Liepų žiedais ir svylančiomis padangomis kvepianti bendruomenės šventė

Panevėžio BMW fanų klubas demonstravo įspūdingus šoninio slydimo triukus.

 

Vasarą kvepia žydinčios liepos. Salsvas jų kvapas mums primena vaikystę, rankinį medsukį, dūlio kvapą ir iš sunkaus korio varvančias gintarines bičių „ašaras“, riedančias raukšlėtais senelio delnais… Kiekvieną kartą, kai aromatingi liepų kerai, tarsi jauki ir šilta močiutės austa skara, apgaubia kasdienės rutinos išvargintas mūsų sielas, mes prisimename tuos žmones, be kurių mūsų gyvenimai būtų tušti ir beprasmiai…

Mažų miestelių ir kaimų šventės – tarsi senas naminis vynas – skonis ir kvapas iki skausmo pažįstamas, bet su metais atsirandanti branda suteikia nepakartojamą aromatą. Kartais atrodo, kad užtenka gero oro, smagios muzikos ir šventė yra „pasmerkta“ sėkmei. Tačiau yra dar vienas komponentas. Jis sunkiai apibūdinamas žodžiais, jo nerasite jokiose pareiginėse instrukcijose, jis tarsi liepų žiedų aromatas – tvyro aplink, tačiau paliesti niekas negali.

Kalbu apie bendruomeniškumą, apie gebėjimą susitelkti ir nedidelėmis pajėgomis padaryti didelius darbus. Apie tai, ko niekada nebus dideliame mieste ar pačius didžiausius rėmėjus turinčiame festivalyje. Kad tai nėra tik tuščias postringavimas, galėjo įsitikinti visi, kas praeitą savaitgalį dalyvavo Pušaloto miestelyje vykusiame vasaros festivalyje „Kai kvepia liepom“.

Šventės pradžią paskelbė galingų motociklų riaumojimas – į Pušaloto miestelio centre esančią aikštę įriedėję trys plieniniai žirgai atvežė pagrindinius šventės organizatorius – miestelio bendruomenės pirmininką Justiną Grigaliūną, seniūnaitę Vytautę Bedalytę, įspūdingu tautiniu kostiumu pasidabinusią Pušaloto seniūnę Paulyną Stravinskienę ir kultūros skyriaus administratorę Virginiją Trybienę.

Vaikai nepraleido progos išbandyti ugniagesių darbą.

„Už Tėvynę Lietuvą!“, „Už šauniausią Šiaurės Lietuvos miestelį Pušalotą!“, „Už pušalotiečius!“ – trimis patrankos šūviais Justinas Grigaliūnas davė ženklą pradėti linksmybes.

Pirmas ant scenos lipo jungtinis Švobiškio ir Joniškėlio mišrus ansamblis, vadovaujamas Nijolės Stepulienės. Svajingus romansus ir ilgesingas liaudiškas dainas keitė daug žiūrovų simpatijų sulaukę Švobiškio šokių kolektyvo „Smilga“ ir mergaičių trio (vadovė L. Bžėskienė) pasirodymai.

Svečius pakeitė Pušaloto vokalinis ansamblis „Žolyna“, tarp kitų kūrinių atlikęs ir ilgametės mokytojos Anelės Rupšienės sukurtą Pušaloto himną.

Kadangi liepos 8 d. Virginijos vardadienis, kvepiantys liepų žiedų vainikai buvo uždėti „Žolynos“ vadovei Virginijai Čirvinskienei ir kultūros skyriaus administratorei Virginijai Trybienei.

Vos nutilo saviveiklininkų balsai, Pušaloto dangų perskrodė sirenų gausmas. Į miestelio aikštę įsuko du priešgaisriniai automobiliai. Ugniagesiai skubėjo ne šiaip sau – pievos viduryje liepsnojo senutėlis golfiukas.

Pušalote pas brolį viešėjusi ramygalietė Daiva Ališauskienė paramos loterijoje laimėjo benzininę žoliapjovę – „trimerį“. Prizą įteikė bendruomenės pirmininkas Justinas Grigaliūnas.

Pušaloto ugniagesių komanda per kelias minutes užgesino liepsnas, o tada darbo ėmėsi Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyrai. Gelbėtojai, panaudoję plėstuvą ir žirkles, „išvadavo nelaimės auką“.

Iš tiesų jokių aukų ir nukentėjusiųjų nebuvo. Automobilis buvo padegtas specialiai tam, kad ugniagesiai galėtų pademonstruoti savo darbo specifiką bei įgūdžius.

Visą straipsnį skaitykite 2017-07-11 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.