Pirmas apsaugos nuo smurto orderis buvo įteiktas moteriai

Asociatyvi Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Nuo liepos 1-osios įsigaliojo Seimo priimti Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pakeitimai.

Jie įteisino apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderius, kuriuos išduoda policijos pareigūnai. Minėtame įstatyme rašoma, kad tai – prevencinė apsaugos priemonė, skirta smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiam asmeniui apsaugoti ir kuria pilnametis smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena kartu su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu, nesilankyti šio asmens gyvenamojoje vietoje, nesiartinti prie jo ir kartu su juo gyvenančių pilnamečių asmenų ir (ar) vaikų, nebendrauti, neieškoti ryšių su jais. 

Prieš kelias dienas pranešta, kad nuo liepos 1 d. visoje šalyje policija jau išdavė per 700 orderių. Apie įstatymo pataisų praktinius įgyvendinimo žingsnius Savivaldybėje užvakar kalbėjomės su rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininku Andriumi Bučinsku. 

Pirmiausia pašnekovas akcentavo, kad nustačius fizinio smurto artimoje aplinkoje faktą, kuomet žmogus sužalojamas, visada pradedamas ikiteisminis tyrimas. Kitaip tariant, smurtautojui jau taikoma baudžiamoji atsakomybė. Jei policijai atvykus į įvyko vietą mušeika nespėja pasprukti, dažniausiai jis sulaikomas dviem paroms. 

Tuo tarpu orderis smurtautojui išduodamas tuomet, kai jo auka patiria žeminimą bei patyčias. Paprasčiau tariant, kuomet sutuoktinių ar sugyventinių kivirčas neperauga į fizinį smurtą. Reagavimo skyriaus vadovas A. Bučinskas pastebėjo, kad nuo liepos 1 d. pastebimai sumažėjo pranešimų apie smurto artimoje aplinkoje atvejus. Matyt, žinios apie orderį – tikros ar tariamos – jau spėjo pasklisti. 

Iki liepos 18 d. rajone išduoti tik aštuoni apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiai. Nors dažniausiai smurtauja vyrai, tačiau pirmą orderį ir kol kas vienintelį „pelnė“ dailiosios lyties atstovė. Liepos 2 d. policija gavo pranešimą apie Vaškų miestelyje kilusį sugyventinių konfliktą. Atvykę policininkai išsiaiškino, kad kivirčo iniciatorė buvo 66 metų moteris. Būdama girta (1,65 prom.) ji koneveikdama bandė „auklėti“ savo sugyventinį. Triukšmautoja gavo orderį ir pusę mėnesio gyveno Pasvalyje. Jai apribojimai nesiartinti prie sugyventinio baigėsi liepos 16 d. 

Kiti septyni gavusieji orderius – šeimines dramas kėlę vyrai. Po du – iš Krinčino ir Puškonių, po vieną – iš Joniškėlio, Pasvalio ir Pajiešmenių. 

Kalbėdamas apie praktinius orderio įteikimo žingsnius, A. Bučinskas minėjo, kad atvykę policijos pareigūnai vietoje įvertina situaciją ir nustatytam smurtautojui išduoda orderį – reikalavimą 15 parų išsikelti iš namo ar buto, nesvarbu kam jis priklauso. Jei šeimoje yra nepilnamečių vaikų, informuojama Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Orderį gavęs asmuo 15 parų privalo nesiartinti prie nukentėjusios (ar nukentėjusiojo). Priklausomai nuo vietovės, bent jau šimto metrų atstumu nuo namo ar buto. 

Penkiolika parų smurtautojas negali ne tik artintis prie aukos gyvenamosios vietos, bet ir užmegzti su ja kontakto kitais būdais – telefono skambučiais, žinutėmis, per socialinius tinklus, elektroniniu paštu ir kt. 

Reagavimo skyriaus vadovas paaiškino, kad kol kas nė vienam iš aštuonių smurtautojų nereikėjo įteikti orderio popieriniu pavidalu. Visą informaciją prasižengusieji ir nuo jų nukentėjusieji gavo telefono žinutėmis ar elektroniniu paštu. 

Dažniausiai šeiminės dramos kartojasi, tad policininkai savo klientus puikiai pažįsta. Su retomis išimtimis susikaupusios emocijos prasiveržia po kažkelintos taurelės alkoholio. 

Paprastai iš smurto vietos pareigūnai tarnybiniu automobiliu prasižengėlį, kaip kokį miltus pridirbusį katiną, išsiveža tarnybiniu automobiliu. Paleidžia, žinoma, ne miške, o pakeliui, smurtautojo nurodytoje vietoje. Iš aštuonių asmenų, gavusių apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderius, nė vienas nereikalavo valdiškos vietos. Smurtautojai pusę mėnesio prisiglaudė pas giminaičius, pažįstamus, kiti turėjo savo butą ar namą. 

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas įpareigoja savivaldybes suteikti laikiną gyvenamą plotą neturintiems kur prisiglausti minėtą orderį gavusiems asmenims. Mūsų rajono Savivaldybė pasiūlė tokiems gyventojams laikinai apsistoti buvusiuose Grūžių vaikų globos namuose, kur įsikūręs Šeimos krizių centras. Iš aštuonių orderį gavusių asmenų, nė vienas nepareiškė noro bent vienai parai vykti į Grūžius. 

Policijai pavesta ir apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį gavusių asmenų kontrolė. Per penkiolika parų privalu bent porą kartų nuvažiuoti ir patikrinti, ar pas smurtą patyrusį asmenį negrįžęs jos skriaudėjas. Nepaisantiems orderiais skirtų apribojimų, gresia administracinė piniginė bauda nuo 80 iki 300 Eur, o už pakartotinį pažeidimą – nuo 300 iki 780 Eur. Du orderių savininkai jau savo kailiu patyrė, kad neverta pro pirštus žiūrėti į policijos duotus nurodymus – jiems skirtos piniginės baudos. 

Orderį gavęs asmuo ir nuo jo nukentėjusysis pareigūnų sprendimą gali apskųsti. Pirmiausia skundas nagrinėjamas rajono policijos komisariate. Mūsų rajono policijos komisariate tokią teisę turi viršininkas Einis Kudžma, Reagavimo skyriaus vadovas A. Bučinskas ir šio skyriaus vyriausioji tyrėja Kristina Daunienė. Jei minėti policijos pareigūnai palieka galioti orderį, galutinį žodį per porą darbo dienų taria teismas. 

Toks atvejis jau fiksuotas mūsų rajone. Pareigūnų sprendimu nepatenkinta smurtautojo auka savo „teisybės“ nerado nei policijos komisariate, nei teisme. Abi teisėsaugos institucijos patvirtino, kad policijos pareigūnai pagrįstai išdavė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.