Atsiskleidė virtuvės šefo ir vaikų bendrystė, kurią turėtume išvysti televizijos ekrane

„Gelbėkit vaikus“ idėja Pasvalyje subūrė šią komandą: (sėdi) Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Edita Breimerė, Jolanta Ajutienė, Ligita Jankauskienė, Gustas Jankauskas, Ruslanas Puskepanis, (stovi) Renata Kopačevskienė, Edita Murauskienė, Gražina Sakalauskienė, Audra Stankevičienė. Aidos GARASTAITĖS
nuotrauka

– Čia aš tau nupiešiau. Nuotrauką susiieškojau internete, – „Gelbėkit vaikus“ organizacijos Pasvalio dienos centro „Visada kartu“ lankytoja ketvirtokė Monika Morkvėnaitė virtuvės šefui salotiečiui Ruslanui Puskepaniui dovanoja nupieštą jo portretą. 

– Dar tokio gražaus neturėjau. Vieną įrėmintą reikėtų pasikabinti kavinėje, o kitą – namuose, – šypsosi Ruslanas ir Monikai įteikia dailiai supakuotą savo pagamintą skalsų sumuštinį, o visa tai nufilmuojama. 

Gegužės 29 dieną per LNK televiziją bus transliuojamas paramos koncertas, skirtas palaikyti „Gelbėkit vaikus“ organizacijos Dienos centrus, kurių Lietuvoje veikia apie pusšimtį. 

Tai atskleidė į Pasvalį atvykusi viena paramos koncerto laidos rengėjų ir organizacijos „Gelbėkit vaikus“ ambasadorė Daiva Tamošiūnaitė-Budrė. Šio koncerto metu bus parodyta siužetų ir iš mūsų rajono. 

Monika nupiešė virtuvės šefą Ruslaną. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

Kaip Ruslanui gimė idėja Pasvalio kultūros centro pastate įsikūrusioje „PKC cafe“ kavinėje prigaminti skalsių sumuštinių ir per organizaciją „Gelbėkit vaikus“ išdalinti rajono vaikams? 

– Sėdėjau namie ir galvojau, kad staiga restoranuose, kavinėse nebeliko nei vakarienių, nei degustacijų, jokių susitikimų. Nieko nebeliko, nieko negaliu daryti, o labai noriu ką nors veikti, – būseną atskleidžia Ruslanas. 

Artėja Vaikų gynimo diena, o šis garsus virtuvės šefas bendradarbiauja su organizacija „Gelbėkit vaikus“: 

– Dar mokydamasis norėjau būti savanoris, bet anuomet Pasvalyje nebuvo tokios tradicijos.

Virtuvės šefas Ruslanas užsuko pas Airidą, Akvilę ir jų mažąjį
broliuką Matą.
Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

Ruslanas prisiminė, kad prieš kelerius metus su „Gelbėkit vaikus“ ambasadore Daiva Tamošiūnaite-Budre susipažino Biržuose, „Pilies skliautų“ kavinėje: 

– Aš buvau degustacinės vakarienės šefas, o Daiva šio renginio vedėja. Ji pakvietė į laidą. Taip ir užsimezgė mūsų bičiulystė. 

Praėjusį rudenį Pasvalyje, „PKC cafe“ kavinėje, buvo surengta degustacinė vakarienė, per kurią surinkti pinigai skirti Žilpamūšio vaikų dienos centrui. Tuomet virtuvėje irgi sukosi Ruslanas, o viena renginio vedėjų buvo iš Vilniaus atvykusi Daiva. 

Ji išsitaria, jog šią labdaringos degustacinės vakarienės idėją Pasvalyje gal būtų tęsę ir pavasarį, tačiau visus planus sujaukė paskelbtas karantinas. 

Dėl to į gegužės 29-ąją buvo nukeltas ir per LNK transliuojamas gerokai anksčiau turėjęs vykti „Gelbėkit vaikus“ paramos koncertas. 

– Šis koncertas mums tiesiog būtinas, nes parama dabar gyvybiškai svarbi. Organizacija „Gelbėkit vaikus“ šeimoms ir vaikams padeda net sunkiausiomis karantino sąlygomis: Dienos centrai tapo maisto perdavimo punktais, o socialinė bei emocinė pagalba šeimoms teikiama nuotoliniu būdu, – dar karantino pradžioje spaudai kalbėjo „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė. 

Dienos centro lankytojas Tadas. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

– Su Pasvalio rajonu šią organizaciją sieja bene daugiausia ryšių, nors pati esu plungiškė, – pastebi Daiva Tamošiūnaitė-Budrė. 

Ji prisiminė praėjusių metų pabaigoje Pasvalyje surengtą tradicinį mūsų rajono mero labdaros vakarą, kuriame surinkti pinigai buvo skirti būtent organizacijai „Gelbėkit vaikus“. 

– Praėjusią vasarą filmavome Pasvalio dienos centrą, kuris buvo pilnas vaikų. O dabar jį radome tuščią, – Daiva atskleidė kurianti siužetą, kaip sekasi išgyventi per karantiną. 

Tad mielai palaikė virtuvės šefo Ruslano Puskepanio idėją prigaminti skalsių sumuštinių ir juos išdalinti vaikams. 

– Esame dėkingi rėmėjams: daržovių davė verslininkas Aurelijus Želvys, miltų – „Grūdmalta“, kiti produktai ir virtuvė – „PKC cafe“ šeimininkės Editos Breimerės, gražiai supakavo Ligitos Jankauskienės gėlių dizaino studija, – Ruslanas pasakojo, kad jų komanda „PKC cafe“ virtuvėje viską gamino – nuo duonos kepimo iki estetiško supakavimo, skalsiems sumuštiniams naudojo ir itališką pesto, šoninę, vištieną… 

Ruslanas tarsteli, jog Amerikoje daug kas tokius daro, tačiau Pasvalyje visai nauja. 

Beje, į Lietuvą iš Amerikos jis spėjo grįžti jau karantino pradžioje, prieš tai suorganizavęs didžiulį paramos renginį. Jo metu surinktos lėšos buvo skirtos Amerikos ligoninei, gydančiai onkologinėmis ligomis sergančius vaikus. Kovo 15- ąją vyko renginys, o po dviejų parų turėjo išskristi į savo kraštą. Taigi per karantiną virtuvės šefo darbai nutrūko. Tačiau ir namuose kyla įvairių minčių. 

Vaikų dienos centro socialinės darbuotojos Edita ir Audra aplankė
Vytautę ir Deivydą.
Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

O Ruslano idėjai prigaminti vaikams sumuštinių tuoj pritarė Edita Breimerė iš „PKC cafe“. „Gelbėkit vaikus“ organizacijos ambasadorė Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, rodos, tokią paprastą mintį išplėtojo iki televizijos laidos siužeto. 

– Su trim padėjėjais pagaminau šešiasdešimt skalsių sumuštinių, o kam ir kaip išdalinti, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ darbuotojų rūpestis, – šypteli virtuvės šefas. 

Ir rūpinosi Pasvalio dienos centro „Visada kartu“ darbuotojos Audra Stankevičienė, Edita Murauskienė, „Gelbėkit vaikus“ Pasvalio struktūrinio padalinio pirmininkė Gražina Sakalauskienė. 

Sumuštiniais nutarta pavaišinti visus 26 Pasvalio vaikų dienos centro lankytojus, dar teko jų broliams ir sesėms. 

Šį centrą „Visada kartu“ lanko miesto ir aplinkinių kaimų mokiniai. Nemažai jų mokosi Pasvalio muzikos mokykloje, taip pat dailės. Tad patogu čia užsukti prieš kitus užsiėmimus. Darbuotojos tik apgailestavo, kad per karantiną bendrauti tenka vien socialiniuose tinkluose arba telefonu. Ir su vaikais, ir su tėveliais. 

Tačiau gyvo bendravimo kaip ir nėra. Vis dėlto Monika su mama atbėgo, kad virtuvės šefui Ruslanui įteiktų nupieštą jo portretą… 

Ruslanas prisiminė maždaug prieš metus organizuotą susitikimą Mariaus Katiliškio bibliotekoje, kuriame dalyvavo ir šio centro „Visada kartu“ vaikai.

Beje, Ruslanas kalbėjo, kaip svarbu neišskirti vaikų, iš kokių jie šeimų. O Pasvalio dienos centras toks ir yra – jį gali lankyti visi norintieji. 

– Iš pradžių norėjau būti darželio auklėtojas, vėliau – mokytojas. Bet dabar užtenka retkarčiais Pasvalio Lėvens mokykloje pamokyti gaminti, – šypteli virtuvės šefas. 

Vaikai žavi nuoširdumu ir paprastumu. Tarkim, gimtadienio proga centro darbuotojoms paberia išminties perliukų: „Jūs einate senyn, o vaikai – jaunyn“, „Jūs esat pati geriausia mokytoja, atsiprašau, ką blogo esu padariusi“… 

Nors ir karantinas, tačiau organizacija „Gelbėkit vaikus“ vis tiek sulaukia rėmėjų. 

– Gavome paramos iš „Rūtos“ fabriko, „Lidl“ ir „Maxima“ prekybos centrų, taip pat iš Vilniaus atkeliavo knygų, – čekius apsipirkti ir naujas knygas pavarto Gražina Sakalauskienė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.