Tetirvinų vaikų darželyje vis daugiau žaismės

Vaškų gimnazijos Tetirvinų skyriaus kūrybinė komanda (iš kairės): Larisa Tuominienė, Roberta Gudonienė, Ona Macaitienė, Aušra Martinaitytė-Matuzienė, Alvyda Magelinskienė, Gražvyda Baltuškienė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Vaikščiodami po Tetirvinus, vietiniai pastebi gražius pokyčius – atsinaujino Tetirvinų vaikų darželio aplinka. Nuo šiol čia daugiau gamtiškų ir aktyvių užsiėmimų vaikams, o ir pati erdvė – jaukesnė bei, kaip priklauso, vaikiškesnė. Gražėja ir darželio vidus. Apie pasikeitimus ir gyvenimą čiauškančių vaikų apsuptyje papasakojo čia ekskursiją mums pravedusi mokytoja Larisa Tuominienė, o vėliau apsilankėme ir mažųjų Rugsėjo 1-osios šventėje.

Vaikai patys renka arbūziukų derlių 

– Anksčiau nesimatė, kad čia – vaikų darželis, nieko neturėjome… Tad vis stengiamės ką nors sugalvoti ir nuveikti, kad mūsų darželis gražėtų ir būtų pilnas vaikų, – pasakoja Vaškų gimnazijos Tetirvinų skyriaus mokytoja ir daugelio idėjų autorė Larisa Tuominienė. 

Rugsėjo 1-osios šventė atsinaujinusiame Tetirvinų darželyje. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Gėlynus pakeitė bėgioti patogi veja, medinis žaidimų namelis, mokomasis „Vabzdžių viešbutis“. Aktyvių tėvelių iniciatyva ir jėgomis, padedant Vaškų seniūnijai tvarkoma pavėsinė bei rengiama lauko virtuvėlė, arba laboratorija. Atnaujinta ir šalia esanti žaidimų aikštelė. Nupieštas spalvų ir žaidimų takelis. Taip pat įkurta vieta kompostui ir daržovių lysvė. Joje patys vaikai sėja, laisto ir skanauja moliūgus, svogūnus, arbūzus, česnakus, prieskonines žoleles, bulves… Kartais iš kieme užaugintų gėrybių pietus ruošia naujoji virėja Roberta Gudonienė – šviežias maistas ant vaikų stalo keliauja iš pačiame darželyje esančios virtuvės. Mažieji ne tik kasdien mato, iš kur atsiranda maistas, bet ir mokosi jo užsiauginti patys. 

Kūrybingos auklėtojos – užimti vaikai 

Įžengę pro duris, praeiname vardines vaikučių spinteles, rūšiavimo konteineriukus, žaismingus piešinius ant sienų ir net radiatorių. Dalies jų autorė – iš Pakruojo rajono važinėjanti mokytoja Aušra Martinaitytė-Matuzienė, kolektyvo meniška siela. Pakruojietę priviliojo Vaškų kraštas, ir jos pačios vaikai mokyklą lanko čia. „Esu mama, studentė ir mokytoja“, – šypsosi auklėtoja. Būtent ji atsakinga už Sveikatos stiprinimo ir saugojimo projektą, kurį įgyvendinant, atnaujintos vaikų darželio žaidimų erdvės, lauko matematikos rinkinys. 

Už šaunias idėjas vaikų darželio komanda dėkojo Irmai Kumžienei (kairėje). Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Panašu, jog vietos žmonėms rūpi, kad vaikų darželis Tetirvinuose gyvuotų – komanda sulaukia nemažai pagalbos. Įgyvendintas ir aplinkosauginis projektas, taip pat gavus finansinę paramą iš rajono Savivaldybės bei aplinkinių ūkininkų. Šįmet pirmą sykį vyko stovykla „Spalvinga vaikystė“. Pagelbėjo pasvalietė, informatikos specialistė Neringa Misevičiūtė, supažindinusi vaikus su robotikos įdomybėmis. Menininkė Jurgita Stuopelienė pravedė molio dirbtuves, o į pasigamintus vazonus vaikai bers sėklytes ir lauks derliaus. Kaip būti saugiems, pasakojo bendruomenės pareigūnė Modesta Bertašiūtė su Policijos bičiuliu Amsiumi. 

Už aktyvią veiklą ir bendradarbiavimą gražinant vaikų darželį apdovanota Deimantė Vainorienė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Dar daugiau planų laukia ateityje, juk tuščia teritorija – erdvė kūrybai. Vieni jų – atnaujinti vaistažolyną ir įkurti basų kojų taką. 

Važiuoja net iš Pasvalio

Šiandien vaikų darželio būryje – dvidešimt vienas vaikutis iš Tetirvinų, Namišių, Pasvalio, Titkonių, Puodžių, Vaškų, Kalneliškių. Iš viso šią ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigą gali lankyti dvidešimt septyni vaikai nuo dvejų iki šešerių metų. Mažiausieji (2–4 m.) priklauso „Tetirvinukų“ grupei, o priešmokyklinukai – „Pelėdžiukų“ (5–6 m.). Vaikų darželį Vaškuose gali lankyti vaikai nuo trejų metų, o Namišių dienos centras veikia ne visą dieną, tad Tetirvinų vaikų darželis tarsi užpildo spragas dirbantiems tėveliams.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.