Ar žinote kokia dabar galiojanti nuotekų valymo įrenginių įrengimo tvarka? Susipažinkite.

Nors pagal statybos techninį reglamentą nuotekų valymo įrenginiai priskiriami prie nesudėtingų statinių, nuo šių metų pradžios pasikeitė jų įrengimo tvarka. Aplinkos ministerijos koreguotų įstatymų dėka nuotekų valymo įrenginiams nereikės gauti statybos leidimų ir vykdyti statybų užbaigimo procedūrų išskyrus tuos atvejus, kuomet jos įrengiamos miestų ribose, saugomose kultūros paveldo objektų teritorijose.

Dėka šių pakeitimų bus ne tik ženkliai sumažinta biurokratinė našta ir kaštai tiems, kas neturi galimybės prisijungti prie centralizuotų nuotekų valymo sistemų, bet ir bus gerinama apgyvendintų teritorijų ekologinė būklė. Paskaičiuota, kad gyventojai sutaupys nuo 400 iki 600 eurų projekto parengimui, o tuo pačiu bus taupomi savivaldybių administraciniai resursai projekto derinimui.

Kokiais atvejais nuotekų valymo įrenginiui leidimo reikės?

Jei nuotekų valymo įrenginio statybos planuojamos mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, apsaugos zonoje ar vietovėje ir kitose zonose, kur leidžiama statyba pagal Saugomų teritorijų įstatymą.

Nors yra labai stipriai raginama ir skatinama jungtis prie centralizuotos nuotekų sistemos, intensyviai lengvinamas biurokratinis procesas, tačiau tai padaryti ne visuomet yra įmanoma. Tais atvejais jums prireiks individualios nuotekų tvarkymo sistemos. Todėl pasirinkite patikimus partnerius, kurie išanalizuos jūsų poreikius, jūsų sklypą ir patars kokį įrenginį geriausia išsirinkti, bei konsultuos dėl jo įrengimo.

Kasyba.com komanda pasidalino, į ką svarbu atkreipti dėmesį norint įsirengti nuotekų valymo sistemą savo sklype:

  • Nepamirškite, jog įrenginėjant nuotekų valymo įrenginį, mažiausias leistinas atstumas nuo kaimyno gyvenamojo namo yra 8 metrai, o nuo kaimyno sklypo ribos privalu išlaikyti 3 metrų atstumą.
  • Jei atstumai neišlaikomi, reikalingas besiribojančių sklypų (teritorijų) savininkų ar valdytojų rašytinis sutikimas.
  • Būtina įvertinti ar sklype bus tinkamos sąlygos išvalytų nuotekų išleidimui į aplinką, mat ne visur gamtinės sąlygos tam tinkamos.
  • Renkantis nuotekų valymo įrenginį reikėtų įvertinti, kiek žmonių gyvena ir lankosi namų ūkyje, ar jie gyvena nuolat, ar tik vasarą (pavyzdžiui, sodybose). Pagal tai išsirinksite ne tik įrenginio tipą, bet ir tūrį. Tinkamai pasirinkę valymo įrenginį – neturėsite papildomų rūpesčių dėl rūpesčio juo.
  • Individualūs buitinių nuotekų valymo įrenginiai privalomai turi būti sertifikuoti pagal ES sistemą.

Kodėl turite pasirūpinti nuotekų tvarkymu?

Tikrai yra atvejų, kuomet įsirengdami namą arba sodybą atokiau nuo centralizuotos nuotekų tvarkymo sistemos žmonės dažnai numoja ranka į atsakingą buitinių nuotekų tvarkymą. Tačiau taip daryti tikrai neverta, nes teisės aktuose labai aiškiai numatyta, kaip jas turi tvarkyti individualių namų ūkiai.

Jei buitinės nuotekos patenka tiesiog į gruntą yra labai stipriai teršiama aplinka, keliama grėsmė gamtai ir žmonių sveikatai dėl į aplinką išleidžiamų kenksmingų medžiagų. Įstatymai savo nuotekų netvarkantiems namų ūkiams, numato pasikartojančias administracines baudas iki kol trūkumai yra pašalinami.

Jeigu trūksta žinių kaip išsirinkti ar įsirengti, ar domina nuotekų valymo įrenginių kaina, o galbūt tiesiog reikia patarimo kokio gamintojo, bei kokio dydžio įrenginius pasirinkti – susisiekite su Kasyba.com atstovais, kuriems nuotekų valymo įrenginiai yra kasdienybė jau beveik 20 metų, gausite visą reikiamą informaciją ir kainas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.