Esminiai finansiniai patarimai, kuriuos jūs privalote žinoti

Ieškote finansinių patarimų, kaip galėtumėte pradėti veiksmingiau valdyti savo pinigus? Puiki mintis! Išmokti valdyti savo finansus nėra lengva. Pirmiausia, reikia apie daug ką pagalvoti. Be to, iš pirmo žvilgsnio gali imti atrodyti, kad visa tai niekuomet nesibaigs – ir iš tiesų, informacijos yra gausybė. Ką jau kalbėti apie mūsų emocijas, kurios turi didelę įtaką klausimams, kurie yra susiję su mūsų asmeniniais finansais!

Taigi, vieni žmonės patiria didžiulį stresą vos tik pagalvoja apie asmeninių finansų valdymą. Kai tuo tarpu kiti negalėtų sugalvoti nieko blogesnio už biudžeto sudarymą. Tačiau, kad ir kaip paradoksaliai tai beskambėtų, daugybė žmonių šiomis dienomis rimtai susimąsto apie naują mados klyksmą, kuris yra kriptovaliutos ar tarpusavio skolinimasis.

Taigi, jei norite išmokti geriau valdyti savo pinigus, pateikiame jums esminius asmeninių finansų valdymo patarimus.

Kaip geriau valdyti savo pinigus?

Pradėkime nuo asmeninių finansų pagrindų. Žemiau pateikti keli svarbiausi pinigų valdymo patarimai, padėsiantys suformuoti pagrindus.

Suformuokite biudžetą

Tai, ko gero, pats svarbiausias finansų valdymo patarimas: sudarykite biudžetą (ir jo laikykitės!).

Rašytojas Johnas C. Maxwellas puikiai paaiškina biudžeto sudarymą: „Biudžetas – tai nurodymas savo pinigams, kur jie turi keliauti, užuot stebintis, kur jie dingo.“

Naudokitės biudžeto valdymo programėlėmis

Išmokti sudaryti biudžetą – nelengva užduotis, tad kodėl gi sau jos nepalengvinus?

Dar vienas svarbus asmeninių finansų valdymo patarimas – naudoti biudžeto sudarymo programėles. Tokios programos gali labai reikšmingai palengvinti visą procesą. 

Sukurkite finansinį kalendorių

Šis asmeninių finansų patarimas nėra toks baisus, kaip iš pirmo žvilgsnio jums galėjo pasirodyti. Norėdami sukurti finansinį kalendorių, nustatykite priminimus svarbioms finansinėms užduotims, pavyzdžiui, ketvirčio mokesčių mokėjimui ir kredito ataskaitos patikrinimui. Šis paprastas finansinis patarimas gali padėti išvengti daugybės rūpesčių ateityje.

Sekite savo turto vertę

Jūsų grynoji turto vertė yra bendra jūsų turto suma, iš kurios atimta bendra jūsų skolų suma. 

Pavyzdžiui, sakykime, kad banke turite 1 000 EUR, 1 000 EUR vertės automobilį ir 500 EUR kredito kortelės skolą. Jūsų turto vertė yra 2 000 EUR, o skolos – 500 EUR. Taigi, bendra jūsų grynoji turto vertė yra 1 500 EUR.

Stebėkite savo grynąją turto vertę ir stenkitės ją didinti. Jei turite daugybę skirtingų paskolų, neretai grynoji turto vertė gali būti ir -100 000 EUR. Tačiau tokiu atveju nepulkite į paniką – tiesiog ženkite po vieną žingsnį.

Asmeninių finansų patarimai skolų valdymui

Dabar susipažinkime su keliais paprastais pinigų valdymo patarimais, kurie padės jums susidoroti su savo turimomis skolomis.

Aiškiai žinokite, kokia yra jūsų turima skola

Pradėkite nuo to, kad užsirašytumėte bendrą visų skolų sumą, taip pat palūkanų normas, minimalias mėnesines įmokas ir visus paskolų grąžinimo terminus. Tuomet nuolat atnaujinkite šį savo suformuotą dokumentą. Ir atminkite, kad žinios yra didelė finansinė galia!

Supraskite palūkanų normas

Palūkanų normos yra labai reikšmingos. Nuo jų priklauso, kurias skolas reikia grąžinti pirmiausia ir kurių kredito kortelių turėtumėte vengti. Jos taip pat padeda suprasti, kaip veikia skola – sudėtinės palūkanos yra ypač žiaurios. Net Albertas Einšteinas pastebėjo šios sąvokos svarbą: „Sudėtinės palūkanos yra aštuntasis pasaulio stebuklas. Kas jas supranta, tas uždirba; kas nesupranta, tas moka.“ Taigi, įsitikinkite, kad suprantate palūkanų normas, kurios daro įtaką jūsų finansams. Jei planuojate imti būsto paskolą, būtinai pasinaudokite būsto paskolos skaičiuokle, tam, kad tiksliai žinotumėte kiek mokėsite bankui. Išsamią būsto paskolos skaičiuoklė galite rasti čia.

Grąžinkite savo skolas

Sprendžiant skolų problemą yra dvi pagrindinės asmeninių finansų strategijos:

  • Sniego lavina: Pirmiausia susitelkite į skolų su didžiausiomis palūkanomis grąžinimą. Šiuo metodu siekiama sumažinti bendrą grąžintinų pinigų sumą.
  • Sniego gniūžtė: Skirkite daugiausia dėmesio tam, kad pirmiausia grąžintumėte mažiausią skolą, neatsižvelgdami į palūkanų normas. Nors iš viso galite sumokėti daugiau, nuolatos augančios finansinės galios ir didesnių pasiekimų jausmas gali jums padėti greičiau grąžinti skolas.

Asmeninio kredito reitingo gerinimo patarimai

Pateikiame keletą patarimų apie pinigus, kurie padės priversti kreditą dirbti jūsų naudai, o ne prieš jus.

Venkite skolų, tačiau išsiaiškinkite viską apie paskolas

Štai vienas esminis asmeninių finansų patarimas: venkite skolų. Kaip sakė trečiasis JAV prezidentas Tomas Džefersonas: „Niekada neišleiskite pinigų, kol jų neturite.“

Vis dėlto kai kuriais atvejais naudojimasis kreditu gali būti prasmingas. Kai jis naudojamas efektyviai, gali padėti įsigyti namą, automobilį ar padengti medicinines išlaidas. Tačiau neatsakingai naudojamas kreditas gali jus nugramzdinti į skolų liūną, kuris atims iš jūsų norimą stabilią finansinę ateitį. Taigi, kad ir ką darytumėte, įsitikinkite, kad labai gerai suprantate, kaip veikia kreditas.

Sekite savo asmeninį kredito reitingą

Jūsų asmeninis kredito reitingas gali turėti didžiulę įtaką jūsų galimybėms išsinuomoti būstą, įsigyti automobilį, gauti būsto paskolą ar net pasinaudoti lizingo paslaugomis. Todėl labai svarbu suprasti, kaip veikia kredito reitingas, ir reguliariai jį tikrinti.

Patarimai kaip sutaupyti

Joks asmeninių finansų patarimų sąrašas nebūtų išsamus, jei nebūtų kalbama apie taupymą. Taigi, pateikiame keletą patarimų, kaip sukaupti daugiau santaupų.

Sukurkite taupymo planą

Prancūzų rašytojas ir pilotas Antuanas de Sent Egziuperi (Antoine de Saint-Exupéry) yra pasakęs: „Tikslas be plano tėra tik noras“. Sukurdami taupymo planą (ir – atspėjote – jo laikydamiesi) paverskite savo norus tikslais. Nustatykite, kam taupote ir kiek planuojate sutaupyti kas mėnesį. Tada pasistenkite išsiugdyti kasmėnesinio pinigų atidėjimo ritmą.

Pasinaudokite 50/30/20 taisykle

Jei sunkiai sekasi planuoti biudžetą ir taupyti, apsvarstykite galimybę vadovautis JAV senatorės Elizabeth Warren 50/30/20 taisykle. Jos esmė – išleisti savo pajamas tokiu būdu:

  • 50 % išlaidų skirkite savo poreikiams, pvz., maisto produktams, būstui, komunalinėms paslaugoms ir sveikatos draudimui.
  • 30 % – savo norams, pvz., vakarienei, apsipirkimui ir pomėgiams.
  • 20 % – santaupoms, pvz., santaupoms nenumatytiems atvejams, studijų fondui arba pensijų planui.

Pirmiausia „sumokėkite“ sau

Labai naudingas patarimas: pirma taupykite, o paskui išleiskite tai, kas liko. Bene geriausiai apie tai yra pasakęs asmeninių finansų ekspertas Dave’as Ramsey: „Taupymas turi tapti prioritetu, o ne tik mintimi. Pirmiausia mokėkite sau.“

Atskirkite savo santaupas

Jei santaupas laikote savo atsiskaitomojoje sąskaitoje, didelė tikimybė, kad retkarčiais leisite sau prie jų prisiliesti. Išvenkite šios dažnai daromos klaidos susikurdami atskirą taupomąją sąskaitą. Be to, kai kurie bankai už taupomosiose sąskaitose laikomus pinigus moka nedideles palūkanas.

Sumažinkite patiriamas išlaidas

Nesvarbu, kiek uždirbate, jei viską išleidžiate. Taigi, stenkitės sumažinti savo patiriamas išlaidas, kad padidintumėte pinigų sumą, kurią galite sutaupyti ir investuoti kiekvieną mėnesį.

Galite sutaupyti pinigų didelėms išlaidoms, pvz., būstui, sumažindami jį arba persikeldami į mažesnį, arba persikeldami į pigesnį rajoną. Arba galite sumažinti išlaidas, kurias išleidžiate apsipirkimui ir maistui.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.