„Antaninėse ant Mūšos“ pajusite kelionių ir Antano Poškos pamiltos Indijos dvasią

Aidos GARASTAITĖS archyvo nuotr.

Jau šį savaitgalį Saločiuose – laukiama Antaninių šventė. Birželio 17–18 dienomis miestelis prie Mūšos taps kelionių ir visų keliautojų sostine. Šįmet šventė vadinasi „Antaninės ant Mūšos. Nuo Baltijos iki Bengalijos“ ir yra kulminacija visus metus vykusių renginių kraštiečio keliautojo, vieno žymiausių Antanų Lietuvoje – A. Poškos 120-osioms gimimo metinėms atminti. Šeštadienį – įspūdinga laivų regata, indiški šokiai ir kitos linksmybės, sekmadienį Saločių bažnyčioje – šv. Antano atlaidai.

„Kiekviena šventė turi savo veidą. Man smagu, kad Antaninių idėja nemiršta. Darbo yra sočiai… Bet Saločių šventė tikrai skiriasi nuo kitų vasaros festivalių, čia – ne vien užsakyta muzika“, – džiaugėsi „Antaninių ant Mūšos“ idėjininkas dailininkas Boleslovas Tuskėnas. 

Tradicinę šventę rengia, galima sakyti, visas miestelis – seniūnija, bendruomenė, kultūros skyrius ir mokykla, prisideda didieji ir pavieniai rėmėjai, partneriai. Šįmet tarp jų buvo ir jaunųjų filantropų – dar mokykloje besimokantis Antaninių gerbėjas, parėmęs paties sutaupyta šimtine. Jo ir kitų pagalbininkų dėka eisenoje dalyvaus ir regatoje plauks dekoratyvus natūralaus dydžio dramblys! Bus ir daugiau įdomybių… Salotiečiai šventės svečius nukels į Indiją – Antano Poškos apkeliautą ir pamiltą šalį, bei įkvėps kelionių ir pažinimo dvasią. 

Kasmet Antaninės vis kitokios, bet organizatoriai siekia išlaikyti ir puoselėti tradicijas – juk taip tampame istorijos dalimi. Praėjusį savaitgalį salotiečiai arklio traukiamu vežimu ir su dainomis jau apvažiavo bei pasveikino Saločių krašto Antanus ir Antaninas. O Antanines šeštadienį atidarys šventinė eisena (14 val.) nuo Saločių kultūros namų į miestelio aikštę, į kurią kviečiami visi, širdyje jaučiantys aistrą keliauti… Aprangos kodas – „Po pasaulį pasižvalgius“. Pakeliui stabtelėsite pasigrožėti naujuoju gatvės meno kūriniu – B. Tuskėno įamžintomis Antaninių istorijomis ant ambulatorijos sienos. 

Ant Saločių ambulatorijos sienos B. Tuskėno įamžintos Antaninių istorijos. Asmeninio albumo nuotr.

Skirtingų pasaulio šalių dvasią puikiai iliustruos šokiai. Sceną apšildys vietinės „Mėtos“ šokėjos, o į tolimąją Indiją nukels (15 val.) šokio teatras „Natya Devi“ (Vilnius). Teatro vadovė Kristina Luna Dolinina yra humanitarinių mokslų daktarė, Indijoje studijavo hindi kalbą ir šokį, šio emocingo ir dėmesį pritraukiančio meno mokėsi iš klasikinės tradicijos puoselėtojų. Pažinsime margą Indijos mitologijos pasaulį ir šoksime su dievais… 

Daug veiklos turės mažieji keliautojai. Vaikų erdvėje „Mažoji Indija“ (15–18 val.) – profesionalios indiškos tatuiruotės, piešimas ant kūno henna dažais, apyrankių pynimas, lipdymas ir indiškojo drambliuko simbolio kūrimas, linksmosios estafetės, fotografijų paroda, istorijų skaitymas pasitelkiant pojūčius… 

15.30–16.30 val. buvę mokiniai, mokytojai ir visi norintys galės aplankyti kelionių temai ir Antanui Poškai skirtas parodas jo vardo mokykloje. 16 val. koncertuos vietinė kapela „Ont Mūšos“, o esant geram orui – šventinę lėktuvų programą „Pažvelk į dangų“ dovanos Vydas Gabriūnas (16.30 val.). Ypač pasiseks būsimam „Laimingų skaičių“ nugalėtojui – Saločius vakare jis apžvelgs iš karšto oro baliono. 

Saločiai turtingi Mūša – upe, kuri nuo seno buvo svarbi keliaujantiems per Lietuvą. Jos didybę ir grožį atskleis teatralizuota laivų regata „Kinkyk valtį“ (17 val.), į kurią gali registruotis visi, turintys kuo plaukti (skambinti kultūrinių veiklų koordinatorei ir organizatorei Ingridai Užubalei tel. 8 684 38 756). Regatos tema – kelionės ir keliautojai. Reikia pasakyti, jog nors kartą gyvenime laivų regatą Saločiuose pamatyti būtina… 

Laukia dvigubas vakaro koncertas – koncertuos gerai žinomos grupės „Vairas“ (19 val.) ir „Karaliai“ (22 val.). Naktinį dangų spalvins jau pamėgtų lazerių šou „Vidurnakčio magija“ (23.30 val.). 

Tradiciškai svarbiausia Antaninių dalis – sekmadienį 12 val. – tikinčiuosius iš viso rajono ir ne tik sutraukiantys šv. Antano atlaidai Šv. Juozapo bažnyčioje. Iškilmėse skambės Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios mišraus choro (vadovė, vargonininkė Viktorija Morkūnienė) giesmės. Susitikime ant Mūšos!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.