Nugriauti ar atstatyti?

dvaras
Prieš porą metų dvaro pastate dar gyveno keturios šeimos.

Savivaldybės taryba kitamposėdžiui atidėjo klausimą dėl Savivaldybei nuosavybės teise priklausančio Meškalaukio dvaro likimo. Sprendimo projekte, kurį buvo parengęs Investicijų ir turto valdymo skyrius, siūlyta 1908 metais statytą ir dėl nusidėvėjimo pripažintą netinkamu naudoti dvaro pastatą nurašyti, o po to spręsti dėl jo išardymo ir likvidavimo.
„Savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta komisija jį (dvaro pastatą – red.) pripažino fiziškai nusidėvėjusiu, nebetinkamu naudoti. Name yra aštuoni butai, bet šiuo metu jie tušti, gyventojams suteiktos kitos gyvenamosios patalpos arba jie patys įsigijo nuosavus butus. Namo stogas įgriuvęs, plytos nutrupėjusios, jo būklė kelia pavojų aplinkinių gyventojų vaikams“, – rašoma aiškinamajame rašte, parengtame Investicijų ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistės Virginijos Antanavičienės.
Rajono meras Gintautas Gegužinskas „Darbui“ sakė, jog,gavęs tokį sprendimo projektą, jį rengusių Savivaldybės administracijos specialistų paprašė išsiaiškinti, ar nėra kokių nors būdų unikalią praeitį turintį dvarą išsaugoti ir prikelti naujam gyvenimui.
Juolab kad panašios pozicijos laikosi ir Meškalaukio kaimo bendruomenė. „Darbo“ kalbintas jos pirmininkas Audrius Černiauskas minėjo puikiai suprantąs, kad Savivaldybė dvaro renovacijai, kuri kainuotų ne vieną šimtą tūkstančių litų, savo biudžete lėšų neturi. Kadangi dvaras nėra įrašytas į Kultūros paveldo objektų sąrašą, neverta tikėtis, kad jo renovacijai paramą skirtų Europos Sąjungos fondai ar valstybė. „Mes nieko prieš, kad dvaro pastatą įsigytų koks nors privatus asmuo ar įmonė. Tačiau į pirkimo-pardavimo sutartį reikėtų būtinai įrašyti sąlygą, kad naujasis savininkas dvaro nenugriaus, kad jį restauruos. O pagunda nugriauti tikrai gali kilti, nes senovinės raudonos plytos, iš kurių sumūrytas pastatas, šiandien turi didelę vertę. Ko gero, atsirastų žmonių, už vieną plytą mokančių net po kelis litus. Todėl iš anksto reikėtų išsiaiškinti galimų pirkėjų ketinimus ir gauti jų garantijas, kad su dvaro pastatu bus elgiamasi civilizuotai. Antra vertus, manęs nestebina, kad Savivaldybės komisija nusprendė dvarą nurašyti ir likviduoti. Pastatas jau seniai yra avarinės būklės, griūvantis, todėl keliantis pavojų. Baisu pagalvoti, kas galėtų atsitikti, jei kokia išklibusi sija užgriūtų čia pažaisti atbėgusius vaikus, – baiminasi bendruomenės vadovas.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-09-30  „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.