Palatvės miestelis – mažoji kultūros sostinė

Mažosios kultūros sostinės vėliava ir diplomas – vaškiečių rankose: (iš kairės) bibliotekininkė Aldona Oniūnienė, bendruomenės pirmininkė Larisa Tuominienė, kultūrinių renginių organizatorė Aelita Garalevi- čienė ir seniūnas Kęstutis Jasėnas. Astos BENDORAITIENĖS nuotrauka

Vaškai – 2018 metų mažoji kultūros sostinė. Tai buvo paskelbta Naisiuose vykusioje šventėje ir vaškiečiams įteiktos regalijos – vėliava ir diplomas. Ceremonijoje dalyvavo Vaškų bibliotekininkė Aldona Oniūnienė, bendruomenės pirmininkė Larisa Tuominienė, kultūrinių renginių organizatorė Aelita Garalevičienė, dailininkė – scenografė Asta Bendoraitienė ir seniūnas Kęstutis Jasėnas. Taigi tokia Vaškų krašto delegacija.
Kitų metų mažosiomis kultūros sostinėmis taip pat buvo paskelbti dar devyni miesteliai: Antanavas (Kazlų Rūdos sav.), Aukštadvaris (Trakų r.), Kražiai (Kelmės r.), Laukuva (Šilalės r.), Salantai (Kretingos r.), Šiluva (Raseinių r.), Tverai (Rietavo sav.), Užpaliai (Utenos r.) ir Viečiūnai (Druskininkų sav.).
– Mūsų džiaugsmo euforiją nustelbia didžiulė atsakomybė, ką turėtume sugalvoti ir padaryti išskirtinio, kad pateisintume mažosios kultūros sostinės vardą. Juolab kad kitais metais minėsime ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Todėl tarsi dviguba atsakomybė parodyti savo miestelio išskirtinumą, – kalbėjo Pasvalio kultūros centro Vaškų skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Aelita Garalevičienė. – Nuo 2015-ųjų kasmet paskelbiama dešimt
mažųjų kultūros sostinių. Renka kaimo bendruomenių asociacijos, kurios priklauso Žemės ūkio ministerijai, ir
Lietuvos kultūros ministerija.
Vaškiečiai teigia net nežinoję, kas pasiūlė jų miestelį:
– Pasirodo, Regionų kultūros skyrius turi tokią užduotį. O mažųjų kultūros sostinių sumanytoja ir globėja
yra Naisių bendruomenė. Nors diplomą pasirašo Lietuvos kultūros ministrė.
Maždaug prieš mėnesį Vaškų kultūros namų vadovui Mindaugui Garalevičiui paskambino iš ministerijos ir
pranešė, kad jie yra kviečiami atsiimti mažosios kultūros sostinės regalijas.
Kadangi Mindaugas ir Vaškų jaunimo grupė „Marabu band“ savaitgalį dalyvavo Pušaloto šventėje, su vaškiečiais į Naisius važiavo Aelita:
– Iš tiesų mažame Vaškų miestelyje mūsų visų veikla persipynusi. Bendradarbiauja kultūros namai, biblioteka, gimnazija. Renginiuose dalyvauja tie patys vaikai, jaunimas, tų pačių veiklių žmonių branduolys.
Ne tik rajone Vaškus garsina aštuntus metus veikianti jaunimo iniciatyvinė grupė „Marabu“, kuriai priklauso per pusšimtį daugiausia jaunų žmonių. Tarkim, šią vasarą jie ruošiasi dviem dienom dviračiais keliauti į Rundalę. O balandžio mėnesį Rundalės jaunimo grupė Vaškuose dalyvavo lietuviškos dainos konkurse.

Visą straipsnį skaitykite 2017-07-15 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.