Daržovių pertekliaus nebus

Darzoves 1

Bulves ir daržoves auginantys ūkininkai neabejoja, kad, nors ir nepaskelbta, sausra praėjusią vasarą tikrai buvo. Tai neigiantys, matyt, neturi nei daržų, nei sodų.

Anot ūkininko Algio Maračinsko, sausros pasekmės matyti užsukus į bet kurį daržovių lauką. Šiemet 16 hektarų bulvių, 10 ha kopūstų, 3,5 ha morkų, 3 ha burokėlių, 2 ha svogūnų auginantis Trajoniškio ūkininkas nebesitiki, kad po lietingos rugsėjo pradžios daržovės šoks augti. „Smarkesnio lietaus augalams reikėjo rugpjūtį. Tačiau niekas tų norų nepaisė ir, tikriausiai nesuklysiu pasakęs, kad per paskutinį vasaros mėnesį daržovės ne augo, o kovojo dėl išlikimo. Bulvėms labai pakenkė sausligė. Manau, kad ji derlių sumažino penktadaliu ar net ketvirtadaliu. Reikėtų jas jau kasti. Laikas doroti ir burokėlių, svogūnų derlių, tačiau trukdo nuo rugsėjo pradžios kasdien pilantis lietus. Lieka tikėtis, kad po jo dar atsigaus dabar liūdnai atrodantys gūžiniai kopūstai su „išsigandusiais“ ir nuvytusiais apatiniais lapais, morkos su nubyrėjusiais morklapiais. Šių daržovių nuėmimas prasideda maždaug mėnesiu vėliau. Todėl, jei užteks drėgmės ir šilumos, jos per tą laiką galbūt dar atsigaus“, – kalbėjo A. Maračinskas.

Jis bulviakasį tikėjosi pradėti įpusėjus šiai savaitei. Aišku, kad bulvių bus gerokai mažiau nei, tarkim, pernai. Vargiai pavyks prikasti 35 tonas iš hektaro.

Dėl sausos ir karštos vasaros šiemet mažesnio derliaus tikisi ir stambiausias mūsų rajone bulvių augintojas Stanislovas Aleksandravičius. „Bulvėms labai pakenkė sausligė. Ankstyvųjų teprikasėme apie 10 tonų iš hektaro. Be to, jos buvo dar ir pastebimai smulkesnės. Apie vėlyvųjų veislių bulves dar nieko negaliu pasakyti, nes jų kasti kol kas nebandėme. Kadangi sausligės požymiai matomi ir jų laukuose, spėju, kad iš hektaro geriausiu atveju pavyks prikasti 30–35 tonas“, – svarstė bulvėms šiemet 60 ha skyręs Vilkiškių kaimo ūkininkas.

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-12 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.