Įmonė, jos vadovas ir trys ūkininkai dėl fiktyvių prekybos grūdais sandorių bendrai sumokės per 50 tūkst. eurų baudą

Grūdų prekyba užsiimanti Pasvalio bendrovė, jos direktorius bei trys Aukštaitijos ūkininkai išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį dėl finansinio pobūdžio nusikalstamų veikų. Nuteistiesiems į valstybės biudžetą teks sumokėti baudas, bendrai siekiančias daugiau nei 50 tūkst. eurų, pranešė prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aidas Amparavičius.

Uždaroji akcinė bendrovė „Grūdai LT“ ir Pasvalio rajone gyvenantis jos direktoriui R. K. šioje byloje buvo kaltinami dėl didelės vertės turtinės prievolės išvengimo. Minėtai bendrovei ir jos direktoriui, taip pat Biržų rajono ūkininkams R. A. ir A. A. bei Pasvalio rajone ūkininkaujančiam A. Š. buvo pateikti kaltinimai ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Tyrimą atliekantys pareigūnai nustatė, kad 2016–2018 metais į UAB „Grūdai LT“ buhalterinę apskaitą buvo įtraukiamos neįvykusios ūkinės operacijos – didelių kiekių grūdų įsigijimas arba pardavimas. Manoma, kad dalis grūdų buvo įsigyta iš nenustatytų asmenų, o suklastotuose dokumentuose įrašyti tikrovės neatitinkantys duomenys, kad 2 tūkst. 630 tonų grūdų nupirkta iš ūkininkų, jiems sumokant 414 tūkst. 429 eurus. Tokiu būdu nuo bendrovės kasos buvo nepagrįstai nurašyti grynieji pinigai, padidintos bendrovės sąnaudos ir sumokėti mažesni mokesčiai valstybei. Skaičiuojama, kad UAB „Grūdai LT“ 2016–2017 metais į biudžetą nesumokėjo 71 tūkst. 926 eurų PVM mokesčio. Valstybinė mokesčių inspekcija atlieka mokestinį minėtos bendrovės patikrinimą, po kurio nesumokėti mokesčiai bus išieškoti.

Kartu su prekiautoju grūdais R. K. į kaltinamųjų suolą sėdo trys ūkininkai, kurie apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą dalyvaudami fiktyviuose sandoriuose.

Panevėžio apylinkės teismo Pasvalio rūmai vasario 15 d. visus teisiamuosius pripažino kaltais. R. K. skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams, bei baudžiamojo poveikio priemonė – 20 MGL (753 eurų) dydžio įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Juridiniam asmeniui UAB „Grūdai LT“ subendrinus skirta 1000 MGL (37 tūkst. 660 eurų) dydžio bauda.

Ūkininkei R. A. ir jos buvusiam sutuoktiniui A. A. teismas skyrė po 140 MGL (5 tūkst. 272 eurų) dydžio baudą. Pasvaliečiui A. Š. teks sumokėti 90 MGL (3 tūkst. 389 eurų) dydžio baudą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.