„Naktinės ekskursijos“ tema: ženklai ant asfalto

P2

Per pastarąjį rajono Savivaldybės tarybos posėdį jos narys, Teisėtvarkos ir visuomeninių organizacijų komiteto pirmininkas Vilhelminas Janušonis savo kolegas, taip pat už gatvių priežiūrą ir saugų eismą atsakingus Savivaldybės tarnautojus pakvietė į „naktinę ekskursiją“ po Pasvalio miestą.

– Tie, kas dažniau vaikšto ir važinėja Pasvalio gatvėmis, turbūt atkreipė dėmesį, kad šiuo metu mieste atnaujinamas horizontalus gatvių ženklinimas – pėsčiųjų perėjos, eismo juostos, kiti ženklai ant asfalto. Manau, kad šie darbai kiek nusivėlino, bet tą galima suprasti – juk reikėjo skelbti viešuosius paslaugų pirkimus, atlikti kitus formalumus. Tačiau, atidžiau įsižiūrėjęs į atnaujintą ženklinimą, pastebėjau tas pačias, kasmet besikartojančias bėdas, – Tarybos posėdyje teigė V. Janušonis. – Aš apie tai kalbu taip pat kasmet, bet mažai kas keičiasi. Todėl noriu pakviesti rajono vadovus, Tarybos narius, kuriems tai irgi rūpi, vakare, jau sutemus, pasivaikščioti po mūsų rajono centrą, kad savo akimis pamatytų tegu ir paprastus, bet, galvojant apie saugų eismą, reikšmingus dalykus, į kuriuos šiaip gal ne visada atkreipiame dėmesį. Kai prie paženklintų pėsčiųjų perėjų ateini dieną, atrodo, tarsi viskas gerai: matyti, kad jos dažytos naujai. Bet apžiūrėkime jas naktį, šviečiant tik automobilio žibintams – ypač ten, kur gatvės tamsios.

„Darbo“ korespondentės paprašytas pakomentuoti šią problemą plačiau, Vilhelminas Janušonis minėjo, jog, jo nuomone, ženklinant gatves arba pagailima dažų ir užtepamas per plonas jų sluoksnis, arba tie dažai nėra geros kokybės, nes per greit nusitrina.

– Juostų, perėjų, „Stop“ linijų, rodyklių bei kitų eismo saugumui reikšmingų ženklų atnaujinimui panaudojus prastesnės kokybės (pigesnius) dažus, jais išdažytos juostos išblunka jau po kelių mėnesių. O gatvių ženklinimas atnaujinamas tik kartą per metus. Ten, kur panaudotos naujos ženklinimo technologijos ir išlietos plastiko juostos – situacija daug geresnė. Žinoma, šios juostos gerokai brangesnės. Kaip ten bebūtų, norint, kad vairuotojai ir pėstieji, gatvėse jaustųsi saugiai, visi ženklinimai turi būti ryškūs, aiškiai matomi ir dieną, ir naktį, – įsitikinęs „naktinės ekskursijos“ iniciatorius. – Gi dabar, tamsesnėse gatvėse, kur kelią apšviečia tik automobilio žibintai, daug kur, ypač pėsčiųjų perėjose, ant baltų „zebro“ juostų išryškėja pilkos, tamsios dėmės. Tai, manau, liudija, kad dažų sluoksnis nėra tolygus. Kiek geriau atrodo eismo linijų juostos, nes jos dažomos ne rankiniu būdu, o specialia savaeige mašina.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-03 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.