Jaunųjų mokslininkų išradimu susidomėjo Valstybinis patentų biuras

Jaunųjų mokslininkų komanda: Kasparas Mackevičius, Gabrielė Šimoliūnaitė ir Bronius Plačiukas kartu su mokytoja Angele Urbonavičiūte. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Lapkričio pradžioje prezidentūroje buvo minima Pasaulinė mokslo diena. Ta proga šalies vadovė ne tik apdovanojo geriausių 2016 metų mokslinių disertacijų autorius, bet ir susitiko su pavasarį vykusio Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo nugalėtojais. Tarp jų – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos mokiniai – aštuntokas Bronius Plačiukas ir dešimtokė Gabrielė Šimoliūnaitė, kuriuos į Vilnių atlydėjo jų mokytoja Angelė Urbonavičiūtė.

Joniškėliečiai prezidentūroje atsidūrė neatsitiktinai.

Jau dvidešimt metų Lietuvos moksleivių neformaliojo švietimo centre vyksta Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinis etapas. Balandžio mėnesį vykusiame renginyje buvo pristatyti 42 mikrobiologijos, biochemijos, medicinos, astrofizikos, žemės ūkio ir kitų mokslo sričių darbai.

Mokytojos Angelės Urbonavičiūtės mokiniai konkursui pateikė du darbus. Trečiokas gimnazistas Kasparas Mackevičius trejus metus tyrinėjo, kokią įtaką organizmui turi motinos buvimas šalia. O aštuntokas Bronius Plačiukas ir pirmokė gimnazistė Gabrielė Šimoliūnaitė ieškojo medžiagos, kuri galėtų pakeisti medieną popieriaus gamyboje.

Kasparo darbas pelnė trečią vietą ir vieno mokslininko įsteigtą piniginį prizą.

O štai Broniaus ir Gabrielės tyrinėjimai sudomino Valstybinį patentų biurą. Jo atstovai joniškėliečių išradime įžvelgė potencialą ir rekomendavo jį užpatentuoti. Be to, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga Broniui ir Gabrielei įteikė kvietimą lapkričio 10 dieną dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje Lietuvos Respublikos prezidentūroje ir darbą pristatyti prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Visą straipsnį skaitykite 2017-12-07 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.