Kviečia pradėti nuo savo kiemo

08
Daug metų aptriušusiomis sienomis akis badęs, „džinsiniu“ pramintas Joniškėlio gatvės daugiabutis pagaliau sulaukė dažytojų

Pasvaliečių priekaištų dėl vienoj ar kitoj gatvėj gulinčios šiukšlių krūvos, nešienautos vejos ar eiti šaligatviu trukdančios gyvatvorės neretai sulaukiantis Pasvalio miesto seniūnas Petras Drevinskas nutarė parodyti, jog tvarka mieste priklauso ne vien nuo seniūnijos pastangų.

Rajono miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklėse aiškiai pasakyta, kad „pastatų savininkai ar nuomininkai privalo tvarkyti, dažyti ir prižiūrėti pastatų fasadus, savo teritorijų tvoras, genėti ir karpyti savo teritorijoje augančius želdinius, trukdančius praeiviams vaikščioti šaligatviais ar pėsčiųjų takais, ribojančius matomumą eismo dalyviams gatvėse bei sankryžose“.

Virto girtuoklių užeiga

Kartu su seniūnu vaikščiodami neilga Pasvalio miesto Palėvenės gatve įsitikinome, jog suskaičiuoti kiemus, kurių šeimininkai minėtų taisyklių nepaiso, vienos rankos pirštų neužtektų. Tikra šios gatvės piktžaizdė – pastato, paženklinto 15-uoju numeriu, kiemas. Senesnieji pasvaliečiai puikiai atsimena kažkada čia buvus miesto pirtį. Vėliau, pastatą privatizavus, naujieji šeimininkai jame įrengė kavinę. Daugelis jai žadėjo gerą perspektyvą: juk pastatas yra itin gražioje vietoje, ant Lėvens upės kranto, be to, ir pati jo architektūra traukė praeivių akis. Deja, kavinė čia veikė neilgai – dėl žinomų, menamų ir visai paslaptingų priežasčių ji buvo uždaryta ir dabar jau daug metų pastatas stovi tuščias, nykus ir apleistas. Jo kieme veši aukštos piktžolės, jau „okupavusios“ beveik visą šaligatvį, kurį gožia ir seniai negenėti medžiai. Buvusios pirties kieme nuo upės pusės suversta didžiulė krūva plastikinių „bambalių“, kitokių šiukšlių. Visa tai – į šį nuošalų kiemą dažnai užsukančių girtuoklių, parūkyti užbėgančių paauglių palikimas. Seniūnija svetimame kieme šeimininkauti ir jį sutvarkyti neturi teisės, o pastato savininkas nerodo jokių pastangų ir geros valios.

Kita Palėvenės gatvės bėda – 1-uoju numeriu paženklintas, visiškai nutriušęs, senutėlis individualus namas ir jo kiemas. Namo savininkė – jau garbaus amžiaus pasvalietė, o jos sūnui tvarka kieme bei paties namo išvaizda, matyt, nė trupučio nerūpi. Kieme pūpso didžiulė įvairaus šlamšto krūva ir šis „turtas“ labiau panašus į šiukšlių konteinerių turinį… Seniūnas minėjo, jog namo šeimininkai buvo bausti už po miestą laksčiusius palaidus šunis, tai dabar abu keturkojai augintiniai vargsta uždaryti namelyje.

Reikia pasakyti, kad šioje gatvėje yra ir labai gražiai besitvarkančių kiemų, o jų šeimininkai neslepia apmaudo, kad kaimynystėje ar tiesiai prieš akis, kitoje gatvės pusėje, įsikūrusių apsileidėlių kiemai gadina visą gatvės vaizdą. Buvusios pirties kieme besilankantys girtuokliai gatvės gyventojus verčia jaustis nejaukiai ir nesaugiai.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-30 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.