Mažėja mokinių – daugėja jungtinių klasių

Pavasarį, Savivaldybės tarybai tvirtinant klasių skaičių rajono mokyklose, buvo prognozuojama, jog rajone šiemet turėsime 76-iais mokiniais mažiau negu pernai. Deja, net ir tokios prognozės pasirodė esą per daug optimistinės. Per vasarą kažkur „pradingo“ dar 46 moksleiviai ir rugsėjo 1-ąją Pasvalio krašto mokyklų duris jų pravėrė 122-iem mažiau negu 2016–2017 mokslo metais. Anot Švietimo skyriaus vedėjos pareigas laikinai einančios Virginijos Bajoriūnaitės, toks skaičius prilygsta visai Daujėnų pagrindinei mokyklai. Atitinkamai sumažėjo ir rajone sukomplektuotų klasių skaičius – šešiomis. Šiandien mūsų rajono mokyklų 1–12 klasėse mokosi 2797 mokiniai. Šiek tiek guodžia, jog daugiau negu manyta turime priešmokyklinio amžiaus vaikų. Pavasarį prognozuota, jog į ugdymo įstaigas jų ateis 184, o iš tiesų priešmokyklines klases dabar lanko 213 būsimųjų pirmokų. Daugiau yra ir rajono vaikų dar- želiuose bei prie mokyklų veikiančiose grupėse ugdomų ikimokyklinukų: iš viso – 621 arba 31-u daugiau negu pernai metų rugsėjį.

Lyginant su 2016–2017 mokslo metais labiausiai mokinių sumažėjo Saločių Antano Poškos pagrindinėje mokykloje – 27-iais, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje – 23-im. Bet yra ir mokyklų, sugebėjusių padidinti mokinių skaičių. Į Pumpėnų gimnaziją šį rugsėjį atėjo 19-ka mokinių daugiau, į Vaškų gimnaziją – 17-ka daugiau, į Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinę mokyklą – 10-čia daugiau negu pernai.

Mokyklose, kuriose mokinių mažėjo, atsirado daugiau jungtinių klasių. Pajiešmenių pagrindinėje mokykloje šiais mokslo metais jungtinėje klasėje sėdės penktokai ir šeštokai, Ustukių pagrindinio ugdymo skyriuje bei Saločių Antano Poškos pagrindinėje mokykloje – pirmokai ir antrokai. Jungtinių klasių neišvengė ir daugelis kitų rajono mokyklų, išskyrus visas keturias gimnazijas, Pasvalio Svalios progimnaziją ir Lėvens pagrindinę mokyklą. Daujėnų pagrindinėje mokykloje nesuformuota devinta klasė, Valakėlių ir Ustukių pagrindinio ugdymo skyriuose – septintos klasės. Tiesa, jau pernai šie abu skyriai neturėjo šeštokų.

Kriklinių pradinio ugdymo skyriuje nėra ketvirtos klasės, o pirmokai, antrokai ir trečiokai mokosi jungtinėje klasėje. Tetirvinų pradinio ugdymo skyrius neturi antros klasės, o pirma, trečia ir ketvirta – viena jungtinė klasė. Svalios progimnazija pernai išleido paskutinę dešimtokų laidą ir dabar čia liko aštuonios klasės.

Pavojus šiemet netekti dešimtos klasės buvo iškilęs ir virš Pajiešmenių pagrindinės mokyklos. Šioje klasėje mokytis liko tik penki mokiniai, nors pagal mokinio krepšelio metodiką klasėje turėtų būti ne mažiau kaip dvylika mokinių. Tačiau pajiešmeniečiai klasę sugebėjo išsaugoti. De- šimtokai ir jų tėvai raštu kreipėsi į rajono Savivaldybę prašydami leisti dešimtą klasę pabaigti Pajiešmenių pagrindinėje mokykloje. „Mokytis šioje mokykloje liko tik vieneri metai. Mokiniai čia mokosi nuo darželio, čia jiems artima aplinka. Perkėlimas į kitą mokyklą neigiamai paveiktų emocinę ir psichinę vaikų būseną, mokiniai dėl to labai išgyvena. Jau prasidėjus mokslo metams jie blaškomi, neleidžiama susikaupti, kurti ateities planų. Jaučiamas spaudimas iš kitų mokyklų – skambinama ir bandoma paveikti daryti sprendimus, kurių jie nenori Mokiniai turi savo nuomonę ir teisę rinktis norimą mokyklą. Jie kategoriškai atsisako mokytis kitur. Rajono Švietimo skyriaus atstovai vasario mėnesį lankėsi mūsų mokykloje ir visiems mokyklos bendruomenės nariams viešai pažadėjo, kad bet kokiu atveju mūsų mokiniams leis baigti 10-tą klasę ir tam suras reikiamų lėšų. Tikimės Jūsų supratimo, pagalbos ir palaikymo“, – savo kreipimesi rašė pajiešmeniečiai.

Savivaldybės taryba jų prašymą patenkino ir, pastarajame savo posėdyje iš naujo tvirtindama klasių komplektų skaičių 2017–2018 mokslo metais, dešimtokų klasę Pajiešmenių pagrindinėje mokykloje paliko.

Patenkintas ir Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos vadovybės prašymas penktos klasės nejungti su šešta, o septintos su aštunta, suformuojant tik vieną jungtinę klasę iš šeštokų ir septintokų. „Penktoje klasėje yra mokinys, turintis psichinės sveikatos sutrikimų. Pradinėse klasėse išbandėme įvairius mokymo būdus (mokymąsi namie, darbą su mokiniu individualiai), bet rezultatai buvo tik patenkinami. Šiam mokiniui reikia skirti daug dėmesio, laiko ir energijos, o sujungtoje klasėje tą sunku padaryti. Be to, sujungtoje klasėje atsisako mokytis šeštos klasės mokiniai, prieštarauja ir jų tėvai“, – rašoma mokyklos vadovo rašte.

Švietimo skyriaus aiškinamajame rašte dėstoma, jog Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos penktoje kalsėje šiais mokslo metais mokosi šeši vaikai, šeštoje – aštuoni, septintoje – tik trys, aštuntoje – dešimt mokinių. LR Vyriausybės patvirtintose mokyklų tinklo kūrimo taisyklėse yra nurodyta, kad klasės mokinių skaičiaus vidurkis gali būti mažesnis už nustatytą Mokinio krepšelio metodikoje, jeigu Savivaldybė mokyklai papildomai skiria savo lėšų tiek, kiek jų trūksta iki sumos, nustatytos vidutiniam mokinių skaičiui atitinkamos programos klasėje. Jei būtų patenkinti minėti Pajiešmenių ir Krinčino Antano Vienažindžio mokyklų prašymai, Pajiešmenių mokyklai iš Savivaldybės biudžeto reikėtų papildomai skirti per 22 tūkst. eurų, Krinčino mokyklai – per 7 tūkst. eurų. Tačiau Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos direktoriaus rašte teigiama, jog šiuo metu vidutinis 1–10 klasių mokinių skaičiaus yra dešimt mokinių viename komplekte ir pagal Krepšelio metodiką skirtų pinigų mokyklai turėtų užtekti. „Taupome nesamdydami kompiuterių inžinieriaus. Vaikų interesai nenuken-ia. Mokytojai juos konsultuoja po pamokų, mokytis pagelbėja ir vaikų dienos centrai pačioje mokykloje bei Gulbinėnuose“, – patikinama Savivaldybės tarybai adresuotame rašte.

Siekdami išsaugoti kuo patrauklesnį ir platesnį mokyklų tinklą, visi Savivaldybės tarybos nariai balsavo už tai, kad Pajiešmenių pagrindinėje mokykloje liktų dešimta klasė, taip pat, kad Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinėje mokykloje būtų tik viena jungtinė klasė – šeštokų ir septintokų.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.