Šeštadienį Pasvalyje – tarptautinis „Jawa“ motociklų festivalis

Vargu ar atsiras daug lietuvių, kurie būtų ką nors girdėję apie čekoslovakų verslininką Františeką Janečeką ar Vokietijos kompaniją „Wanderer“. Tačiau jei paryškinsime pirmas dvi pavardės ir kompanijos pavadinimo raides, išryškės abreviatūra, kuri, esu tikras, daugelį skaitytojų mintimis nuneš į svaigulio kupinus jaunystės metus. JAnečekas +„WAnderer“=JAWA.

Taip, taip – ta pati JAWA, kurios pirmieji egzemplioriai nuo konvejerio nuvažiavo 1929 metais Prahoje, o sovietmečiu tapo kultiniu motociklu ir neabejotinu aukštesnį visuomenės statusą parodančiu ženklu. 

Kažkam JAWA – pirmasis motociklas, kažkam – motociklas, kuriuo išmoko važiuoti, o beveik visiems to meto paaugliams – didžiausia viso gyvenimo svajonė, kurią norint pasiekti reikėjo ne tik daugiau nei tūkstančio rublių (tais laikais – labai nemenka pinigų suma), bet ir „blato“ – JAWA anais laikais buvo deficitinė prekė.

Nors dabar JAWA motociklai vis dar gaminami, jie jau nebėra populiariausias mototechnikos gerbėjų pasirinkimas. 

Visgi raudona firmine spalva nudažyti motociklai (o ypač senieji modeliai) turi savo gerbėjų ratą ir jis kiekvienais metais tampa vis gausesnis. 

JAWA fanų klubas veikia Panevėžyje. Jam priklauso ir keli mūsų rajono gyventojai. Panevėžiečiai jau ne pirmus metus organizuoja tarptautinį festivalį „Baltic JAWA“. Šiemet jis persikels į Pasvalį. Kaip pasakojo JAWA fanų klubo prezidentas Tomas Kriukelis, jau dabar į šį šeštadienį vyksiantį renginį užregistruoti 87 motociklai, bet festivalio dieną jų tikimasi sulaukti daugiau nei šimto. 

Jau žinoma, jog į mūsų miestą atvyks motociklininkai iš Lietuvos, Latvijos, Suomijos, Čekijos ir net Indijos. Taip pat laukiama svečių ir iš kaimyninės Lenkijos. 

Šeštadienį nuo 11 iki 11.30 val. motociklų kolona judės nuo svečių namų „Šilas“ Panevėžio, Vilniaus gatvėmis iki Pasvalio kultūros centro. 

Nuo 11.30 iki 14 val. – priešais kultūros centrą veiks JAWA motociklų paroda, vyks įvairios varžybos, bus renkama gražiausia festivalio transporto priemonė. 14 val. festivalio dalyviai sugrįš į svečių namus „Šilas“. 

– JAWA – tai tas motociklas, kuris daugeliui žmonių sukelia nostalgiškus prisiminimus. Kažkas juos turėjo, kažkam yra tekę važiuoti. Tad ši paroda – puiki proga bent mintimis sugrįžti į jaunystės laikus. Be to, galimybė vienoje vietoje pamatyti daugiau nei šimtą JAWA motociklų (iš kurių bus ir labai retų egzempliorių) pasitaiko ne taip ir dažnai. Atėjusieji į aikštę priešais Pasvalio kultūros centrą galės ne tik apžiūrėti motociklus, bet ir stebėti įvairias azartiškas ir daug teigiamų emocijų keliančias rungtis su JAWA, – į šį šeštadienį vyksiantį renginį kviečia Tomas Kriukelis.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.