Grūdų rinkoje – žemdirbiams naudingi pokyčiai

Viso ekrano užfiksavimas 2015.01.22 100916

Augalininkyste užsiimantys mūsų krašto žemdirbiai pastaraisiais metais retai kada skundėsi mažu derliumi ar žemomis grūdų arba rapsų supirkimo kainomis. Kaip įprasta, smulkūs grūdų saugojimui sandėlių neturintys ūkininkai dažniausiai savo derlių parduodavo „tiesiai iš kombaino“, o stambūs ūkiai ir žemės ūkio bendrovės, turinčios kur saugoti grūdus, niekur neskubėdavo, nes galėdavo palaukti kol supirkimo kainos grūdų rinkoje dar pakils. Grūdų bei rapsų paklausa pradeda didėti žiemai įpusėjus ir šios tendencijos išlikdavo net iki pavasario vidurio. Kitaip tariant – iki tol, kol augintojai turėdavo ką parduoti.
Šis procesas jau prasidėjo ir šiemet. Kaip informavo UAB „Linas Agro“ Pasvalio ir Šiaulių elevatorių vadovas Tomas Ignatavičius, sausio pradžioje grūdų kainos „pastebimai ūgtelėjo“ ir dabar bendrovė už toną 2014-ųjų derliaus maistinių kviečių , priklausomai nuo kokybės, moka 179–170 eurų, pašarinius superka po 140 eurų. Pakilo ir rapsų kaina – už jų toną šiuo metu „Linas Agro“ moka 304 eurus. Tuo tarpu gruodžio mėnesį ši bendrovė maistinius grūdus supirkinėjo mokėdama 168–159 eurus (580–550 litų), pašarinius – 127 eurus (440 litų), rapsus – 298 eurų (1030 litų) už toną.
Taigi grūdų kainų ūgtelėjimas – tikrai pastebimas. Tuštėjant žemdirbių aruodams, jos tikriausiai dar didės.
Beje, „Linas Agro“ jau paskelbė preliminarias šių metų derliaus supirkimo kainas. Tačiau jos žemdirbiams optimizmo nekelia. Už toną maistinių kviečių bendrovė žada mokėti nuo 180 iki 171 euro, pašarinių – 136 eurus. Brangiau planuojama mokėti tik už rapsus – 315 eurų už toną. Anot T. Ignatavičiaus, ūkininkai dėl tokių prognozių neturėtų nurimti. „Išankstinės supirkimo kainos nėra galutinės. Juk niekas nežino, kaip šiemet peržiemos žiemkenčiai, koks bus vidutinis derlius. Be to, neaišku ir kokia bus situacija pasaulinėje grūdų rinkoje, kurioje tikrai ne Lietuva diktuoja sąlygas. Čia daugiausia įtakos turi didieji grūdų augintojai: Australija, Vokietija, Prancūzija. Tad per metus dar daug kas gali pasikeisti“, – aiškino T. Ignatavičius.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-01-22 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.