Kraupi atomazga po kelių nežinios dienų

Pumpėnų biblioteka liko be darbuotojo. Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Antradienio popietę Pumpėnų gyventojus sukrėtė siaubinga žinia – savo sodyboje  miestelio centre, Ąžuolyno aikštėje, rasta nužudyta 55 metų bibliotekininkė Virginija Č. Apie 16 val. moters lavonas su durtinėmis žaizdomis rastas jos sodybos malkinėje. Antradienio naktį Panevėžyje, viešojoje vietoje, apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sulaikė įtariamąjį – 20-metį pumpėnietį R. N. Per spaudos konferenciją Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotojas Mindaugas Ambraziūnas pranešė, kad pirminės apklausos metu įtariamasis savo kaltę pripažino.  „Kiek turime duomenų, nusikaltimo motyvas gali būti susijęs su turtu, pinigais. Įtariama, kad buvo naudoti įrankiai, su kuriais galima sužaloti žmogų. Įrankis ieškomas. Kol kas yra sulaikytas vienas įtariamasis ir tyrimo eigoje tikimės atsakyti į tą klausimą, ar buvo daugiau įtariamųjų, ar ne“, – kalbėjo viršininko pavaduotojas M. Ambraziūnas. Pareigūnas minėjo, kad tikslią mirties priežastį nustatys teismo medicinos ekspertai, tačiau neabejojama, kad moteriai gyvybė buvo atimta smurtiniu būdu. Panevėžio apskrities VPK viršininko pavaduotojas sakė, kad žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, esą žudikas savo auką paslėpė išrengtą, „nėra visiška tiesa“.

Į seminarą nebeatvyko

Paskutinį kartą Virginiją savo darbovietėje – Pumpėnų miestelio ir gimnazijos bibliotekoje – kolegos matė praėjusio ketvirtadienio pavakare. Biblioteka dirba iki 19 val. Maždaug tą pačią valandą ji paskambino Kriklinių bibliotekininkei Ritai Vasiliauskienei ir sutarė kartu kitą dieną, lapkričio 23-iąją, vykti į Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje organizuotą kaimų bibliotekininkų seminarą. „Susitarėme, kad 8.10 val. atvažiuosiu į Pumpėnus ir sustosiu prie jos namo. Tačiau į telefono skambučius Virginija nebeatsakė, nors girdėjosi geras signalas. Vėliau jis nuslopo. Kiemo vartai buvo užsklęsti. Palaukusi pusvalandį išvažiavau, nes bibliotekoje turėjau būti 9 valandą“, – pasakojo R. Vasiliauskienė.

Bibliotekininkės nusistebėjo seminare neišvydusios savo pareigingumu garsėjusios kolegės. Tačiau penktadienį niekam  į galvą nešovė mintis, kad Virginijai gali kažkas bloga atsitikti. 

Pirmadienį Virginijos irgi niekas darbe dar nepasigedo, juolab kad į Pumpėnų biblioteką galima patekti ne per pagrindines gimnazijos duris. Bibliotekininkės paiešką  gimnazijos darbuotojai  pradėjo antradienio rytą  ir apie tai informavo jos artimuosius – Pumpėnuose gyvenantį brolį ir Pasvalyje gyvenančią seserį.

Įtarimą sukėlė naktį deganti šviesa

Artimiausia velionės kaimynė – daugiau kaip prieš dvejus metus į Pumpėnus atsikrausčiusi Malvina Janovič. „Labai darbšti ir tvarkinga moteris. Retkarčiais viena kitą aplankydavome, pasikalbėdavome bendromis temomis. Tad buvusią kaimynę galiu minėti tik gerais žodžiais“, – kalbėjo romų tautybės moteris. Ji negalėjo tiksliai pasakyti, kada paskutinį kartą matė kaimynę. Nors judviejų namai yra vienas šalia kito, tačiau M. Janovič nieko įtartino nepastebėjo ir negirdėjo ketvirtadienio vakarą ar naktį, kada, tikėtina ir įvyko šiurpi žmogžudystė. „Naktį iš pirmadienio į antradienį prabudau, nes šuniukas prašėsi į lauką. Atsikėlusi nustebau pamačiusi, kad iš Virgutės kambario sklinda šviesa. Laikrodis rodė kelias minutes po trijų. Mudu su septyniolikmete dukra labai nusistebėjome ir sunerimome, kadangi anksčiau nėra tekę matyti, kad tokiu metu kaimynė dar nemiega“, – toliau pasakojo Malvina. Išleidusi laukan augintinę, ji su dukra nuėjo miegoti.

Antradienį apie 11.30 val. pas M. Janovič atėję bibliotekininkės brolis ir sesuo teiravosi, ar nepastebėjusi kaimynės, nes jau kelios dienos neatsiliepia į telefono skambučius. Į namo vidų artimieji pateko išėmę langą. „Aš pati paieškoje nedalyvavau, tačiau girdėjau, kad kambariuose  rado išmėtytus daiktai, kaimynės kūnas aptiktas malkinėje. Girdėjau, kad kojos buvo surištos laidu. Labai gaila gero žmogaus“, – kalbėjo nužudytosios kaimynė.

Nužudyta Pumpėnų bibliotekininkė gyveno miestelio centre. Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Kaip jau minėjome, Panevėžio apskrities VPK pareigūnai greitai sulaikė asmenį, kuris, kaip įtariama, įvykdė sveiku protu nesuvokiamą nusikaltimą. Sulaikyto 20-mečio pumpėniečio R. N. ankstesnė veikla byloja, kad jam jokios moralės ir teisės normos neegzistuoja. Neprognozuojamu elgesiu jis  pasižymėjo dar tebesimokydamas Pumpėnų gimnazijoje. Anksčiau jis buvo teistas už nusikaltimą prieš nuosavybę, o  praėjusiais metais Pumpėnuose padegė gyvenamąjį namą. Už tai  teismas skyrė  R. N. lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Vakar lankydamiesi Pumpėnuose girdėjome kalbas, kad R. N. velionės namuose kartkartėmis atlikdavo ūkiškus darbus. Kiek tuose pasakymuose yra tiesos, bus nustatyta ikiteisminio tyrimo metu.

Teismas sprendžia dėl kardomosios priemonės paskyrimo sulaikytajam. Už tyčinį nužudymą, priklausomai nuo aplinkybių, jam gresia laisvės atėmimas iki 20 metų.

Labai mylėjo savo darbą

Pakalbinome Pumpėnų seniūnę Reginą Rapkevičienę ir gimnazijos direktorių Alvydą Matuzevičių. Pašnekovai tvirtino, kad Virginija labai mėgo savo darbą, kurį stengėsi atlikti itin kruopščiai. Pumpėnietė  baigė tuometę Žemės ūkio akademiją ir ilgą laiką dirbo Žemėtvarkos skyriaus Pumpėnų padalinyje. Jį panaikinus, kurį laiką dirbo buhaltere privačioje įmonėje.

Galima teigti, kad Virginija  savo pašaukimą atrado bibliotekininkės profesijoje. Nuo 2010-jų liepos ji tapo Pumpėnų mokyklos bibliotekininke, o nuo 2015-ųjų pabaigos – jungtinės Pumpėnų miestelio ir gimnazijos bibliotekininke. Moteris aukščiausiais balais neakivaizdiniu būdu baigė naujos specialybės studijas Šiaulių valstybinėje kolegijoje. Apie jos organizuotus susitikimus Pumpėnų bibliotekoje su knygų autoriais ir kraštiečiais  ne kartą rašė ir „Darbas“. Būdama plačios erudicijos, ji stengdavosi nepraleisti nė vieno reikšmingesnio kultūros renginio.

Virginija gyveno viena. Jos dukra dirba Jungtinėje Karalystėje, o sūnus, anksčiau taip pat dirbęs užsienyje, gyvena Klaipėdoje. Šviesaus atminimo Pumpėnų bibliotekininkės gedi vaikai, mama, sesuo, brolis ir visi ją pažinojusieji žmonės.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.