Palėpėje rado nekviestų svečių

Kazimieras Grybė pirties palėpėje aptiko netikėtą radinį. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Panevėžyje gyvenantis ir netoli Krinčino tėvų sodybą prižiūrintis Kazimieras Grybė sekmadienio popietę pirtelėje aptiko netikėtą radinį. 

– Prireikė kažką pasiimti ir užlipau į pirties palėpę. Uždegiau šviesą ir nepatikėjau savo akimis – ties kraigu kabėjo milžiniškas, gero kibiro dydžio vapsvų lizdas.

Vyras pasakojo, kad matęs vasarą po stogu landžiojančias vapsvas, bet net nepagalvojęs, jog jos ten įsikūrė taip „kapitališkai“. – Žinau, jog prie tokių svečių geriau pačiam nesiartinti, nes gali mirtinai sugelti. Tad pirmiausia paskambinau bendruoju pagalbos numeriu 112. Ten man paaiškino, jog jie tokiais dalykais neužsiima ir davė, kaip sakė, Pasvalio „bičių tarnybos“ telefono numerį. Paskambinus paaiškėjo, jog tai jokia ne „tarnyba“, o Pasvalio apylinkių seniūnas Stanislovas Triaba. Jis man pasiūlė susisiekti su jo kolega – Krinčino seniūnu. Taip ir padariau. Dabar laukiu žinių, – vakar sakė ponas Kazimieras. 

Vyras pasakojo internete radęs informacijos, jog tokio dydžio lizduose gali glaustis iki dviejų tūkstančių vabzdžių. Netoli tos vietos, kur širšės lenda po stogu, K. Grybė pastatė gaudyklę – stiklainį su saldintu vandeniu – ir jau spėjo pagauti 45 maždaug trijų centimetrų ilgio vapsvas (sprendžiant iš pirmo žvilgsnio, čia įsikūrę širšuolai – stambiausios Europoje vapsvos). Visgi be profesionalų pagalbos čia nepavyks apsieiti, todėl vyras tikisi, jog Krinčino seniūnija padės atsikratyti nekviestų svečių. 

Galbūt bus sunku patikėti, tačiau nuo širšių įgėlimų kasmet Lietuvoje miršta daugiau žmonių nei nuo gyvačių. Geluonimi vapsva gali įgelti net kelis kartus, todėl šie vabzdžiai itin pavojingi alergiškiems žmonėms. Įgėlus rekomenduojama stebėti organizmo reakciją – pradėjus jausti svaigulį patariama tuoj pat kreiptis į gydytoją. 

Dar blogiau, jei susiduriama su širšuolais, kurie suerzinti gali pulti žmogų. Manoma, kad du trys šio vabzdžio įkandimai gali pražudyti kanopinį gyvūną, širšuolų nuodams alergiškas žmogus gali mirti ir nuo vieno įgėlimo. Laimei, šie vabzdžiai nėra tokie agresyvūs, kaip jų mažosios giminaitės. 

Vapsvų lizdas – nemenko kibiro dydžio. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Ekspertai įspėja, kad jokiu būdu negalima judinti širšių ar vapsvų lizdo, ypač dieną. Taip pat nerekomenduotina ant jų purkšti įvairių priemonių, įsigytų parduotuvėje, nes jų poveikis yra trumpalaikis ir dažnai tik suerzina vabzdžius, taip pat baidyti ar kitaip bandyti jas vyti iš teritorijos. Širšės tik dar labiau įsiutinamos. Be to, prastas sprendimas užsandarinti lizdo angas, kadangi jame būna tik nedidelė dalis širšių ar vapsvų. Sugrįžę vabzdžiai ir neradę, kur įskristi, bus įsiutę ir veršis į kitas patalpas. Be to, tikėtina, kad lizde likusios širšės greičiausiai vis tiek prasigrauš kitą angą.

P. S.

Po to kai ši publikacija pasirodė laikraštyje, sulaukėme dar vieno Kazimiero Grybės skambučio. Vyras pasakojo, kad jam taip ir nepavyko sulaukti pagalbos nė iš vienos „valdiškos“ institucijos.

– Visi siunčia tolyn nuo savęs, o ką daryti nepasako. Kreipiausi į privačią tarnybą, bet jos artimiausias filialas įsikūręs Šiauliuose ir į Pasvalio rajoną jiems važiuoti neapsimoka, – skundėsi K. Grybė. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.