Išmokų labirintuose nesunku ir pasiklysti

SONY DSC

Pastaruoju metu į „Darbo“ redakciją skambino ne vienas sodietis, prašydamas, kad specialistai laikraštyje pakomentuotų dabartinę tiesioginių išmokų mokėjimo tvarką. Ji keičiasi gan dažnai ir žemdirbiai nebespėja sekti visų naujovių. Apie jas kalbamės su rajono Savivaldybės žemės ūkio skyriaus vyr. specialiste Aldona Sabiene.

Naujovė – išmoka už pirmuosius hektarus
– Šiemet pasėlius ir žemės ūkio naudmenas yra deklaravę 2386 mūsų rajono žemdirbiai – iš viso 84 tūkst. hektarų plotą. Už kiekvieną hektarą jie gaus 380–400 litų dydžio tiesioginę išmoką, – nuo tokios statistikos savo komentarus pradėjo mūsų pašnekovė. – Viena naujovių yra ta, kad, nežiūrint kiek hektarų žemės ūkininkas dirba, už pirmuosius 30 hektarų jis gauna papildomą išmoką. Taip siekta labiau paremti smulkiuosius ūkininkus.
Nors pagal reglamentą tiesioginių išmokų mokėjimo pradžia yra gruodžio 1 d., tačiau jau ne pirmus metus Europos Bendrija leidžia išmokėti šių išmokų avansus. Šiemet jie pradėti mokėti nuo spalio 16 dienos. Iš pradžių (spalio 10 d. ŽŪM ministrės įsakymu) buvo numatyta, kad avansinė dalis sudarys 50 proc. visos išmokos, bet, atsižvelgus į Rusijos embargo žemdirbiams sukeltus sunkumus, ankstesnis nutarimas buvo pakeistas ir leista avansu sumokėti 70 proc. tiesioginės išmokos (spalio 26 d. ŽŪM ministrės įsakymas). Tiesa, dar nėra patvirtinta, kokia bus visa šios išmokos suma. Tačiau nustatyta, kad tiesioginės išmokos už plotus avansas yra 260 litų, o papildomos išmokos už pirmuosius hektarus avansas – 60 litų už hektarą. Kadangi pernai tiesioginė išmoka buvo beveik 452 litai, viską suskaičiavus, ūkininkams, dirbantiems daugiau kaip 50 hektarų žemės, bendra šiemetė išmoka, ko gero, bus mažesnė negu pernykštė.
Labai daug žmonių į Žemės ūkio skyrių ateina klausti, kodėl tiesioginės išmokos pinigai į jų sąskaitas įplaukia per kelis kartus. Kaip minėta, šios išmokos avansinė dalis nuo 50 proc. vėliau buvo padidinta iki 70 proc. Todėl žemdirbiams, kurie avansų sulaukė anksčiau ir gavo 50 proc. išmokos, kitu pervedimu yra sumokamas skirtumas ir pervedama dar 20 proc. visos išmokos sumos. Kai kurie žemdirbiai dar nėra gavę tiesioginių išmokų avansų. Pirmiausia jų sulaukė tie, kurių deklaracijos patikrintos anksčiausiai ir buvo be klaidų. Tačiau visų deklaracijų peržiūrėti vienu metu Agentūra nespėja. Šių dienų duomenimis yra įvertintos 2064 mūsų rajono žemdirbių pateiktos paraiškos (86,5 proc.), ir jiems pervesta apie 12 mln. litų (86 proc. nuo įvertintoms paraiškoms priskaičiuotos tiesioginių išmokų sumos). Kitiems patikrintų ir klaidų neturinčių deklaracijų savininkams priklausantys avansai yra pakeliui į jų sąskaitas. Kai kurios paraiškos dar vertinamos. Pirmiausia vyksta administracinė paraiškos patikra. Žiūrima, ar sutampa tam tikri duomenys, deklaracijose nurodyti ir laukų žemėlapiuose užfiksuoti plotai. Jei randama neatitikimų, kurių neįmanoma išsiaiškinti pačioje Agentūroje, tikrintojai važiuoja į ūkininko ūkį. Tarkim, kai tą patį lauką deklaruoja du žmonės arba, kai deklaruotas plotas yra didesnis, negu galėtų būti pagal to lauko žemėlapį.
Tiems žemdirbiams, kurie tiesioginių išmokų avansų dar nesulaukė, bet negavo ir jokio pranešimo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, niekur papildomai kreiptis nereikia – matyt, jų paraiškos dar tikrinamos. Tačiau, jei Agentūra, radusi netikslumų, paprašo pateikti patikslinimus ar kokius nors dokumentus, tą padaryti būtina. Tarkim, ūkininkas iškirto krūmus ir dabar jų vietoje yra dirbama žemė. Tačiau, jei apie šiuos pasikeitimus Agentūra nebuvo informuota, jos duomenų bazėje tame lauke ir toliau rodomi krūmai, kitaip tariant, pasėliai ten negali būti deklaruoti. Panašiais atvejais ir reikia ūkininko paaiškinimo ar papildomų dokumentų.
Tiesioginės išmokos avanso žemdirbys gali ir negauti. Tada po gruodžio 1 dienos jis gaus visą šios išmokos sumą, bet ji irgi bus išmokėta ne vienu, o dviem pervedimais: išmoka už deklaruotus plotus ir išmoka už pirmuosius 30 hektarų. Beje, pagal reglamentą išmokos turi būti baigtos mokėti iki kitų metų birželio 30 dienos, tačiau paprastai išmokamos anksčiau.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-11-27„Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.