Tarp geriausių „Dainų dainelės“ atlikėjų – trys puikūs mūsų solistai

Dainavimo mokytoja Daiva Garlauskienė, „Dainų dainelės“ solistai Kornelijus Bružas, Andreja Konstantinovaitė, Rytis Kvedarauskas ir akompaniatorė Vijolė Eidukaitė. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Šalies konkurse „Dainų dainelė“ per Lietuvos televiziją pamatysime tris Pasvalio muzikos mokyklos solistus: Andreją Konstantinovaitę (su mišriu vokaliniu ansambliu), Kornelijų Bružą ir Rytį Kvedarauską. Jų mokytoja – Daiva Garlauskienė, akompaniatorė – Vijolė Eidukaitė.

Šie rezultatai paaiškėjo, kai buvo išklausyti ir įvertinti visų Lietuvos zonų dainininkai.

Mūsų zonos etapas vyko Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokykloje. Pasirodė trisdešimt septyni solistai ir kolektyvai iš Kupiškio, Rokiškio, Pasvalio ir Biržų. Mūsų rajonui atstovavo dešimt tokių kolektyvų bei solistų.

Dainininkų pasirodymus vertino kompetentinga komisija: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos chorinio dirigavimo katedros vedėjas Dainius Puišys, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos gabių menui vaikų centro vedėjas Žilvinas Meškuotis, Pasvalio muzikos mokyklos direktorė Bronislava Mainonienė bei kitų muzikos mokyklų vadovės.

Iš visų zonos dainininkų pačiu aukščiausiu balu įvertintas joniškėlietis solistas Rytis Kvedarauskas. Beje, jis pasirodė paskutinis jau vakare po šeštos valandos. Juokaujame, kad koncertai, operos paprastai vakare ir vyksta, o rytą balsas dar miega.

Solistė Andreja Konstantinovaitė (kairėje) su mišriu vokaliniu ansambliu. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Solistas Kornelijus Bružas prieš ketverius metus jau buvo tarp geriausių „Dainų dainelės“ atlikėjų ir koncertavo su Lietuvos televizijos muzikos grupe. Vėliau dėl balso mutacijos vieną „Dainų dainelę“ praleido, o dabar aukštas žavus vaikinas vėl sėkmingai kopia ant scenos ir galbūt karjeros laipteliais.

– Man dainavimas – laimė, – paprastai sako Kornelijus, seniai svajojantis apie operos solisto kelią ir namuose daugiausia klausantis klasikinės muzikos, ypač pasaulio operos grandų.

O solistas Rytis prisipažįsta, kad jam dainavimas – atsipalaidavimas ir džiaugsmas, gal todėl jis svajoja dainuoti operetėje. Be to, norėtų kitus mokyti dainavimo.

Tik mažoji solistė Andreja dar kukliai nutyli savo svajones. Ji dainuoti pradėjo ir „Dainų dainelės“ konkursui pasiruošė per tris mėnesius. Ir sėkmingai pateko tarp geriausių atlikėjų.

Visi pastebi, kad Andreja scenoje – labai artistiška, o pati mergaitė išsitaria, jog ji mėgsta dainuoti ir groti.

Nemažai yra atlikėjų, kurie techniškai nepriekaištingai dainuoja, tačiau dar daugiau patraukia ir žavi žiūrovą perteikiamos emocijos bei artistiškumas.

Taigi į dainininko sėkmės formulę supuola itin daug – aišku, talentas, didelis noras, be galo daug darbo, geras mokytojas, puikus akompaniatorius…

– Taip jau sakoma: kai puikiai sekasi, tai jau iš Dievo; kai blogiau pasirodo, tuoj klausia, o kas jį moko, – pastebi Pasvalio muzikos mokyklos direktorė Bronislava Mainonienė.

– Šie dainininkai – apskritai įdomios asmenybės, ateitį siejančios su dainavimu, nors Kornelijus baigia saksofono klasę, o Andreja ir Rytis mokosi akordeono. Dainavimas – jau kaip trečias instrumentas, papildomas užsiėmimas, – paaiškina dainavimo mokytoja Daiva Garlauskienė.

Ir čia dažniausiai viskas prasideda nuo choro, kur pastebimi talentai, kur tiesiog atsidaro balsai. Todėl nereikėtų į chorą numoti lengva ranka. Juk solistai Andreja ir Kornelijus taip pat atėjo būtent iš choro.

Solistui Kornelijui Bružui akompanuoja Vijolė Eidukaitė. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Daiva Garlauskienė prisipažino, kad beveik per keturiasdešimt darbo metų su solistais vaikinais tenka dirbti pirmą kartą, jie vieninteliai pasirodė ir zonos „Dainų dainelėje“:

– Su vaikinais kitoks darbas, kitokia balso specifika, taigi dabar aš pati mokausi. Labai saugau jų balsus, nes tai pats jautriausias instrumentas. Be to, turime nuostabią akompaniatorę, tiesiog fortepijono fėją Vijolę Eidukaitę, kuri mums aukoja savo laiką. Juk repetuodavome vakarais net iki aštuntos valandos. Paskui visi keturi romantiškai išeidavom į jau ištuštėjusį miestą…

Solistas Rytis Kvedarauskas prisipažįsta, kad jam dainavimas – atsipalaidavimas ir džiaugsmas. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

„Dainų dainelės“ konkurso dalyviai turėjo atlikti po tris kūrinius – privalomą lietuvių liaudies dainą ir dvi pasirinktas skirtingo charakterio dainas.

O tinkamai pasirinktas kūrinys, estetiška sceninė išvaizda irgi lemia sėkmę.

Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkursas „Dainų dainelė“ – vienas unikaliausių, daugiausia dalyvių pritraukiančių, ilgametes tradicijas turinčių ir tęsiančių šalies muzikinių renginių. „Dainų dainelė“ siekia puoselėti dainavimo kultūrą, skatinti gabių vaikų meninę saviraišką, atrinkti geriausius šalies jaunuosius solistus ir vokalinius ansamblius. Dar nuo 1974 metų rengiamas „Dainų dainelės“ konkursas į profesionalaus muziko kelią atvedė ne vieną šiandien žinomą Lietuvos dainininką.

Projekto iniciatoriai ir rengėjai: Švietimo ir mokslo ministerija bei Lietuvos radijas ir televizija. Nuo 1998-ųjų Švietimo ir mokslo ministerijos pavedimu „Dainų dainelę“ organizuoja Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla.

Kas dvejus metus ištisus devynis mėnesius trunkančiame projekte dalyvauja 3–19 metų vaikai ir mokiniai iš visų 60-ties Lietuvos savivaldybių. Konkurso dalyviai skirstomi į keturias amžiaus grupes. Dalyviai ir būsimi laureatai vertinami pagal šiuos kriterijus: intonavimą, vokalinius duomenis, ansambliškumą, repertuaro pasirinkimą ir interpretaciją, artistiškumą, sceninę kultūrą. Vertinant ansamblius, dar atsižvelgiama į ansamblio tipą (duetas, tercetas, kvartetas, merginų, vaikinų, mišrus).

Zoninių turų ir televizijos koncertuose pasirodo iki penkių tūkstančių jaunųjų dainininkų, akompanuojančių ansamblių dalyvių. Baigiamojoje konkurso laureatų šventėje, tradiciškai rengiamoje Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, koncertuoja per 300 jaunųjų dainininkų. Per visą „Dainų dainelės“ gyvavimo istoriją joje dalyvavo per 200 tūkstančių mokinių.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.