečiami tik tuose rajonuose, kuriuose yra veikiantys LŪS skyriai, išrinkti laimėtojai.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-12 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.