Linkėjo kuo rečiau naudotis nauja gaisrine mašina

Iškilmingos ceremonijos dalyviai prie naujojo gaisrinės automobilio MAN. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Paskutinę vasario dieną Savivaldybės priešgaisrinei tarnybai priklausanti Pušaloto ugniagesių komanda atvertė naują savo istorijos puslapį. Pristatyta ir pašventinta ilgai laukta nauja MAN markės autocisterna. Žinoma, žodis „nauja“ šioje vietoje rašomas su išlyga. Prieš 29 metus pagamintas automobilis Savivaldybės biudžetui atsiėjo per 50 tūkst. eurų. Tad apie naują, kelis kartus daugiau kainuojančią autocisterną galima tik pasvajoti. Minėta mašina pirkta iš Vilniuje registruotos UAB „Javitėja“.

Tačiau tai nė kiek nesumenkina įvykio reikšmės, juolab kad MAN autocisterna savo techniniais parametrais gerokai pranoksta turėtą vienintelę 1977 metų laidos rusišką GAZ-66. Gal todėl pasidžiaugti nauju pirkiniu į Pušaloto gaisrinės kiemą sugužėjo visa rajono valdžia – meras, abu vicemerai, administracijos direktorius ir pavaduotojas.

Iškilmingą ceremoniją pradėjęs Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovas Saulius Matickas priminė, kad prieš penkerius metus vasarį Pušalote renovuotos gaisrinės patalpos. Tuomet per iškilmingą ceremoniją prasitarta, kad miestelio ugniagesiams labai reikalinga naujesnė ir modernesnė autocisterna. Jai buvo pastatytas naujas, erdvus garažas. 

Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Saulius Matickas pasidžiaugė, kad Pušaloto ugniagesių komanda galės operatyviau atvykti į nelaimės vietą. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Gavę naujesnį automobilį, Pušaloto ugniagesiai galės operatyviau reaguoti į iškvietimus – gelbėti žmones ir jų turtą. Dėkoju Savivaldybės vadovams, Tarybai už rūpestį ir dėmesį. Tikimės, kad šis nupirktas automobilis – ne paskutinis“, – kalbėjo S. Matickas. Jis priminė susirinkusiesiems, kad per paskutinius ketverius metus Savivaldybė nupirko tris gaisrinius automobilius. Visi – iš minėtos UAB „Javitėja“. Prieš metus naujos gaisrinės mašinos pristatymo ceremonija vyko Daujėnuose. 

Tardamas sveikinimo žodį meras Gintautas Gegužinskas priminė, kad prieš daugelį metų, vykstant priešgaisrinės tarnybos reformai, svarstyta apie Pušaloto gaisrinės uždarymą. Laimė, to neįvyko. Rajono vadovas minėjo, kad gaisrinės buvimas nedideliame miestelyje jo ir aplinkinių kaimų gyventojams suteikia kur kas didesnį saugumo jausmą. 

UAB „Javitėja“ direktorė Giedrė Aleksandravičienė linkėdama, kad kuo rečiau tektų važiuoti gesinti gaisrų, akcentavo prevencinio darbo, ypač kaimuose, svarbą. Viešnia Pušaloto ugniagesių komandai padovanojo paveikslą, vaizduojantį gelbėtoją, ant rankų išnešantį mergaitę iš gaisravietės. 

Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Antanas Šidagis sakė, kad iki šiol Pušaloto ugniagesiai į nelaimės vietas skubėdavo vienu seniausiu automobiliu. Nors žodis „skubėdavo“ galbūt nelabai čia tinka – sovietinė „gazelka“ didesnį greitį pasiekdavo riedėdama tik pakalne. „Automobilis yra tiktai daiktas. Svarbiausia – ugniagesių komanda, pasirengusi ateiti į pagalbą. Manau, kad nauja, kur kas modernesnė mašina padės pušalotiečiams greičiau vykdyti užduotis“, – kalbėjo A. Šidagis. 

Pirmasis į pašventintą mašiną sėdo klebonas Virgilijus Liuima. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Laikinai einantis Pušaloto seniūno pareigas Joniškėlio miesto vadovas Donatas Dilys sakė, kad visada smagu, kuomet seniūnijoje vyksta įkurtuvės, įsigyjama nauja transporto priemonė, inventorius. Seniūnas priminė, kad kilus gaisrui Joniškėlyje, pirmoji į pagalbą visuomet atskuba Pušaloto ugniagesių komanda. Dabar, turint naują mašiną, brangus laikas dar labiau sutrumpės. 

„Šventinu mašiną tam, kad ji kuo rečiau išvažiuotų iš garažo pagal savo paskirtį. Liaudies patarlė byloja, kad vagis palieka sienas, o „raudonas gaidys“ – tik pelenų ir nuodėgulių krūvą“, – prieš naujos gaisrinės mašinos šventinimo ceremoniją kalbėjo Pušaloto parapiją administruojantis Joniškėlio bažnyčios klebonas Virgilijus Liuima. Baigęs šventinimo apeigas, dvasininkas pirmas sėdo į gaisrinės mašinos kabiną. „Kur kas garsiau skamba nei bažnyčios varpai“, – šyptelėjo klebonas V. Liuima, kuomet gaisrinės kiemą sudrebino naujos mašinos signalas. 

Pušaloto ugniagesių komandos vadovas Arvydas Murauskas ir „Javitėjos“ direktorė G. Aleksandravičienė išvardino pagrindines naujos keturių varomų ratų gaisrinės mašinos MAN privalumus: talpina 5 kub. m vandens, yra Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Saulius Matickas pasidžiaugė, kad Pušaloto ugniagesių komanda galės operatyviau atvykti į nelaimės vietą. putų gaminimo įrenginys, turi galinio vaizdo kamerą bei galinį vandens siurblį, mašina gali išvystyti iki 95 km per valandą greitį. 

A. Murauskas minėjo, kad šiemet darbo ypač daug. Pušaloto ugniagesių komanda sausį net aštuonis kartus vyko gesinti gaisrų, o vasarį – keturis. „Svarbu mašiną tinkamai prižiūrėti. Tuomet ji ilgai tarnaus“, – šypsodamasi tvirtino G. Aleksandravičienė. 

Į metalo laužą dar nebus išvežta ir senutėlė GAZ-66. Ji Pušaloto gaisrinėje liks kaip atsarginė mašina ir bus naudojama, pavyzdžiui, gesinti ražienas, žolę. 

Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovas Saulius Matickas sakė, kad ateityje kita mašina turėtų atitekti Saločių ugniagesių komandai. Ji naudojasi taip pat „nebe pirmos jaunystės“ „Magirus“ markės gaisrine mašina.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.