Sodininkai neturi kuo džiaugtis

Viso ekrano užfiksavimas 2014.10.30 082952

Vasarai įpusėjus sodininkai nė nesitikėjo, kad obuolių derlius šiemet bus toks pat, arba – beveik toks pat, kaip pernai. Vaismedžiams gerokai pakenkė pavasarinės šalnos, užklupę juos per patį žydėjimą, be to, užmegztus vaisius nusiaubė ir vasaros pradžioje daug kur praūžusi kruša. Tad rugsėjo pirmosiomis dienomis prasidėjus obuolių skynimui, visi suprato, jog šiemet rekordinio derliaus nebus.

Priskinta dukart mažiau nei pernai
Galbūt dėl to ir obuoliai šį rudenį nuskinti gerokai greičiau nei įprasta. Bendrovėje „Aukštikalnių sodai“ derlius baigtas doroti jau prieš maždaug dešimt dienų. Kaip teigė įmonės direktorius Arvydas Paškevičius, šiemet obuolių buvo beveik perpus mažiau nei pernai. O lyginant su daugiamečiais rezultatais, derlingumas siekė apie 70 procentų. „Nereikia norėti rekordinio derliaus kelis metus paeiliui. Jei taip nutiktų, vaisių kaina tikriausiai nukristų žemiau už savikainą. Šį rudenį priskynėme apie 2,5 tūkstančio tonų obuolių. Tačiau daugiau kaip pusė šio kiekio iškeliavo į perdirbimo įmones. Desertinių vaisių į saugyklas sukrausime tik apie tūkstantį tonų. Tuo tarpu pernai tokių priskynėme 1,7 tūkst. tonos“, – kalbėjo A. Paškevičius, priminęs, kad sodininkai metus įvertina ne pagal derliaus dydį, o pagal vaisių paklausą rinkoje.
Jeigu obuolių pasiūla bus didesnė už pasiūlą, vaisių kainos gali nu-kristi tiek, kad gautos pajamos nebepadengs skynimo, sandėliavimo, transportavimo ir kitų išlaidų. Tokiu atveju rekordinis derlius – tikra nelaimė.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį rasite 2014-10-30 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.