Nenorintiems dirbti bedarbiams „katino dienos“ greit baigsis

Ekrano nuotrauka iš 2015-05-23 07:48:33

Beveik prieš mėnesį – balandžio 24 dieną – Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė panaikino savo įsakymą, leidusį Darbo biržai atimti bedarbio statusą asmenims, atsisakiusiems siūlomos jiems darbo vietos. Aiškinama, kad tokį darbo vengiantiems bedarbiams palankų sprendimą ministrė priėmė po to, kai vieno panevėžiečio bedarbio bylą nagrinėjęs Vyriausiasis administracinis teismas nutarė, kad A. Pabedinskienė, pasirašiusi įsakymą, suteikiantį Darbo biržai teisę braukti iš bedarbių sąrašų atsisakius darbo asmenis, peržengė savo kompetencijos ribas. Teismas paaiškino, jog tokią tvarką nustatyti – ne ministro, o Seimo prerogatyva.

Bedarbiams nepalankų įsakymą socialinės apsaugos ministrė panaikino nedelsdama – kitą dieną po teismo išaiškinimo. Taigi dabar bedarbio statuso neberizikuoja prarasti net ir asmenys, atsisakantys biržos viena po kitos siūlomos darbo vietos.

Kad nuo balandžio 24-osios iš bedarbių sąrašų nebuvo išbrauktas nė vienas darbo atsisakęs gyventojas, patvirtino ir Panevėžio teritorinės darbo biržos Pasvalio skyriaus vedėjas Marijonas Žagūnis. „Nebeturime tam teisės, nes iš mūsų atimtas paskutinis įrankis leisdavęs šiek tiek tramdyti nenorinčius dirbti bedarbius. Anksčiau neatvykęs į biržą priimti darbo pasiūlymo bedarbis iškart prarasdavo savo statusą ir visas jo teikiamas socialines garantijas. Iš naujo registruotis Darbo biržoje toks asmuo galėdavo tik po 6 mėnesių. Dabar, kai tokia tvarka nebegalioja, bijau, kad darbo rinkoje kils betvarkė, o nedarbas vėl ims augti. Juk pagrindiniai biržos klientai, teikiantys darbo pasiūlymus yra smulkūs darbdaviai. Kadangi mūsų rajone nedarbas gan didelis, jiems nebūdavo sunku tarp bedarbių rasti pageidaujamos profesijos darbuotojų. Jei nepavykdavo, tokie būdavo parengiami pagal Darbo biržos vykdomas programas. Galiojant senajai tvarkai, darbo pasiūlymą gavęs bedarbis turėdavo bent susitikti su būsimu darbdaviu, pasikalbėti apie darbo sąlygas, atlyginimą ir pan. Dabar to neliko. Jei bedarbio netenkina minimalus atlyginimas, jis drąsiai gali atsisakyti tokio darbo pasiūlymo ir laukti kol birža ieškos jam kito, gerokai patrauklesnio“, – kalbėjo M. Žagūnis, beje, priminęs, jog anksčiau dėl atsisakymo priimti darbo pasiūlymą kas mėnesį iš biržos sąrašų būdavo išbraukiama vidutiniškai po 60 pasvaliečių bedarbių.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-05-23 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.