Antradienį prasideda išankstinis balsavimas

Asociatyvi Aidos GARASTAITĖS iliustracija

Savivaldos rinkimų kampanija jau baigia pasiekti finišo tiesiąją. Iki rinkimų likus savaitei, pretendentai į merus, politinės partijos, rinkimų komitetai iš savo propagandos arsenalų traukia „slaptuosius ginklus“, tikėdamiesi sumedžioti neapsisprendusiųjų balsus. Kitą savaitę pasiraitojusi rankoves dirbs ir apygardos rinkimų komisija, nes prasideda išankstinis balsavimas. Apie tai ir kitus rinkėjams svarbius žinotinus dalykus kalbėjomės su rinkimų komisijos pirmininke Vitute Povilioniene bei sekretore Rita Sipavičiene.

Pirmiausia pašnekovės informavo, kad balsuoti iš anksto bus galima jau nuo antradienio – vasario 28-osios. Išankstinio balsavimo vieta nesikeičia – rinkėjai laukiami Savivaldybės rūmų (Vytauto Didžiojo a. 1) Civilinės metrikacijos skyriuje (1 a.) įrengtose balsavimo patalpose nuo 7 iki 20 val. Išankstinis balsavimas tęsis tris dienas – iki ketvirtadienio, kovo 2-osios, 20 val. 

Apygardos rinkimų komisijos vadovė V. Povilionienė priminė, kad išankstinio balsavimo dienomis savo valią gali pareikšti ir kitose savivaldybėse gyvenamąją vietą deklaravę rinkėjai. Pavyzdžiui, Pasvalyje ar kitose rajono vietovėse laikinai apsistoję vilniečiai, kauniečiai, panevėžiečiai ir kitų savivaldybių gyventojai. 

Rinkimų dieną, kovo 5-ąją, minėtos galimybės jau nebebus – visose 35-iose rajono rinkimų apylinkėse galės balsuoti tik Pasvalio rajono savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravę rinkėjai. Svarbu atkreipti dėmesį, kad gyvenamoji vieta turi būti deklaruota ne vėliau, kaip iki šių metų sausio 4 d. Tokia įstatymo nuostata galiojo ir anksčiau. Tai yra savotiškas teisinis saugiklis, padedantis prieš pat rinkimus išvengti dirbtinio „rinkėjų“ antplūdžio, kuris galėtų turėti įtakos jų rezultatams. 

Kovo 1–3 dienomis bus organizuojamas išankstinis balsavimas specialiuose punktuose, kurie veiks Pasvalio ligoninėje, jos skyriuje Joniškėlyje, Pasvalio socialinių paslaugų centre (senelių namuose), Lavėnų socialinės globos namuose.

Kovo 3–4 dienomis rinkimų komisijų nariai atvyks pas namuose balsuojančiuosius. Jų sąrašai sudaryti iš anksto. Teisę balsuoti namuose turi neįgalieji, juos slaugantys ar prižiūrintys asmenys, dėl ligos laikinai nedarbingi asmenys, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai. Jei dėl įvairių priežasčių jų dar neaplankė rinkimų apylinkės komisijos nariai, dar nevėlu kreiptis į komisijos vadovą. 

Jei balsuotojas prieš rinkimus laikinai taps neįgaliuoju, pavyzdžiui, dėl kojos lūžio, tuomet jis taip pat turi kreiptis į savo rinkimų apylinkės komisijos pirmininką. Užpildžius nustatytos formos prašymą, bus galima pilietinę pareigą atlikti namuose. Rinkimų dieną, kovo 5-ąją, balsuoti namuose jau nebebus galima. 

Kovo 5-ąją, sekmadienį, rinkimų apylinkės duris atvers 7 val. ryto. Balsavimas truks iki 20 val. Apygardos rinkimų komisijos pirmininkė V. Povilionienė ir sekretorė R. Sipavičienė sakė, kad keli žmonės kreipėsi pasigedę vadinamųjų rinkėjo pažymėjimų. Jų jau nebebuvo ir per praėjusius Seimo rinkimus. Vietoj rinkėjo pažymėjimo nešiojami kvietimai balsuoti, kurių nereikia neštis į balsavimo apylinkę. 

Tačiau ir jų negavus, visi rinkėjai kviečiami išreikšti savo valią ir nuspręsti, kas vadovaus Savivaldybei ketverius metus. Atėjus į rinkimų apylinkę užtenka pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą – pasą, asmens tapatybės kortelę ir kitus Lietuvoje išduotus dokumentus – vairuotojo, pensininko pažymėjimus ir kt. Svarbu, kad pažymėjime būtų nuotrauka ir asmens kodas. 

Visais rinkimų klausimais galima kreiptis į apygardos rinkimų komisiją tel. 8 668 59 232 arba trumpuoju numeriu 1855.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.